Легнал на стълби, на кислород - двама починаха след прием в COVID отделение

Те са чакали повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице
Обновена: 19 ное 2020 07:29 | 19 ное 2020 07:09, Ния Христова
194
Легнал на стълби, на кислород - двама починаха след прием в COVID отделение
Снимка: БГНЕС
Двама пациенти починаха в рамките на едва няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, съобщи БНТ. 
 
Видео показва как преди това двамата мъже чакат пред сградата, за да бъдат настанени. Единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са били преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.
 
Двамата пациенти - Господи Господинов и Любчо Лалев, чакат повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице.
 
Роднините на Господинов все още са в шок. "Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа", каза Мария Господинова, която е съпруга на починалия пациент.
 
Цяла седмица 61-годишният мъж е бил с температура над 37,4 градуса. Съпругата му опитва да го заведе в болница за прелглед, но получава отказ от няколко места. На 14 ноември тя успява да го транспортира до спешния център в Куклен, откъдето е насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив. 
 
"Ние седяхме около два часа, регистриран е на регистратурата, моят мъж вече нямаше сили", разказа Господинова. Лекарите преценяван и Господин Господинов е преместен в новообразуваното отделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болницата. "Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях.", добавя жената. 
 
Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден е за хемодиализа. Тя така и не е направена. По неясни причини отново е взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи. "Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши...", каза още Господинова. 
 
В рамките само на няколко минути състоянието на мъжа се влошава. Малко по-късно той умира на реанимационната маса. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с положителна проба за COVID-19, факт, за който съпругата му не е била уведомена.
 
Другият мъж от видеото - пловдивчанинът Любчо Лалев, издъхва часове след Господинов.
 
Двете семейства обмислят дали да заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също разпореди да бъде извършена спешна проверка на случая.
 
От здравното заведение съобщиха, че вече е започнала проверка по случая. В случай, че бъде установено нарушение, ще бъде уведомена и пловдивската прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
25
 
! Отговори
Ceci_ преди 3 години
Ами как няма яко да се мре, като човека си е бил в болница, ама били го преценили като по-лек, за новото отделение... това че не му е направена хемодиализа е случайност сигурно.Това че, лекарите смятат някой за лек случай и едва ли не симулант, а той след час умира пред болницата, е показател за нивото в болницата. Та е прав Мутафчийски, знаел е на какво са способни колегите му.
14
37
 
16
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Не искам да критикувам. но ми се струва,. че близките на тези болни просто са се отървали от тях. Да ги захвърлиш пред болницата и да снимаш, така се изкарват пари после, съдиш държавата. На госпожа Господинова не й ли хрумва, че българските лекари досега са направили доста за здравето на мъжа й, байпаси, стендове...Малко респект към тях все пака.
13
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали искахте да е отворено. Нали вируса го нямаше. Разберете се какво искате. Не знаехте ли, че счупване на системата означава всичко това. Не е лошо да узнаете, че това е само началото. Тепърва има да изпитаме какво означава хаос и загуби.
12
6
 
36
 
! Отговори
Тончо преди 3 години
Свинска държава,управлявана от лъжци.
11
27
 
17
 
! Отговори
И преди 3 години
Кво ревете. Те хората от март ви молят да си носите маските ама сте много курназ. Имате пълна свобода сега да измирате.
10
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще му се налага ли пак на Мутафчийски да се извинява, че нямало чували с трупове и само плашел народа с "грипче"? Трябва ли да се извинява, че е казал, че яко ще умират?
9
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко,спиш ли спокойно,съвест имаш ли?
8
2
 
46
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Всеки може да бъде поразен от вирусът,всеки може да умре! Но да умреш като куче на стълбите показва само едно- живеем в престъпна държава и ни управляват изверги...50233
7
4
 
49
 
! Отговори
Българин преди 3 години
А видяхте ли колко чевръсто вдигнаха колата на човечеца от Враца за да му вземат 50 кинта. Изобщо не го бавиха да чака на стълбите.
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, но той единият починал човек е нямал нещо в организма , което да му работи нормално и да не е с увреждания. Тази инфекция му е дошла в повече. Един вид суха съчка.
5
2
 
50
 
! Отговори
Т.Петков преди 3 години
Човекът е с 6 инфаркта, 7 стенда, бъбречен рак, на хемодализа. Да изгледите за преживяване са много малки, но въпросът не е в това, а в отношението. В западните болници, такъв пациент е в инвалидна количка докато излезе от порталната врата, а тук се качваш до 3-ия етаж пеш, кислородът ти свършва и умираш без да ти обърнат внимание. Към един домашен любимец във ветиринарна клника, отношението е по-добро. В такива случаи ЧОВЕкЪТ трябва да бъде изпратен с чест, защото човешкия живот е велико нещо!
4
3
 
33
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ВЧЕРАШНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НА БОЙКОВИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ ПОКАЗВАШЕ 44% ОДОБРЕНИЕ НА МЕРКИТЕ НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ЗА СПРАВЯНЕ С ВИРУСА ???!!!ВЕРВАЙ СИ ТИКВО !!!
3
9
 
39
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Искът трябва да е срещу лицето Бойко Методиев Борисов за геноцид спрямо българския народ. Наказанието трябва да бъде само едно - смърт на публично място! Бойко е рак за България и колкото по-скоро го изтрием от земята ни, толкова по-добре!
2
6
 
47
 
! Отговори
Алабала преди 3 години
Това е началото. Май това се нарича гено.цид. Заведохте ли децата на училище? На нас пенсионери и учители не ни трябват, нали? Важното е мама да пие кафенце без да и пречат до като гледа турско сериалче.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия само ще ги броим. Важното е децата да са присъствено.