7.5 млн. бюлетини печатат за изборите догодина

Парламентарните избори ще са през март 2021 г.
23 ное 2020 11:20, Петя Славова
15
7.5 млн. бюлетини печатат за изборите догодина
Снимка: БГНЕС

7,535 млн. бюлетини ще бъдат отпечатани за вота догодина напролет. Това показват прогнозните данни на ЦИК, които БНБ е поискала от тях. Причината е, че парламентарните избори през март 2021 година наближават, от печатницата на БНБ, която има грижата за отпечатването на бюлетините, трябва предварително да знаят колко количество хартия ще им е нужна, за да бъде поръчана.

Бройката е на базата на данните от изборите за НС през 2017 година, както и от последния местен вот, в това число данните от неизползваните бюлетини. По закон общата бройка по области винаги трябва да е с 10% отгоре, които да се използват като резерв.

За целта ЦИК трябва да обяви обществена поръчка, като само преди седмица реши, че тя ще бъде за общо 9600 устройства. В бюджета за догодина пък са предвидени общо 155 млн. лева за осигуряването на устройствата, като ЦИК ще получи 50 млн. лева авансово още тази година, а останалите през 2021, като в тази сума са предвидени и разходите за провеждането както на парламентарните избори, така и за тези за президент, които пък трябва да са следващата есен.

Обявяването на поръчката за машините трябва да стане до края на ноември, тъй като според повечето фирми доставката им ще отнеме най-малко 4 месеца, предвид че компонентите за тях идват от Азия и заради пандемията има забавяния. Все още обаче не е решен логистичният проблем и къде точно ЦИК ще съхранява устройствата, след като ги придобие и изборите минат. Това се оплака и преди дни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

 


15
Още по темата: избориБНБбюлетиниЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Как "печелят&qu преди 1 месец
Уикипедия: Население на България 2019: 6,951,482

27.10.2019 Изборите за местна власт започват днес в 7 ч. По избирателни списъци право на глас имат 6 227 901 български граждани.

"Ето една задача за олимпийците ни: възможно ли е право на глас да имат над 6 милиона и 200 хиляди души, след като, според последното преброяване, целокупното ни население е 7 милиона? А децата и младежите до 18 години са около 1 милион и 200 хиляди души. Който реши задачата, ще получи тиквен медал от ЦИК"

Мъртвите ду
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бюлетинчета в полза на недоразуменията гербераски и Мухобойко
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко от тези бюлетини са попълнени вече за партия ГРОБ и са поставени в "правилните" чувалчета и "вярно" попълнени протоколи?
11
1
 
3
 
! Отговори
Голям ЦИрК преди 1 месец
Направо да обявят обществена поръчка за терминатори и робокопи, ако има оцелели след "страшната пандемия", да ги доизтрепят.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това и мъртъвците ли включва?
9
3
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 1 месец
Тиквю завъртя Костинбродската печатница значи!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато се стигне до тази фаза, значи схемата за манипулация вече е готова. Наясно е Мишо К. Подготвен е изпълнителят на пряката манипулация вбазата данни на софтуера за обработка на постъпващите изборни данни в ИО - В.Мундров - човекът на ШИШИ. Подготвена е дирекцията ЕСГРАОН, контролирана изцяло от ДПС за разпределение на "мъртвите души". Разчита се и на контролираният вод от администрацията, купеният вот-пенсионери и роми и т.н. следващият печеливш - ГЕРБ. Балансьор - ДПС.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що толкова много,бе?Дали е затова,за което си мисля?
6
4
 
11
 
! Отговори
Асан кибапчиту преди 1 месец
Хубаво ги печатат, направо и да ги попълват като други години , да ни съ мъча, жината и той.
5
4
 
12
 
! Отговори
ГербКарма преди 1 месец
На мъртвите души не им трябват бюлетини, защото винаги гласуват за Гроб
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И още 500 000 в Костинброд.Ама да не си помислите,че са за фалшифициране на вота?Нееее,за всеки случай,бе.
3
4
 
11
 
! Отговори
И за какво преди 1 месец
Печатат толкова, след като избиха народа!?!
2
5
 
9
 
! Отговори
бюлетина преди 1 месец
Няма за кого да се гласува. От 30г все едни и същи се въртят и само гледат да лапат и нищо не работят.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не съм гласувал до сега за ГРОБ! Но сега ще гласувам против него!-:) Лицемери!