7.5 млн. бюлетини печатат за изборите догодина

Парламентарните избори ще са през март 2021 г.
23 ное 2020 11:20, Петя Славова
15
7.5 млн. бюлетини печатат за изборите догодина
Снимка: БГНЕС

7,535 млн. бюлетини ще бъдат отпечатани за вота догодина напролет. Това показват прогнозните данни на ЦИК, които БНБ е поискала от тях. Причината е, че парламентарните избори през март 2021 година наближават, от печатницата на БНБ, която има грижата за отпечатването на бюлетините, трябва предварително да знаят колко количество хартия ще им е нужна, за да бъде поръчана.

Бройката е на базата на данните от изборите за НС през 2017 година, както и от последния местен вот, в това число данните от неизползваните бюлетини. По закон общата бройка по области винаги трябва да е с 10% отгоре, които да се използват като резерв.

За целта ЦИК трябва да обяви обществена поръчка, като само преди седмица реши, че тя ще бъде за общо 9600 устройства. В бюджета за догодина пък са предвидени общо 155 млн. лева за осигуряването на устройствата, като ЦИК ще получи 50 млн. лева авансово още тази година, а останалите през 2021, като в тази сума са предвидени и разходите за провеждането както на парламентарните избори, така и за тези за президент, които пък трябва да са следващата есен.

Обявяването на поръчката за машините трябва да стане до края на ноември, тъй като според повечето фирми доставката им ще отнеме най-малко 4 месеца, предвид че компонентите за тях идват от Азия и заради пандемията има забавяния. Все още обаче не е решен логистичният проблем и къде точно ЦИК ще съхранява устройствата, след като ги придобие и изборите минат. Това се оплака и преди дни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: избориБНБбюлетиниЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Как "печелят&qu преди 3 години
Уикипедия: Население на България 2019: 6,951,48227.10.2019 Изборите за местна власт започват днес в 7 ч. По избирателни списъци право на глас имат 6 227 901 български граждани."Ето една задача за олимпийците ни: възможно ли е право на глас да имат над 6 милиона и 200 хиляди души, след като, според последното преброяване, целокупното ни население е 7 милиона? А децата и младежите до 18 години са около 1 милион и 200 хиляди души. Който реши задачата, ще получи тиквен медал от ЦИК"Мъртвите ду
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бюлетинчета в полза на недоразуменията гербераски и Мухобойко
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко от тези бюлетини са попълнени вече за партия ГРОБ и са поставени в "правилните" чувалчета и "вярно" попълнени протоколи?
9
1
 
3
 
! Отговори
Голям ЦИрК преди 3 години
Направо да обявят обществена поръчка за терминатори и робокопи, ако има оцелели след "страшната пандемия", да ги доизтрепят.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това и мъртъвците ли включва?
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се стигне до тази фаза, значи схемата за манипулация вече е готова. Наясно е Мишо К. Подготвен е изпълнителят на пряката манипулация вбазата данни на софтуера за обработка на постъпващите изборни данни в ИО - В.Мундров - човекът на ШИШИ. Подготвена е дирекцията ЕСГРАОН, контролирана изцяло от ДПС за разпределение на "мъртвите души". Разчита се и на контролираният вод от администрацията, купеният вот-пенсионери и роми и т.н. следващият печеливш - ГЕРБ. Балансьор - ДПС.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що толкова много,бе?Дали е затова,за което си мисля?
5
4
 
11
 
! Отговори
Асан кибапчиту преди 3 години
Хубаво ги печатат, направо и да ги попълват като други години , да ни съ мъча, жината и той.
4
4
 
12
 
! Отговори
ГербКарма преди 3 години
На мъртвите души не им трябват бюлетини, защото винаги гласуват за Гроб
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още 500 000 в Костинброд.Ама да не си помислите,че са за фалшифициране на вота?Нееее,за всеки случай,бе.
2
4
 
11
 
! Отговори
И за какво преди 3 години
Печатат толкова, след като избиха народа!?!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм гласувал до сега за ГРОБ! Но сега ще гласувам против него!-:) Лицемери!