УМБАЛ - Бургас започва да взема кръв от дарители за плазма

Кръвонабирането от преболедували COVID-19 ще започне от 2 декември
26 ное 2020 16:52, Анисия Иванова
1
УМБАЛ - Бургас започва да взема кръв от дарители за плазма
Снимка: БГНЕС

УМБАЛ-Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували COVID-19, за създаване на лечебна - рековалесцентна плазма. Не е необходимо дарителите предварително да си правят тестове за антитела. Нужно е само да разполагат с документи, че са преболедували COVID-19 - PCR тест или други документи, съобщиха от болницата.

Дарената кръв ще бъде изпратена същия ден в Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, там ще се изследва за антитела и ще се изработи плазмата. Тя ще се върне обратно в Бургас и ще се ползва за нуждите на бургазлии. Тъй като се дарява цяла кръв, останалата част от нея ще се използва за еритроцитен концентрат, който също помага в лечението на хора, нуждаещи се от кръвопреливане. Така всеки кръводарител ще може да помогне на няколко души, обясниха от болницата.

Още по темата

Два са методите за получаване на рековалесцентна плазма - първият е плазмофереза - чрез извличане директно на плазма от дарител, без да се ползва останалата част от кръвта му. Това се случва със специална апаратура, процедурата продължава над 40 минути, а преди това се правят изследвания, което отнема време на дарителите - понякога и два дни. Това бави процедурата и за ден могат да минат малко дарители, а нуждата от плазма е голяма.

Според сега действащите наредби на Министерството на здравеопазването този метод може да бъде прилаган само в кръвни центрове, какъвто в Бургас няма. Вторият начин е чрез стандартно кръводаряване, което трае по-малко от 20 минути, предварителни изследвания не са необходими - кръвта се изследва после. Това ускорява процедурата, могат да минат повече дарители на ден, да се помогне на повече хора, да се използва и другата част от кръвта, обясни завеждащият Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас д-р Людмила Желязкова.

Тъй като съществува мнение, че първият начин - т.е. плазмоферезата е по-щадящ и дарителят отново може да даде плазма след седмица, това не е съвсем така. Даряването на плазма е продължителна процедура и отнема цял ден на дарителя. Той трябва да бъде изследван, самата плазмофереза е продължителна, което също губи време. Организмът трябва да се възстанови и даряването само след седмица също е изтощаващо за организма, посочи д-р Желязкова.

Кръвонабирането от преболедували плазма ще започне в Бургас от 2 декември. Осигурен е коридор с предимство на тези дарители. Графикът е следният: 2,4,8,10,14,16,18,22,23,29,31 декември - от 7.30 до 10.30 ч. Дарителите трябва да са здрави, на възраст от 18 до 65 години, да са минали 40 дни от положителния им PCR тест, да не пият лекарства в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехо ..докторя ,значи да плащаме 120 лв. за тест,и които са боледували, след това да даряват плазма ,голямо нахалство ,а не можели да плаща държавата за плазмата 120 лв .