Проф. Балтов: Очакваме случаите да спаднат с 50% за 2 седмици!

Мерките са начина да се спасим, докато дойде ваксината, каза той
28 ное 2020 11:30, Петя Славова
92
Проф. Балтов: Очакваме  случаите да спаднат с 50% за 2 седмици!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес България е в триседмичен частичен локдаун в опит да овладеем броя на заразените у нас и да намалим натиска над болничната система.

Още по темата

Смятаме, че в рамките на 2 седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразените. Това заяв пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. По думите му повдигането на коефициента от строгост от 48 на над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността.

"Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки и една от тях е именно младите хора да бъдат ограничени в тяхното свободно движение, защото милион и 200 хиляди ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи", каза проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" каза, че системата е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си и заради дългите дежурства възникват и грешки и не трябва да се допуска свръх напрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти.

"Искам е да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на нашите колеги да видят, че ние стоим зад тях и искаме да видим, че нещата наистина олекват за лекарите, които работят в COVID отделенията", подчерта проф. Балтов.

Той изрази надежда след 3 седмици от въвеждането на по-строгите мерки смъртността да е намаляла значително.

 "Идват едни много светли празници, които всички искат да празнуват с приятелите и роднините си, една от идеите затова до 21-ви, за да можем после да празнуваме празниците, но в никакъв случай да не се разпускаме, да има една отговорност на хората, че все пак трябва да спазват някакви мерки. Коледа е семеен празник, не мисля, че е проблемен празник", каза проф. Балтов.

Относно празнуването на 8-ми декември Балтов смята, че младите хора са осъзнали рисковете и няма да правят големи събирания, които да предизвикат проблеми след това.

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси, "все пак има някакви възможности за компенсации".

 "Ние не искаме да ни олекне на нас, ние искаме хората да разберат, че здравето е номер 1. Животът е най-ценното нещо, което имаме. Защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания и някакви излишни неща, които могат да се отложат спокойно във времето", категоричен бе директорът на "Пирогов".

Той припомни, че има и напредък във ваксините и буквално след Нова година ще започне и процесът на ваксинацията. Така че мисля, че хубавите неща предстоят, каза Балтов.

По думите му процентът на невярващите, че има коронавирус е намалял от 45 на 20%. Той се надява, че когато хората видят, че има резултат и от тези мерки, ще осъзнаят, че лекарите са били прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
КАЗАНО СТОРЕНО... ЩЕ ГО НАПРАВИТЕ. ЩЕ ГО СТЪКМИТЕ... ПОНЕ МАЛКА СВОБОДА ЗА НАРОДА. СТЪКМИСТИКА. КАКТО ИМ ОТЪРВА. САМО ДА СМЕ НА ВЛАСТ. ЗАЩОТО ПОСЛЕ У ЗАНДАНА.
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм убеден ! Както бях сигурен че шарлатани предричат морета от трупове
80
0
 
2
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
До 30:Напротив!Безсимптомните заразяват!Според доста изследвания!
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84Днешните поколения българи има малко общо с достойните българи от отминалите времена.Така,че политиците ни даже са добри на фона на народонаселението!
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България отдавна не е държава която мисли за поданиците си.Всякакви данни и статистики нямат никаква стойност всичко е корупция далавери и геноцид над нашият народ съхранил вярата и културата си през вековете със големи геройства....
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А след още две ще исчезнат и сме првборили - корона вирусаБалтов пии си хаппетата - редовно
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73Ти на НСИ ли вярваш ? Преди години Ренета Инджова беше Директор на НСИ и реши да работи истинси-с верни статистики и числа! Само че това не се хареса на управляващите и я изгониха!
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов, гледай маркировката! Ти виждал ли си по-хубава маркировка?!
74
2
 
6
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Тези които сега не спазват дистанция и не намаляват контактите си, няма да го правят и с новите мерки, нито дори с по-строги. Моловете трябваше само хранителната част да им затворите. Аз в мол влизам и излизам с маска и 99% от хората са като мен. Фитнесите да ги бяхте накарали да тренират с маски, прави се в много страни.Реално компаниите ще се преместят от заведенията на домашни партита и пак по старому.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Хе-хе и тоя ни хвана за канарчета, спад на случаите с 50% за две седмици. Това значи ли, че ако наложат ограничения за четири седмици случаите ще изчезнат на 100%???"Опресни си знанията по математика.И не, не от Мангъров :)
72
8
 
2
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 3 години
Народа ни е *** - докато не се срещне на Живо със Смъртта - тогава се пишат Статуси - Търся Съдействие да ме настанят в Болница за да Живеея .
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 61Може да си да си пр ост, но не е необходимо да го правиш публично достояние!Когато човек е починал, не е толкова лошо за него, защото е починал! Лошо е за другите около него!Същото е и когато е тъn (***)...
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 61Може да си да си пр ост, но не е необходимо да го правиш публично достояние!Когато човек е починал, не е толкова лошо за него, защото е починал! Лошо е за другите около него!Същото е и когато е *** (***)...
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влизате в сайта на НСИ и там има графики за 2019 и 2020 със смъртността.За този ноември има почти 2 пъти повече мъртви отколкото за същия месец 2019. За миналата седмица са 4 пъти повече.
68
0
 
2
 
! Отговори
Айде преди 3 години
Стига психологически пропаганди с тия клишета животът е на- безценното нещо! Едва ли има живо същество на планетата, което да няма вродено чувство за самосъхранение.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47Чакам с нетърпение такива като тебе умрат, за да се върна!Но парите които донасят гурбетчиите са повече от чуждестранните инвестиции в България. Ако не са те, такива като тебе ще пълнят моргите, защото финасирането е само на приказки. На такива празнодумци и ръсители на омраза като теб трябва да им се забрани да се размножават! Нека бъда малко снизходителен - необразован kpeтeн!Така се управляват масите, разделяй и владей! Браво на бившите комунисти, научили са си уроците!
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов,много твои колеги казаха,че ваксината не е панацея.Освен това,ти най-добре знаеш,че трябва да се тества поне 2 години,за да сме сигурни,че няма странични ефекти.Затова,първо вие се ваксинирайте,пък после и ние.
65
0
 
8
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Как? Като намалите два пъти броя на тестовете може и да стане. Може и да си добър лекар но не ти трябват много неща за да даваш акъл как да се справим с този вирус. Просто се вози с Тиквата и си говорете за пътища и алкохол.
64
1
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Какво се карате за глупости, кой докарал вируса, ами вируса се прави за да се разпространява, никой не може да го спре!Става това, което трябва да стане, вие сте една обикновенна статистика и нищо друго!По-страшното е друго, когато трябва да ви чипират с новата ваксина, тогава ще бъдете истинска заплаха за Новият Свметовен Ред, защото примерно на чипа ще пише гениален анализатор, притежаващ аналитиченп ум с професорска титла , който неуморно чете лекции пред кабеларките , Пловдив и ХасковоЦРУ
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не50%ами 100%да спаднат и дасе свърши този измислен цирк и верус итова да вие на ясно че народа не ви иска вашите убийствени ваксини нито лекарства спрете вече тия ваши лъжливи тестове и циркове никой не ви вярва вече вън и в затвора долни *** вън