Проф. Балтов: Очакваме случаите да спаднат с 50% за 2 седмици!

Мерките са начина да се спасим, докато дойде ваксината, каза той
28 ное 2020 11:30, Петя Славова
92
Проф. Балтов: Очакваме  случаите да спаднат с 50% за 2 седмици!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес България е в триседмичен частичен локдаун в опит да овладеем броя на заразените у нас и да намалим натиска над болничната система.

Още по темата

Смятаме, че в рамките на 2 седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразените. Това заяв пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. По думите му повдигането на коефициента от строгост от 48 на над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността.

"Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки и една от тях е именно младите хора да бъдат ограничени в тяхното свободно движение, защото милион и 200 хиляди ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи", каза проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" каза, че системата е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си и заради дългите дежурства възникват и грешки и не трябва да се допуска свръх напрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти.

"Искам е да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на нашите колеги да видят, че ние стоим зад тях и искаме да видим, че нещата наистина олекват за лекарите, които работят в COVID отделенията", подчерта проф. Балтов.

Той изрази надежда след 3 седмици от въвеждането на по-строгите мерки смъртността да е намаляла значително.

 "Идват едни много светли празници, които всички искат да празнуват с приятелите и роднините си, една от идеите затова до 21-ви, за да можем после да празнуваме празниците, но в никакъв случай да не се разпускаме, да има една отговорност на хората, че все пак трябва да спазват някакви мерки. Коледа е семеен празник, не мисля, че е проблемен празник", каза проф. Балтов.

Относно празнуването на 8-ми декември Балтов смята, че младите хора са осъзнали рисковете и няма да правят големи събирания, които да предизвикат проблеми след това.

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси, "все пак има някакви възможности за компенсации".

 "Ние не искаме да ни олекне на нас, ние искаме хората да разберат, че здравето е номер 1. Животът е най-ценното нещо, което имаме. Защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания и някакви излишни неща, които могат да се отложат спокойно във времето", категоричен бе директорът на "Пирогов".

Той припомни, че има и напредък във ваксините и буквално след Нова година ще започне и процесът на ваксинацията. Така че мисля, че хубавите неща предстоят, каза Балтов.

По думите му процентът на невярващите, че има коронавирус е намалял от 45 на 20%. Той се надява, че когато хората видят, че има резултат и от тези мерки, ще осъзнаят, че лекарите са били прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайдебе на 50 процента как ще стане значи по добре от Гърция ще бъде браво само как си вярва дисциплина трябва не само приказки.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Prufesure nema kak da stane Ganio e inat,nediscipliniran i typ.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41пишеш абсолютни глупости
39
1
 
4
 
! Отговори
НЯМА ПРОБЛЕМ преди 3 години
КАКВОТО решат ТАКИВА ЧИСЛА И БРОЙКИ ще турят по стъкмистиките. Важното вярвайте и се подчинявайте.
38
7
 
6
 
! Отговори
666 преди 3 години
Добре, бе ковид терорист, като отключите после какво ще стане? Пак същото! Нормално мислещите рекари ви го казаха! Ама сте прекалено самовлюбени за да признаете, че грешите. Случаите ще намалеят, защото този процес е вече в ход. Виж данните от последната седмица. *** долни! Ще мрът хора, свикнете с тази мисъл. Никой не е вечен!!!
37
2
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Китайците направиха 5G Huawei, и повече от три години нямат реална конкуренция в този сектор!Наскоро изстреляха към Луната ракета, и ще вземат проби от там!Та с какво са се хранили китайците с прилипи и пангулини, ами те от 5 000 години ги ядат!Бати Бойко ако пръдне или си реди кюлчетата в чекмеджето веднага по шпионската китайска система за теликомуникация е прихванат!Всичко се знае от а до я дза него!Животът е жесток селяни прости!Меркел и Император Хирохито капитулираха пред Дракона!ЦРУ
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Балтов, такава организация е направил, че като отидеш в пирогов се чака 8 часа да те види лекар. А беше Emergency клиника номер едно в България. Професоре, каква хубава болница беше Пирогов, а в какво я превърнахте. В Ковид направлението е оставил две лекарчета на по 26-27 години и една сестра., които поемат целия наплив. Те не могат даже и да обядват горките. А в Пирогов работят стотици лекари и светила. Всички са се изпокрили. Тях ли трябва да пазим професоре?
35
1
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До ВасилевНе ми хвали нация къде се храни с полусурови кучета,котки,плъхове,маймуни,змии,прилепи и червеи:):):)Желаещи Българи за Китай няма,а тук прииждат дръпнатите непрекъснато:):):):)
34
4
 
3
 
! Отговори
.... преди 3 години
До ВасилевMи ходи в Китай, там комунизма ти липства. Липства ти глада и възможноистта да изчезнеш в някой концлагер защото си мислиш нещо против режима. Там е мизерия глад и болести, тва дето ти го дават по тв-то си е чиста китайска пропаганда.
33
3
 
5
 
! Отговори
до номер 11 преди 3 години
Първи сме по смъртност статистически, защото лекарите си позволяват да пишат всеки дядо или баба, които са постъпили в болница с инфаркти и инсулти, като болни от ковид. Всеки вече има такива близки или познати.Е за туй хората вярват в конспирации....
32
4
 
4
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Такива болници като Пирогов в Китай няма, там тоалетните и отдиха за обслужващия персонал е с такива размери!Това е животът бе селяни прости, китайците работиха неуморно и сега могат за два дена да направят болница с всичката налична техника и после за един ден да я разглобят!В Китай има истинско образование и няма ваканции, там отдават голямо внимание на точните науки, като физика,математика,инженерните науки,химия,биология!А в България имаме на корем философи,социолози,политолози!Джери!ЦРУ
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
същите простотии са се наговорили и дрънкат всичко лидери сатанисти в европа нашите получават заповеди от там.Ще кажат на видяхте ли носихте намордниците и случаите намаляха.А в англия почват с нано ваксината да ваксинират.Бийте си тоя *** зомбита че ми писна от *** вече!
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19точно обратното, децата са най-безопасните при тази пандемия, 90 % го карат безсимптомно и напрактика не разпространяват вируса, това, 2-та вълна в България се предизвика от завръщащите се сезонни работници от Испания, Италия и Франиця, това са 50 хиляди човека, които всяка година работят лятото там и края на септември до края на октомври се връщат у нас, ама за това никой не говори, щото не им изнася, а можеше просто на тези хора да се правят тестове при завръщането
29
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Всички послушни ТВ са трибуна на производните борисовчета.Било по Ковид,било по бюджет или друг проблем висящ над народа.И започва едно облъчване и още малко да им повярваш,че живеем прекрасно,животът е песен.Де да беше.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевХахахахахахаха! Василев, не си пий хапчетата. Така си по-забавен!
27
8
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Фигуранта позорно изгонен от Естония:):):)
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов, добре ли вози Жипката
25
1
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
В България ЗА ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ са Направени 5974 теста Антигенни.БАЛТОВ НЕ ЛЪЖИ ВИЕ НЯМАТЕ ИСТИНСКИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕЗУЛТАТИ.КОЕ ЩЕ СПАДА КАТО НЕ ЗНАЕТЕ В МОМЕНТА КАКВО СТАВА.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям специалист става всеки, който се повози в жипката и го пошляпат по баджака. Ей го и тоз. Поне чу как шуми маркировката.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми то в момента сме в плато, така че това ще се случи и с мерки и без мерки, и това е видимо за всеки средно грамотен човек, разбира се очаквам след 3 седмици Баце и кохортата му да се хвалят че това се е случило благодарение на тях