Поскъпва водата в София и още осем области

Новата цена - от 1 януари
1 дек 2020 21:21, Петя Славова
24

По-скъпа вода в София от 1 януари. Цената ще е по-висока и в други 8 области. ВиК услугите в София ще поскъпнат с 6%. От "Софийска вода" твърдят, че причината за това е 5-годишният бизнес план на дружеството, който е одобрен от КЕВР и съгласно който цената се актуализира всяка година. Според клиентите на дружеството обаче водата и сега е скъпа.

Поскъпване на водата ще има общо в 8 области. Сред тях е и Разград. Повишението е с 6,08 на сто или 20 стотинки. Така от догодина разградчани ще плащат най-скъпата вода у нас. От КЕВР обясняват защо, предава Bulgaria ON AIR.

"В този район на България водата се добива и транспортира по помпен път, има разходи за ел. енергия", обясни директорът на дирекция "ВиК услуги" в КЕВР Ивайло Касчиев.

В 17 области на страната водата ще поевтинее. Сред тях са Сливен, Ямбол, Добрич и Бургас. В тези области ВиК операторите са изпълнили своите бизнес планове и заложените в тях инвестиции. Цената на водата в Шумен няма да бъде променяна, въпреки че КЕВР взе решение за намаляване на крайно допустимата цена с 3,28%. Това е така, тъй като през цялата настояща година ВиК-Шумен продава питейната вода по-евтино от сега определения праг.

Въпреки това, шуменци остават недоволни, тъй като качеството на водата продължава да е лошо, а цената от 3,52 лв. за кубик е една от най-скъпите в страната. Преди месец започна изграждането на нова пречиствателна станция за питейни води, която трябва да реши дългогодишния проблем с качеството.

"Аз като гражданин винаги искам да е по-евтино, естествено. Що се отнася до качеството, мисля, че не е достатъчно добро, но не мога да бъда много точен по простата причина, че нямам вкъщи прибори, с които да изследвам, но има замътняване от време на време", сподели Валери Колев от Шумен.

Общественото обсъждане на цените на ВиК услугите през 2021 година ще се проведе на 3 декември в сградата на КЕВР.


24
Още по темата: водаценаклиентиКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Бандерас! преди 1 месец
Обирджий! Това не трябва да се позволява ,ако имаме държава ! На моята къща в района на гр.Своге не могат да ми докарат водата на 70тина метра денивелация от главния тръбопровод,а Аз самият си я добутвам с помпа до къщата за моя сметка и отделно си плащам по водомер,но въпреки това така ом пада налягането ,че периодично не стига до помпата ми! Позор ,ако вдигат цените за услуги които не могат и не искат да ни предоставят на Нас потребителите :)
22
0
 
1
 
! Отговори
Нафърфорий преди 1 месец
Чад мои, а да Ванката Иванов "напуитилну и с ъпломб" шъ ни обясни как нищо няма да поскъпне?! Амин!
21
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Ай честито овцете! Как сте , как дте, с добър рейтинг ли сте? Ха ха ха
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям кеф ! Нали бе евроатлантиците ?
19
0
 
20
 
! Отговори
Баба Гуца преди 1 месец
Ама нали продадоха Вик на Нестле.. сега новия собственик ще ни бръсне и подстригва. Цялата държава е продадена на концесия на тоз или оня.. А нашия ще отпраши при мис мокри гащи в Америка. Да му мислим ние, дето няма да можем да си платим водата и Нестлито ще ни врътне кранчето. Ще ходим с непрани гащи и ще акаме в трънките..
18
0
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
Няма такава държава
17
0
 
15
 
! Отговори
Lan преди 1 месец
Ей значи това да си разпределително дружество, няма друг такъв бизнес! Инфраструктурата ти вече е направена, от теб се иска само да я поддържаш и обновяваш (ама може и да не го правиш реално - само на документи!), контрол на качеството няма. Обаче имаш ГАРАНТИРАНА печалба всяка година, не че и разходите, които декларираш са точно такива...абе НЯМА друг такъв бизнес! Без риск, без собствен капитал, може да си такова дружество!
16
0
 
12
 
! Отговори
КЕВР преди 1 месец
одобрен от КЕВР и съгласно който цената се актуализира всеки месец
15
0
 
21
 
! Отговори
защо преди 1 месец
Цитат от вчера:
"Министър Димитров предупреди парламента, че "в Бургас ще се случи Перник 2, че никой нищо не прави по въпроса"
Цитат от днес:
"В 17 области на страната водата ще поевтинее. Сред тях са Сливен, Ямбол, Добрич и Бургас. В тези области ВиК операторите са изпълнили своите бизнес планове и заложените в тях "
И започваме аварийно строителство като в Перник. Кой ще прибере парите и кой ще плати?
14
1
 
20
 
! Отговори
Толупът преди 1 месец
Само ГЕРБ и новите цени !
13
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
М-дааа!Последната ВИК сметка,която платих в Солун беше 10 кубика по 42 евроцента и 9 по 60!Кое налага водата в Шумен и не само,а в цялата ни държава да е 3 пъти по-скъпа от цената й в държава с 10 пъти по-висок дълг от българския?КЕВР,отговор нещо,а?
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алчността погубва!!!!!В София водата е гравитачна а не помпажна.При това положение не трябва да поскъпне а да поевтинее.Дано на някой не му скимне да направи нещо подобно както някой направи с корона вируса....
11
0
 
20
 
! Отговори
Гробарите няма да преди 1 месец
Спрат докато не уморят всеки който не е с тях. Което са около 5 и половина милиона българи
10
3
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
Ама ми е кеф,ама ми е кеф !!!! Фан-дъ-ко-ва ! Нали за нея гласувахте!!!! Хихихихихихииии...
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Видимите резултати от управлението на ...."
8
1
 
10
 
! Отговори
ох че ми е преди 1 месец
гот, адски гот!
7
0
 
24
 
! Отговори
пенсионер преди 1 месец
дери Офцъете доката може, яхти и вило по Халкидики и Барцелона, не се купуват лесно, трябва донори!
6
2
 
29
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Мутрата от Банкя - в затвора !
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще поскъпва, докато има кой да плаща. Дкоро ще спре поскъпването...
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка година вдигат водата и винаги в София от чешмата тече нещо което митише на блато.*** мошениците.Тва не е питейна вода.Няма нормален софианец който да не пие минерална вода от години.На тия трябва да им вземат концесията купуват вода на по 1 стотинка кубика и го продават на 3 лева и ревът че са на загуба.