Сигурността при ваксините - доказана след месеци, години

Въздържан съм, заяви акад. Петрунов
3 дек 2020 12:44, Петя Славова
83
Сигурността при ваксините - доказана след месеци, години
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

50 ваксини се разработват в момента по света, от тях 4 са представени на Агенцията за лекарствени средства в ЕС за одобрение. До 18 ч. вчера нямаше съобщение, че някоя от тях е одобрена. На 29 декември е заседанието, на което ще се реши окончателно. Това обясни пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов.

Още по темата

Ние нямаме друг избор за ваксинирането, трябва да бъдем достатъчно сигурни, че най-малкото няма да навредим. Очевидно, събраните досега данни показват, че това е така за тяхната ефективност. Аз съм много въздържан, доколко е така, ще може да се каже след месеци, години, обясни академикът. Той обаче подчерта, че ще се ваксинира, тъй като вярва в Европейската агенция за лекарства.

50% да има ефективност ваксината, тя ще допринесе много за изграждането на колективния имунитет, за да подтиснем инфекцията. След 2 години обаче ще знаем как се е развил целият този процес, смята акад. Петрунов.

При ваксината на "Пфайзер" не се вкарва нищо "живо" а една изкуствено създадена РНК. При "Астра Зенека" се използва доброкачествен вирус, който влиза в организма и създава една автоимунна реакция. И двата подхода имат слаби и силни страни, допълни академикът.

Ваксините ще могат да се съхраняват спокойно, при положение, че не се появи мутация, както става при грипните вируси и се налага да се ваксинираме всяка година, допълни акад. Петрунов.

Решението на правителството да се създаде логистичен център или комисия за този въпрос, е изключително важно. Много сериозен въпрос е за начина на съхраняването на ваксината при -70 градуса и най-вече на по-ниско ниво - в РЗИ и при личните лекари. Най-сериозният въпрос е как ще стане логистиката. Аз не се наемам да дам решение, това зависи от възможностите на МЗ и НОЩ. Проф. Гигов е отличен организатор, смятам, че той ще намери правилното решение, коментира акад. Петрунов относно оповестените вчера решения за ваксинацията у нас.

Автоимунните заболявания са обект на постоянно наблюдение и не можем да обобщим за кои може да се прави имунизация и за кои не. Това зависи от решението на лекаря, който лекува и знае състоянието на болния. Да се генерализира е несериозно, категоричен е академикът.

И при хората с трансплантации принципно няма противопоказания, но пак това трябва да бъде решено от лекуващия лекар, допълни той.

Много важно е да изчакаме до 29 декември, да видим решението на Европейската лекарствена комисия, заяви още веднъж акад. Петрунов.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
До 72 преди 1 месец
До 72
Там е работата, че ваксината на Модерна няма нищо общо с използваните до сега и доказали своята ефективност и безопасност всксини.
74
0
 
2
 
! Отговори
Ал Бънди преди 1 месец
До Тялото
Блаженни са вярващите.
Но по-скоро е те да пукнат първи.
73
4
 
2
 
! Отговори
И на теб да ти так.. преди 1 месец
Специалисти по всичко, чета статия за коли и коментарите са все от специалисти, статия за ваксини, от коментарите се разбира че всички в България са фармацевти или химици. Абе по, по най е работата.
72
9
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
"Като си осакатен веднъж, върви гони михаля. И да ги съдиш, няма да ти върнат здравето." - ваксината не е задължителна - като те е страх не се ваксинирай. Но ваксината на Модерна примерно е със същата технология като ваксината за Тетанус - всеки път, когато те ухапе куче се бие такъв серум, освен това хората се реимунизират на 10 години, това е толкова изпитана технология, че дори водата е по-опасна от чешмата, защото по-незнаеш как е пречистена. Не се филмирайте толкова
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като си осакатен веднъж, върви гони михаля. И да ги съдиш, няма да ти върнат здравето.
70
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
"Ако е производителят е сигурен, че е безопасна, защо иска да бъде освободен от отговорност?" - Защото ваксината се изработва извън рамките на предварително установен протокол иначе би отнело години. В договора обаче е написано, че отговорността се поема от лицензионните комисии. Демек Европейската Комисия по Лекарствата може да бъде съдена ако това ти е въпроса. Също така клаузата не е за безопасността на ваксината, а за ефикасността. Демек ако не пази от Ковид сори, но ако вреди си има отговор
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Като има серум

Да речем защото не е вълшебен, а и при протичане на заболяването употребата му е ограничена във времето. По-после или преди не ще да става.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксината не е лицензирана във Великобритания, но ще я прилагат въз основа на закон който позволява нелицензирани продукти да се използват в определени случаи.
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те за едно наакване ще платят без проблеми. Както и на малък процент на които не действа. За да иска такава мощна компания освобождаване от отговорност, значи очакват много дела срещу тях, както и най-вероятно и самите те не знаят какво точно ще причини ваксината след 4-5 години,пък дори и на следващото поколение.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 56

Напълно съм убеден, че ако ваксината има и най-малки подозрения за безопасност няма да получи лиценз в ЕС. Това беше и една от причините да има предварителен договор. Защото тя ще бъде изкупена дори да не се одобри за ползване, за да не се влияе решението от възможност за корупция. Демек дали ще я ползваме или не, ние сме дали пари, за да се изработи производителите печелят парите, но ако не получи одобрение няма да се ползва това е вид инвестиране в разработка, не случайно подобни догов
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
"Ако е производителят е сигурен, че е безопасна, защо иска да бъде освободен от отговорност?"
Защото ако утре се наакаш можеш да ги осъдиш, същото се отнася и ако си от тези 5% , които няма да ги предпази и се разболееш от корона. Пак можеш да ги съдиш.
Това не е някакъв огромен заговор.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако е производителят е сигурен, че е безопасна, защо иска да бъде освободен от отговорност?
63
11
 
1
 
! Отговори
Тялото преди 1 месец
Това което преди време е отнемало 10-20 години сега се случва за месеци, не защото се бърза, а защото медицината се развива все по-бързо с технологиите.
Вече се лекува успешно много видове рак, фиброза, автоимунни заболявания. Има индивидуални генни терапии.
И Бил Гейтс не иска да ти вземе къщата на село или там каквато е конспирацията. Ваксината е много по-малък риск от вируса и го казвам като човек който го изкара обективно леко.
62
0
 
7
 
! Отговори
Като има серум преди 1 месец
ЗАЩО ТРЯБВА ВАКСИНА
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Великобритания освободи Пфайзер от отговорност за причинени от ваксината и усложнения. Вместо това държавата ще плаща £120 000 на всеки необратимо инвалидизиран от ваксината.
60
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хем няма нищо живо във ваксината на Пфайзер, хем изисква съхранение на -70 градуса. Направо се оплетоха във собствените си лъжи.
59
2
 
10
 
! Отговори
т2 преди 1 месец
До екипът на днес.бг - до тамли пропаднахте, че да пишете фалшиви заглавия за да печелите внимание! Срамота! В статията никъде не пише, че сигурността се тества месеци и години, а напротив - казва, че е безопасна! Месеци и години ще трябва да се докаже ефективността и! Надявам се тази грешка да е от некадърност, защото ако е нарочна то това е толкова низко и долно...
58
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уважавам мнението на акад.Петрунов и изборът му да се ваксинира!
Обаче Ваксина нямам намерение да слагам!
57
2
 
14
 
! Отговори
Covid-19 преди 1 месец
До Cartman1912

Понеже си голям разбирач и фен на ваксините и другите такива като теб,може да се боцнете със всички ваксини,които Агенцията одобри.Ние ще изчакаме,така и така ваксината няма да стигне за всички.
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой съмнява ли се, че ваксините на Пфайзър и Модерна ще бъдат одобрени? Тези лекарски комисии в Европа и САЩ нямат никакво право на глас, дава им се ОТГОРЕ и те трява да я приемат, след което я пускат на обикновените люде. Онези, които дърпат конците и определят кое и как трябва да се направи, никога няма да излязат на светло.