Кърджали излезе от червената зона на заболеваемост

Преболедували вече могат да даряват кръвна плазма в Хасково и Кърджали
4 дек 2020 08:37, Ния Христова
10
Кърджали излезе от червената зона на заболеваемост
Снимка: БГНЕС
Преболедували коронавирус вече могат да даряват кръвна плазма в Хасково и Кърджали. Кръвта ще се транспортира до Пловдив, където ще се преработва и ще се връща обратно в болниците.
 
"От понеделник започва добиването на реконвалесцентна плазма от цяла кръв в отделението по трансфузионна хематология. Всички желаещи да дарят кръв могат да го направят само в понеделник и четвъртък от 7:30 до 11 ч. След това идва линейка, която извозва кръвта за обработка", каза пред Нова тв началникът на отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Кърджали д-р Диана Георгиева.
 
Тя обясни, че процедурата по добиване на плазма протича по същия начин като тази при стандартното кръводаряване. Изискванията към дарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 г. и над 50 кг. и да не са болни, да не приемат лекарства и да нямат придружаващи заболявания.
 
"Достатъчно е да дойдат с положителния си резултат от PCR тест, който е направен не по-рано от 40 дни. Има нуждаещи се и желаещи да дарят", допълни д-р Георгиева.
 
Кърджали е единствената област в България, която не е оцветена в червен цвят.
 
"Това, което помогна, е дисциплината на нашите съграждани. В града имаше период на бум, но от няколко седмици поддържаме изключително ниски нива на заболеваемост. Масово се спазват заповедите", посочи областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КУронавируса е измама в българия ако свалят бойко ще сре всичко за ден.Да има умрели има болни може и кУрона да има ама си е като всяка година
3
3
 
1
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Там почина последно бащата на Ка..... И за това излизат от пандемията.
2
6
 
9
 
! Отговори
Дисциплиниран народ преди 3 години
Кърджали да е с най-ниско ниво на заразеност,понеже много хора гледат и турска телевизия,а тя активно пропагандира спазването на противоепидемични мерки.Там мангъровци не се изказват!Кържалийци поддържат контакт с роднините си в Истанбул,Бурса и Измир и много добре знаят,как ги заключват в къщи от 17 ч. в петък до 6 часа в понеделник,без право на излизане и то при много по-ниско ниво на заразеност. Много кърджалийци имат респект към турската държава,приемат и спазват инструкциите й и в България!
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Дай източник и факти?