За 40 минути спасиха ръката на мъж, срязана с ъглошлайф

Сложната процедура извършиха медици в Пловдив
20
За 40 минути спасиха ръката на мъж, срязана с ъглошлайф
Доктор Ангел Петков, Снимка: в. "Марица"

Сложна операция извършиха лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив. Те успяха да спасят дълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент. Крайникът на пострадалия при инцидента 56-годишен мъж от Кърджали е възстановен напълно с всички двигателни и сетивни функции, съобщи пред "Марица" началникът на лечебното звено д-р д.м. Богомила Чешмеджиева.

Пациентът бил докаран по спешност в края на ноември. В кърджалийската болница медиците зашили разрязаните артерии, за да не кървят и го пренасочили към опитните си колеги в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги", която има 24-часова спешност и е най-голямата от сходните й в България.

"Информираха ни, че има срязване на лакътната артерия, която е една от 3-те основни. Оказа се при прегледа, че ъглошлайфът е прекъснал и другата голяма артерия – лъчевата. Срязани бяха сухожилията и флексорните мускули. Учуди ни, че са оцелели основните нерви и третата артерия, която е много тънка и не може сама да поеме кръвоснабдяването без останалите две", обясни д-р Ангел Петков, който поел случая.

Скоростно младият хирург подготвил пациента за операция с обща упойка. "Когато крайник има нарушено артериално хранене поради внезапно настъпил стоп заради травма или друга причина, времето за реакция преди настъпването на необратими органни изменения, водещи до загуба на крайника е от решаващо значение. То е около 3-4 часа. Разполагахме максимум с 1 час, защото другите бяха минали в пътуването от Кърджали", обясни д-р Петков.

При операцията той премахнал образувалите се тромби в края на разрязаните две основни артерии. След зашиването им кръвоснабдяването на ръката се възстановило напълно.

"Приключихме за 40 минути. Още на масата ръката порозовя и се стопли", разказа д-р Петков. След упойката пациентът възкликнал, че излиза като от "лош сън". Можел да движи ръката си, усещал я жива и на мястото си. 5 дни по-късно е изписан с назначена рехабилитация.

"За нас такива случаи са ежедневие. В Клиниката по съдова хирургия поемаме спешността на цяла Южна България", обясни началникът д-р Богомила Чешмеджиева. Тя е начело на лечебното звено от февруари т.г. и е обградена от млад екип лекари и медицински сестри. Сред тях е д-р Ангел Петков, който от 8 години работи в клиниката, но в ежедневната си практика е натрупал безценен опит с многобройните подобни тежки случаи.

"Оперирал съм пациенти със СПИН, с хепатит В и С. Сега и с КОВИД-19. Не се страхувам, това е част от лекарския делник", сподели д-р Ангел Петков.

Само за последните 4 дни 7 пациенти с КОВИД-19 са оперирани в Клиниката по съдова хирургия от остра артериална недостатъчност. На практика лекуваме по 2 и повече спешни състояния – по нашата специалност, които са и с КОВИД-19, коментира д-р Чешмеджиева. Тя допълни, че нямат смъртен случай на пациент с коронавирус досега. Още от месец юни, преди заповедта на здравния министър, Клиниката по съдова хирургия е с обособени легла за пациенти с коронавирусна инфекция - 10% от легловия фонд. "Оттогава сме забелязали, че КОВИД-19 се изразява с артериална и венозна тромбоза. Това се оказва  един от важните  признаци при заразяване с корона вирус", обясни д-р Чешмеджиева.


 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
танер преди 1 месец
за такива доктори бих останал в нас и да светя с фенерчето а не за платени пиар акции
16
0
 
9
 
! Отговори
танер преди 1 месец
евала
15
7
 
1
 
! Отговори
Емилова преди 1 месец
Много слаб доктора кожа и кости.Нямат ли стол в болницата.Инсче браво но скоро и той ще духне .
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на докторите! Чудесно свършена работа. Лошото е,че за хилядолетия практика се научиха добре на шева и кройката. След още няколко хилядолетия могат да се научат да лекуват и болести.Жалко,че няма да сме живи до тогава.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поздравления за изключително добрата работа на пловдивските лекари, специални - за д-р Ангел Петков! Радвам се на късмета на пациента им! Да е жив и здрав и много да внимава с тези опасни бързооборотни машини! Късметът му е бил в докторите. В една друга добре запусната областна болница мой съсед загуби три пръста след инцидент с малък циркуляр. Единият със сигурност можеше да бъде спасен.
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Учудва ме че все още се намират свестни, кадърни, способни и отдадени на професията си хора, въпреки успешните опити на банкянския да съсипе де що има. За да дооткаже и тези хора, може да се изтъпани по телевизията и да каже че заплатите им скачат. С пет Евро.
11
0
 
27
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
Мога да потвърдя че още от тинейджъри Ангел беше много интелигетно,сериозно и добро момче ,сума ти купони сме правили у тях и у нас!Браво чушле ,само така!
10
11
 
12
 
! Отговори
Войко преди 1 месец
С колко ли леви ръце трябва да си за да си срежеш ЛАКЪТЯ с ъглошлайф??
9
0
 
26
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Радвам се, че има и подобни лекари!
Прекланям се пред този лекар!
Да ни е жив и ... здрав.
8
1
 
32
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Ми такива, като този лекар, заслужават и трябва да взимат не 3-4 000, ами 10-15 000лв на месец! Че и повече! Браво! Човека на снимката изглежда скромен и смирен. ПОтвърждава го това, че не сме го чували във връзка с политика, министерства, излишни коментари и пи ар акции.
Но е твърде вероятно, този човек да взима по-малко заплата от някое барманче или управителче на кафе, който крие обороти, прави далавери и се има за тарикат.
7
1
 
28
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Докторе, поклон!
6
1
 
33
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
С този доктор на снимката бяхме съученици и приятели в гимназията!Чушкааа ,браво гордея се с теб!
5
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Това доказва моята изстрадана житейска истина, че лекар е само хирург и анестезиолог.

Но не и човек, който участва в пи-ар акции по телевизията и обслужва политиците.
4
0
 
21
 
! Отговори
L преди 1 месец
Браво!
3
0
 
38
 
! Отговори
Гено преди 1 месец
Хубаво е да има повече такива лекари.
2
0
 
44
 
! Отговори
13 преди 1 месец
Браво!!! Поздравление и поклон пред подобни медици!!!
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
браво на лекарите