Първи по смъртност, но с над 1000 предупреждения за нарушени мерки в София

ECDC с промяна на дефиницията за "потвърден случай" на заразен с коронавирус
5 дек 2020 12:35, Петя Славова
95
Първи по смъртност, но с над 1000 предупреждения за нарушени мерки в София
Снимка: БГНЕС

Над хиляда са съставените предписания от МВР за последния месец за нарушаване на противоепидемичните мерки в София. От полицията съобщават, че ще увеличат присъствието си и проверките на фона на предстоящите коледни празници.

Още по темата

Само за последния месец от Столичната полиция са съставили над 1000 предписания за нарушаване на противоепидемичните мерки. Това обясни пред БНР Красимира Стоядинова от "Охранителна полиция" в СДВР.

"За периода от 2 ноември до 3 декември 2020 година включително, от служители от Столична дирекция на вътрешните работи от състава на „Охранителна полиция“, в това число и работещите в районните управления, са съставени общо 1150 предупредителни протокола. Писмените разпореждания, които са издадени от полицейските органи, са 625, като са съставени 315 акта", посочи тя.

Екипите на Столичната дирекция на вътрешните работи активно участват в проверките по спазването на последните заповеди на здравния министър.

"По отношение на последните заповеди на здравния министър оказваме съдействие на Регионална здравна инспекция с проверки по питейните заведения", каза Стоядинова.

От полицията обясняват още, че не на всеки нарушител веднага се съставя акт. "В повечето случаи се опитваме чрез превантивни мерки, тоест първо предупреждаваме и ако не се изпълни наше предупреждения или разпореждане, се предприемат рестрикции, като се съставят актове. Имаме и системни нарушители, при които превантивната мярка няма ефект", завърши Красимира Стоядинова.

ECDC публикува промяна на дефиницията си за "потвърден случай" на заразен със SARS-CoV-2. С това свое становище Центърът приравнява положителния резултат по PCR метода с този на положителния бърз антигенен тест. Трябва да бъдат потвърждавани само подозрително отрицателните антигенни тестове, които са на лица с характерни за COVID симптоми. След препоръката на ЕК за признаване на резултатите от този тип бързи тестове, вкл. между страните членки, а не само на национално ниво и след промяната на дефиницията от ECDC, пред българските власти не остава друг вариант освен бързо да променят националните норми и да започнат също да признават резултатите от положителните антигенни тестове. Така официалните данни за разпространението на заразата ще бъдат значително по-точни и близки до реалната картина на заразата. Остава отворен въпросът как ще се проследяват резултатите на направените в домашни условия бързи тестове, тъй като те се продават свободно в аптечната мрежа и положителен резултат отново може да бъде скрит.

Четиринадесетдневната заболяемост официално вчера падна под 600 души на 100 000 души население. Именно преминаването на тази граница беше единият от конкретните поводи за въвеждане в страната на последните по-строги противоепидемични мерки, коментира социологът  Георги Стоилчев от Science in the Crisis.

Поставената цел за намаляване на новите случаи с 30 до 50% е възможна, но трудно постижима, ако в кратък срок се премине към официално приемане на резултатите бързите антигенни тестове, за което писахме по-горе. Скритата заболяемост, която те реализират в момента е с дял вероятно 50-70% от официалната. Признаването им ще вдигне официалната статистика и ще качим отново значително над 600 заразени на 100 000 души население. В краткосрочен план това ще попречи на властите да разхлабят значително мерките след 21.12., но в дългосрочен ще подпомогне справянето с вируса. Скритата заболяемост е заплаха, защото позитивните на антигенни тестове не се изолират задължително, а контактните им от първи ред не се карантинират.

Четиринадесетдневната ни смъртност е най-високата в света. Страната ни изпреварва по този показател с почти 12% Словения, която е на второ място в антикласацията. С увеличаването на починалите от вируса през настоящата седмица изглежда, че България още няколко седмици ще остане начело по този показател. А влошаването му пък беше другата основна причина за последното затягане на мерките.

Все пак официално починалите от вируса и общата седмична смъртност на този етап си остават основните обективни критерии за епидемичната обстановка. Предстои да разберем признаването на антигенните тестове у нас как ще повлияе върху тях. Възможно е адекватното и бързо диагностициране с тези тестове да подпомогне управлението на епидемията у нас, а с това пряко да доведе до намаляване на смъртността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
6
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПРАВЯТ ПРОТЕСТИТЕ МНОГОЛЮДНИТЕ БЕЗ МАСКИ. В БЪЛГАРИЯ НЕ УМИРАХА ХОРА САМО У СОФЕТО. КОЛКО ПОВЕЧЕ УМОРИХА ОТ СОЦИАЛНИТЕ ДОМОВЕ СЕЛА И ГРАДЧЕТА???? ТЪПОТИЯ Е 1000 ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ. НЕ Е ОПРАВДАНИЕ.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали бяха отделили 1 млрд.лв.за фризерите?Какво излиза 7-8 фризера по над 100 млн.всеки.Ашколсун.И да попитам:100 000 ваксини вътре и за всяка" шкафчето"(фризера) ще се отваря за да се вади?Напролет в това фризерче температурата ще е плюсова
43
1
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
ами така е, щото р0бете са прегърбени от работа през седмицата и нямат време да си купят нищо. разбира се, за хора като тебе, за р0ба и гол и бос да ходи и гладен да е, си е напълно ок.
42
5
 
14
 
! Отговори
Тулупа изрично каза преди 3 години
Че вируса е опасен само за страхливците, които да търсят маска. Той без маска ходи цяло лято и накрая естествено пипна коронката. Но Мутафчийски му прати 10 човека екип и му купиха най-скъпите лекарства та се оправи бързо. Много млади българи умряха, защото им се казва че не е опасно за тях. Нямаше кой да им прати екип и да им даде адекватни лекарства. Директно в гроба.
41
2
 
11
 
! Отговори
Аз не съм тиква преди 3 години
Къде е оня гледач на хладилници да се хвали, че сме номер едно?
40
1
 
5
 
! Отговори
Що за глюпости преди 3 години
Айде без предупреждения. 10 пъти предупреждават наркосъседите да не вдигат шум нощно време и нито веднъж не са ги глобили.
39
6
 
7
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Явно на полицаите трябва да им се намалят заплатите, защото работят за ИПОН или поне Тиквата да ги преназначи..
38
8
 
15
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Сега се връщам от Люлин и още не мога да си обясня какво е това Българско чудо:):):)Уж Събота,уж празниците още са далече,уж Ковид,уж пандемия,уж всеки реве за пари,а по улиците некви огромни задръствания,паркинзите пред Аико,Практикер,всичките Лидл,Била,Фантастико Кауфланд няма,места,нямаааа:):):)За да не съм голословен има камери онлайн и всеки може да види какво меле се случва в момента в София:):):)Камерите не лъжат:):):)
37
2
 
13
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
като е калпав Мат'ряла, защо искате да го управлявате - отидете и си намерете качествен материял за управление. Ама, рибата се вмирисва откъм Главата!!
36
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ, бсп, 5г,бил гейтс, Костов, мадона... все някой ни е виновен. А истината е, че матряла, матряла е калпав
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо депутатите ваксинирайте.
34
3
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
никой от изброените от тебе нямаше Евро-фондове и да са обрали, обрали са и без друго малкото, което страната имаше. От 10 години, се обира не само България, а и Европа! За това едни хора станаха Милиардери - иначе такива пари за крадене в страната нямаше, дойдоха от Европа и потънаха!!
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте първо полицаите!!!
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34А преди Борисов -Орешарски, Костов,Виденов,Станишев,Луканов и останалите дето окрадоха всичко не са ти виновни а?
31
5
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
при Борисов 4, ще се оправиме! трай бабо за хубост.
30
5
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
за това, че сме Първи по Смъртност, не ни е виновна Пандемията - от десетилетие сме първи по смъртност - това е от хубав живот осигурен от Борисов 1, 2 и 3!!
29
13
 
6
 
! Отговори
Е. Е. преди 3 години
Хайде стига с тези лъжливи статистики. По смъртност на първите места са САЩ, Русия, Африка, Л. Америка, Испания, Италия, Франция. Тези ваши данни си ги заврете....о.....
28
7
 
4
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
А ОТ ОТРОВНОТО ТРИО НЯМА НИКОЙ БОЛЕН, ЗАЩОТО ИМ КАЗАХА КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗВАТ И ЛЕКУВАТ.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано не остане незабелязана демонстрираната активност от вожда! Нали булка???
26
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наръсиха масово небето преди вълната,за да ни убедят,че вирус има,и че трябва да носим маски. Резултатът е налице висока смъртност,и болни хора.