Първата доставка на ваксини у нас - в началото на януари

Стартът на ваксинацията - дни след това, обясниха от Агенцията по лекарства
14 дек 2020 20:35, Петя Славова
88
Първата доставка на ваксини у нас - в началото на януари
Снимка: БГНЕС

Доставката на ваксините срещу COVID-19 е свързана с разрешаването им за употреба от ЕК. В процедурата първо е включена оценка на наличната документация от Европейската агенция по лекарствата, като за първата ваксина на BioNTech/Pfizer становището на Европейската агенция се очаква на 29 декември.

Още по темата

След това националните агенции ще имат два дни, за да одобрят продуктовата информация - това е кратката характеристика и листовката за пациента. След което в рамките на един или два дни се очаква ЕК да даде разрешение за употреба на съответната ваксина.

Това обясни  пред БНТ Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Това прави възможно първата доставка на ваксини у нас да е в началото на януари, потвърди той.

"Реално няколко дни след реализирането на първата доставка, при така създадената организация, е възможно да се стартира ваксинацията", добави Кирилов.

По думите му проблемът с транспортирането и съхранението на ваксините е изцяло решен.

"Още преди 10 дни България има готовността да приеме първоначалните доставки. Вече има поставени фризери в няколко от регионалните здравни инспекции, като предстои това да се случи във всичките 28. Това е гаранция, че България може да приеме и съхранява в съответствие с разрешението за употреба всички ваксини", категоричен беше Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Русофобите вредят преди 3 години
Четете, има информация за тези ваксини, но не по долни русофобски сайтовеАнгл., разработена в Оксфорд, на Pfizer, се съхранява при 70 градуса. Дори ако всичко друго й беше наред, само това условие е страшно скъпо, освен това прави ваксината несигурна при дори малки колебания в температурата. Знаете ли дали е била съхраняване перфектно през целия път до вас? Руската няма това условие, и е иначе по-добра, ама пуста пропаганда и подлизурство на запада... за кой ли път в ущърб на бг интереси
65
0
 
0
 
! Отговори
Русофобите вредят преди 3 години
"Pfizer"За тази ваксина е добре извсестно, че дава сериозни странични ефекти, съхранява се трудно, скъпа е, и преди всичко, не е достатъчно ефикасна. Най-добрата в момента е руската ваксина, но нашите с официалната им русофобска политика, послушно купуват западния ***, в ущърб на народа и угода на господарите си. Дори самите Pfizer ще правят комбинация между двете (руснаците дават ноу-хауто безплатно), за да изкарат нещо сносно като резултат (както и да вземат патент)
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте полицията, нали скачаха, че са на първа линия. Ваксинирайте ги яко отзад и през 2021 като дойде сарс ковид 1 гледай 100% смърт.
63
0
 
3
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Нещо няма мераклии. Щом докторите и ченгетата не искат, кво да кажем ние??
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78Значи изявлението на един, отчича вижданията на друг?Ко?
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фак "водещите университети", Техническия в София и Варна изкарва 100 пъти по кадърни и знаещи от техните "водещи световни университет".........Глупоста ходи по хората.
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Водещи световни университети", кажи едно име на човек с достъп до тестове, със статистика и професор точно в тази сфера, за която аргументира говори.Фак "водещите университети", Техническия в София и Варна изкарва 100 пъти по кадърни и знаещи от техните "водещи световни университет"
59
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До напомни ни кой е този професор, ако можеш?Има си снимка човека. Не се крие. Човека разкрива публично статистика от тестовете. Какво повече искаш? Сега и личен автобиограф на професора ли да стана?Сори Ризова от БТВ, но ти гледаш на нещата едностранчиво и доста некомпетентно. Обади се по телефона на професора и с преводач го пусни по телевизията ако ти стиска. Само, че после до 24 часа кариерата ти приключва. Ще рискуваш ли?
58
0
 
5
 
! Отговори
Нито ризова или преди 3 години
Сушари Бакди ме вълнуват......а по-скоро водещите световни медицински университети.
57
0
 
3
 
! Отговори
Мърша има във преди 3 години
всяко стадо.....та така и с Сушари Бакди.
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "Вероятно има и статия за това"Не вярвайте на журналисти като Ризова от БТВ!!!Вярвайте на професора, който предостави статистика.Не вярвайте на турците, които крият резултатите от тестовете, а трябваше да са публични. Не вярвате на компания-турци, дето задължиха Англия да промени закона си.Колко убити и изчезнали журналисти има през последния месец?
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защото вярвам повече на професор Сушари Бакди..........напомни ни кой е този професор, ако можеш?
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми, вярвам повече на професор, от колкото на науки хора като Ризова от БТВ. Вярвам на мнозинството - 65%.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно има и статия за това.............А много по-вероятно е да няма.
52
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "плоскоземенВлъбнатАнтиваксърскиБезплоденИзлишък"Аз имам всички ваксини и дори всяка година се ваксинирам срещу сезония грип. Обаче РНК ваксина няма да си сложа, защото вярвам повече на професор Сушари Бакди, а не на турци, които крият резултатите от тестовете с ваксината. А, би трябвало да са публични.Защо турците дадоха ваксината на Англия само след като промениха закона си да не бъдат подведени под съдебна отговорност ако ваксината инвалидизира човек."Плоскоземен" , беден речник
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж процентите на оная Ризова от БТВ "Лице в лице". Над 65% вярват в конспиративни теории. Самата Ризова, разбира ли, че тук става дума за мнозинство? А, "трезво" мислещи като Ризова не искат да слагат ваксина на децата си, нали?
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "един от тях" Еми, виж централните новини. Ставаше дума за свободата на журналистите по време на пандемията. Аз да не би да съм си измислил сам тази новина. Вероятно има и статия за това. Сега, пак ли искаш списък. Малко ли ти беше името на професора?
49
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дефакто, като Ви ваксинират с Ковид19, после ако се заразите с Sars Cov 1 умирате на 100%. Ваксината лекува К19, но после отключва по-опасни и засрашаващи живота вируси като К1.проф. Сушари Бакди не е конспиратор. Конспиратор е оная по БТВ от "Лице в лице". Един път беше поканила малко по-умен човек и пак с обичайния въпрос, колко били опасни конспираторите. И човека само дето директно не и каза, че подкрепя конспиративната теория за потенциална опасност от новата ваксина.Ризова,ваксинирайСе
48
0
 
0
 
! Отговори
Защо ти не си преди 3 години
Колко изчезнали и убити журналисти има през последния месец, които са разследвали Ковид19? Над 100 са!..........един от тях?
47
0
 
2
 
! Отговори
рушофиле преди 3 години
вас Байдън ще ви ваксинира с мекия след 37 дни.