Туризмът пред фалит заради неадекватни мерки

Абсурдно е да се чакат туристи от чужбина, обясниха от БХРА
16 дек 2020 09:47, Петя Славова
35

След втория локдаун заради пандемията от COVID-19 ресторантите и хотелите отново са затворени. Стигна ли се до фалити заради мерките срещу коронавируса?

В България бизнес повече не може да се прави. С тези мерки туризмът в нашата държава не може да съществува. Това заяви в "България сутрин" зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

Още по темата

[sc: relatedarticles ids:211948 /]"Ние сме разумни хора, не отричаме пандемията, но не можем с тези неадекватни мерки. Зимният туризъм е обречен", категоричен беше Налбантов.

По думите му, ако затварят хотелите и ресторантите, то те трябва да бъдат компенсирани.

"Половинчатите мерки са неадекватни. Вярно е, че е неизвестно за всички, но ако затварят - да компенсират бизнесите. Курортите са поставени на колене, няма записвания за следващата година", отбеляза зам.-председателят на БХРА.

И добави, че да се чакат туристи от чужбина, е "абсурдно".

"Трябва социалното министерство да реши по какъв начин да компенсира хората. Тези 24-25 лв. категорчно не стигат. С 300-400-500 лв. как се живее? Ние не искаме подаяния, но говорим за милиарди, които ЕС отпуска, а ние не ги виждаме тук налице", каза още Веселин Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че "не се ли вдигнат чартърните полети, туризмът не може да съществува".

"Има информация, че собствениците продават хотелите. Аз чакам да се отпусне малко пандемията и продавам всичко на 50%", категоричен беше Налбантов.

"Това, което се случи със затварянето, е пълна подигравка и неадекватно отношение към хората от зимния туризъм. Лятото ние спазихме всичко, но лично аз имам 30% от оборота, който имах миналата година. Не се ли намери ваксина, не може да стане. Не очаквайте да има летен туризъм следващата година", каза на финала зам.-председателят на БХРА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
12
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Налбантов за Лято 2021:"Не очаквайте, че ще на морето ще има туризъм !"Къщите за гости Лято 2020, първа и втора линия бяха пълни.Налбанта го знае, НО си трае.Пак ще бъдат пълни, както и най-добрите ресторанти.Отказваха резервации даже !Имаше много българи, също румънци и поляци.Те спасиха Сезона !!Търговци продаващи на ниски цени, също имаха работа, а и прилична печалба.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уфффф, хайде фалирайте вече. Бафти воя и чудото.
23
4
 
4
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
До анонимен 23Говоря за сезонния туризъм - летния и зимния. Така или иначе те наемат за няколко месеца.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще изчакам да паднат на5% и купувам.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цецо Мен Да баш наема хора. В доста случаи ги държат на пробен срок и като изтече - следващия на същата схема.
20
11
 
5
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
Като чета коментарите в мен се заражда едно спокойствие. Добрата новина е , че всеки знае и казва как да стане, а лошата , че предстои срутване. Туризма вкарва доста пари в бюджета и наема доста хора за другото всеки сам може да си отговори.
19
2
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Интересно,а на колко часа и на какви осигуровки са водили работниците си...та и затова и сега се оплакват ...а трябва да кажат едно благодаря,щото това 24 лв е към 530 лв,а те едва ли са ги водили на 1000 лв заплати ,а трябваше едно 60 % и толкоз от осигуровките... .
18
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До 12Този бизнес ще оцелее и повече от една година, те са си направили парите, ама са свикнали да се гушат непрекъснато и сега като секна кранчето им е гутаво! Не им бери грижата! За оплакване са 80% от работещите на МРЗ, които от години не могат да си позволят почивка или екскурзия!
17
3
 
10
 
! Отговори
V преди 3 години
Заменям десететажен хотел на слънчака за панелка в София :) Меркел и боко ясно казаха .Туризма да го *** .Бабите ще умрат днеска вместо утре .
16
4
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Дреме ми! Години наред този туризъм беше обърнат само към чужденците и си пълнеха гушите, а нас българите ни гледаха снизходително! На всичко идва края!
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой какво прави тия само плачат като.........за...........й.И 24лв.са им много, спрямо декларираните печалби.Чай......6лв.1кафе изиза с ток и вода за 23-24ст. А цената му е...........И без това никой не е затворил.Проверете.ПРОДАВАЙ
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе баш короната е виновна. Но пък ниската хигиена, лошото да не кажем долнопробно обслужване като от 80те от миналия век, старите претоплени храни сервирани, като току що направени и други подобни хитрини, заради което българските туристи избягаха а за сметка на това се разчиташе на пияни,бедни чужденци..... та това не е причината нали? Тя кризата в туризма не е от тази година. Ако нещо е качествено,то след кризата бързо ще възстанови загубите си.
13
4
 
17
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
И да ви издържа държавата, докато сте в локдаун, пак като го махнат няма да има клиенти за всички ви. Така че който устиска сега ще фалира после. Та идеята е, че вместо да се вайкате и да просите вземете се в ръце и се преквалифицирайте. Работа има за целия китайски народ - медицински персонал не достига, цялата страна е една голяма строителна площадка, има да се събира толко *** по улиците, да не говорим за селско стопанство, шивашка промишленост, производства... Айде малко по-сериозно, а?
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Има информация, че собствениците продават хотелите. Аз чакам да се отпусне малко пандемията и продавам всичко на 50%", категоричен беше Налбантов."Дайте линк да видим обявите, къде ги продават тия хотели? Да не се окаже, че няма нито един хотел за продан, а всички чакат да мине пандемията и тогава да продават и накрая ще забравят, че щели да продават? Искате само да прилапате едни пари наготово и да вдигнете по още един хотел!
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати и туризма ако не може да оцелее една година без да работи. Като имаш успешен хотел значи си направил много пари предните години. Затвараш за една година. Оставаш един човек поддръжка и другата година отвараш. Ако нищо не си спестил толкова години при силни сезони значи си егати бизнесмена.
10
7
 
19
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
И какво? Очакват заради група ояли се келнери и хотелиери да се изпозаразим всички? Или още по-лошо - да ги хрантутят с пари от нашите данъци. Като не могат да се адаптират значи времето им е изтекло...
9
4
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Сезона беше добър за малките хотелчета.Да, в сивия сектор са, затова не се оплакват и искат помощи, но НЕ перат милиони !Налбанта да получи помощ от подсъдимия несебълски кмет ... който като независим, трябва да помогне на всички от бранша ...
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хотелите не са затворени!Ресторантите могат да работят с доставки - гъвкавост, предприемчивост и качествена услуга са нужни. Тогава ще ги търсим.Колко работят тайно на затворено? На открито?"Над 21 000 работещи в туризма и транспорта са взели 77 млн. лв. от държавата", 15.12.2020, mediapool.bgСамо този сектор могат и комбинират 2 мерки за помощ за запазване на работни места. Вижте отново mediapool.bg, от 15.12.2020: над 24000 са запазени.Хем ни дерат кожите години, хем пак искат!
7
6
 
22
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
Щом няма да има туризъм вече, няма да има, почвам да копая басейн на лято правя го 50 санта дълбок пълня го с вода, пускам дюшека да плува и лягам на дюшека със чаша бира във ръка. Няма шезлонги, няма фекали, няма мутри тишина и спокойствие и чист въздух.
6
8
 
12
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
И ся къде ше мушкаме кюфтенца у тумбака?Посегнаха ни на най-святото!