Въпреки пандемията, цените на имотите няма да спаднат

Лихвените проценти по ипотечните кредити са със спад
18 дек 2020 10:25, Петя Славова
79
Въпреки пандемията, цените на имотите няма да спаднат
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5 на сто по-малко продажби на жилища в столицата, показват прогнози на компания за недвижими имоти. До спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на следващата година, съобщава "Монитор".

През 2020 г. софийският имотен пазар е останал стабилен и без съществени изменения в цените, смятат от компанията. Той е бил силно подкрепен от поведението на банките, като е отбелязан ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11 на сто за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 г.

Същевременно, лихвените проценти по ипотечните кредити са продължили да падат и са достигнали исторически най-ниските си нива - под 3 на сто. Освен това новото строителство не е спирало, което е дало нужното доверие и увереност на купувачите, и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом.

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове са се ускорили, а средната цена в София е подминала границата от 1 100 евро/кв.м., през второто тримесечие тя се е върнала на нива от около 1 080 евро/кв.м., около които се е задържала в предходните няколко години.

През третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата е била 1 115 евро и така се върнала близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 евро/кв.м. Така цените в София към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5 на сто спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти също е нараснала и е достигнала 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София.

Това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно в пандемията.

Най-купувани са били жилищата на 5-ти етаж. Нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
8
 
! Отговори
До Туск преди 3 години
Ето ти един пример от прехваления Младост първа част. Не е ли пустош до голямата дупка на мястото на бившата Деница? Не е ли пустош до така наречените пътеки до 43-ти блок, били точно преди 10 години доста оживен пазар, а днес могат да те оглозгат там жив и никой няма и да разбере.Примери много, трудно е да се предвиди как ще се отрази времето на локацията. Да не говорим по-дългосрочно, разходи се в кв.Кремиковци и разгледай панелките - подобна ще е съдбата и на панелките в другите квартали.
52
5
 
2
 
! Отговори
туск преди 3 години
до н 51 може би щото бетонните гета в витоша и манастирски ливади държат цена от 1400 евро на кв м в момента. Личи си колко разбираш.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените са замразени и затова не падат. А иначе пада мазилката, корозират тръбите, физически отпадат сопственици.
50
1
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Туск явно не те разбра за пустошта в големите градове. Ами пустош са по голямата част от бетонните гета наречени квартали, особено в София. Всичко построено и наблъскано без абсолютно никаква мисъл и инфраструктура в дългосрочен план. Ами какво да е - пустош. А жилище там няма как да е ликвидни особено в дългосрочен план и то в България.
49
5
 
4
 
! Отговори
туск преди 3 години
до н 50 айде дай ми тия примери с прекрасните столични локации дето сега са пустош Да те видиме къв си икономически гении
48
3
 
3
 
! Отговори
До Кирил преди 3 години
Колко долари ти беше заплатата 2001-ва година и колко евро ти е заплатата днес? Защото да сравняваме домати с круши не става.
47
1
 
15
 
! Отговори
До Туск преди 3 години
И този прекрасен двустаен с гледка към Витоша, близо до метро, паркове, училища и детски градини, за скромните 80к евро и месечния доход/наем от 400евро, смятал ли си, че при застой на цените наемът ще го изплати за едни 17 години и половина при 100% заетост, без амортизация, без данък смет/имот/доход наем?А дали след 17 години този имот дали би бил още ликвиден? Защото мога да ти дам много примери за чудесни столични локации преди 10 години превърнали се в пустош днес.
46
0
 
8
 
! Отговори
До Мен преди 3 години
Така ли, след 5 години станали по-скъпи значи? И в Банско ли? И на Слънчака и Златните ли? Я пак си помисли, помисли си и каква заплатка си взимал 2008-*** и каква взимаш сега? Ако няма голяма разлика (защото предполагам при теб може и да няма) провери минималната и средната работна заплата за 2008 и 2020 и пак ще говорим.Реалната стоиност на имотите в България (София) спада спрямо ръста на заплатите. И това е напълно логично, предвид демографията,инфраструктурата и остарелия жилищен фонд.
45
12
 
2
 
! Отговори
Туск преди 3 години
До Н 47 С нетърпение го чакаме тва време дето ще ядеме тухли и бетон 10 год вече тръпнеме в очакване а то все не идва През тва време вече купих с готови лични средства 31 апартамента и 11 гаража. Сега ще купувам още един в Лагера двустаен за 85 хил евро кеш 100 % лични средства Наема на тва нещо ще е поне 800 лв без да работя отгоре А такива като тебе ще опъват каиша за 1000 лв заплата и банките ще ги изнасилват *** с лихви и кредити. Хак да ти е селянин.
44
2
 
12
 
! Отговори
До СЕЛЯНИН преди 3 години
На такива като теб съвсем скоро ще им се наложи да ядат тухли и бетон, защото никой няма да ви иска и търси копторите наречени жилища дори и на много силно занижени цени. Независимо колко ще е жестока инфлацията когато се спука балона на борсите, имотите няма да са рентабилно вложение или актив, който запазва стойност. Особено предвид милата родна картинка.....
43
12
 
1
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 3 години
От предишната криза минаха повече от 10 години. Едни си чакат нова криза от тогава, а други вече си изплатихме ипотеките на няколко жилища.Блаженни са вярващите, че цените ще паднат!Нека не забравяме, какво се задава на хоризонта - Евро. Последствията от Cov19 ще ви се сторят, като детска игра, в сравнение с това което ви очаква.Влагайте в каквото и да е, за да не ползвате пачки, вместо тоалетна хартия.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на такива публукации е да заблуждават търсещите имоти сега за реалното състояние на пазара. В имотния бизнес има информационна асиметрия и брокери, строители и свързаните с тях бизнеси целят да запазят предимството си със всякакви средства. А и този сайт - *** не взима много да пуска по една такава статия на месец!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще падат и още как , като няма пари няма купувачи и тн а даньци подьржане алабала дьржавата няма да ти отмени плащаш като поп и после фалираш и у канала.
40
0
 
11
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Вчера в същият сайт новона как банките свили кредитите и как хората поспрели да вземат кредиди заради пандемията видиш ли, днеска новина която тотално опровеегава вчерашното твърдение. Абе алчност и платени публикации. Някой не се е наял да го е...
39
8
 
5
 
! Отговори
експерт преди 3 години
естественно че няма да паднат, при тая инфлация няма как да се случи просто
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, да цените няма да паднат, но обявените цени, а не тези, на които се изповядват сделки. Спадът тази година е около 6%.
37
0
 
12
 
! Отговори
До Пишман икономист преди 3 години
Прав си! А знаеш ли защо не стигаме до желаната инфлация? Защото всичко напечатано стига само и се завърта до надутите до безкрайност фондови пазари и така парите не достигат до хората, демек крайните потребители, които могат чрез покупателната си способност да вдигнат инфлацията. Финансовите пазари ще гръмнат съвсем скоро и то колосално, което ще повече и всичко след себе си.
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските банки се превърнаха в големи притежатели на имоти, а това изобщо не е тяхната функция. Те изкуствено поддържат високи цени като задържат имоти с години и не ги пускат на пазара, така изкуствено се изкривява пазара. В момента има абсолютен пик на цените, масмедиите не информират а точно обратно дезинформират хората, както въпросното вестниче Монитор с платената си статия. В момента купуват само перачите, за тях цената няма значение.
35
1
 
15
 
! Отговори
Пишман икономисти преди 3 години
Пари се печатат от 2008-***, но дори така не стигаме до желаната инфлация от 2 процента. В момента доходите стагнират по света и това още повече закопава икономиката. Точно това ще свали цените на имотите, а и на всичко останало още следващата година в България. Този процес започна вече в чужбина, тук обаче спекулата и лакомията са големи.
34
5
 
5
 
! Отговори
Ю кортес преди 3 години
Който може бизнес,да прави....,да вкарва пари в бизнес.От 10 започнали,9 са изгорели.От купил с добра локация и с по малък кредит не познавам нито един изгорял.