Силен вятър и мъгла пречат за свалянето на починалия диджей, акцията спряна

Предупредили туристите, че екипировката им не е добра
Обновена: 3 яну 2021 14:41 | 3 яну 2021 13:36, Александър Попов
55
Силен вятър и мъгла пречат за свалянето на починалия диджей, акцията спряна
Снимка: БГНЕС

Продължава акцията на планинските спасители по изваждането и транспортирането на тялото на загиналия вчера при инцидент турист в района на връх Жълтец в Стара планина. Действията на спасителните екипи от Карлово, Сопот и Калофер са затруднени от лошите метеорологични условия в планината – ураганен вятър и мъгла.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви пред БНР, че трупът на загиналия вчера турист и спътникът му, който е спасен и е в добро състояние, се намират в заслон "Ботев". Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние.

Четиримата обаче не могат да бъдат изведени от планината заради лошите метеорологични условия. Все още не е сигурно дали това ще може да стане днес заради ураганния вятър и мъглата в района на Стара планина.

Още по темата
Четиринадесет планински спасители от Карлово, Сопот и Калофер се опитват да свалят на ръце тялото на загиналия вчера турист под връх Жълтец в Стара планина. Времето е много лошо, с гъста мъгла, която затруднява акцията, а теренът е много тежък, разказа ръководителят на Планинската спасителна служба в Карлово Христо Стаматов.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО

"Много хора си мислят, че като си купят екипировка, могат да покорят планината като в "Нешънъл Джиографик". Това е все едно да си купите въже и да мислите, че можете да вървите по него", коментира пред bTV кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски поредицата от инциденти в Стара планина.

Той е бил в хижа "Плевен" и е станал свидетел на инцидентите и спасителната акция.

"Около 14:30-15:00 ч. забелязахме, че настъпи суматоха в хижата. Хижарят се разтича с бинокли, далекогледи. Оказа се, че алпинист, който се спуска от върха, забелязва момиче, което маха с ръка и бедства, помолило го да се притече на помощ. Притичвайки се на помощ на първата група, забелязва, че втората група изчезва от трасето, по което се спускат и се обажда на хижаря да ги потърси с бинокъла къде са спрели, разказа Кукенски.

"Не разбирам как трябва да призоваваме хората да не си го причиняват. И вчера са ги предупреждавали хора и от връх Ботев и от хижа "Плевен", че екипировката, с която са тръгнали, не е подходяща за условията, въпреки това са си го позволили. Планината вчера беше прекрасна, но да я гледаш от прозореца, а не да тръгнеш по бетонирания лед с котки", заяви кметът на Априлци.

И призова: "Нека не превръщаме Априлци от естествена северна порта на парк "Централен Балкан" в портата към ада".

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА АКЦИЯТА

Прекратена е акцията по транспортирането на тялото на загиналия турист в района на връх Жълтец поради лошото време, съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба. От рано тази сутрин 12 планински спасители се опитваха да достигнат до загиналия, но бяха затруднени от гъстата мъгла и ураганния вятър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До TROYЗащото никой не иска да плаща. 30лв.на година им се свидят. Наше момиче спасено в Швейцария с хеликоптер писа, че е имала застраховка! Имала е ЗАСТРАХОВКА! Имахме 2 въртолета, но никой не иска да си прави"туристическа застраховка". В Швейцари, в Германия хората са застраховани от, до. Не от данъци, а от застраховки се издържат спасителите!!!! Тук имахме 2 медицински хеликоптера. Продадения през 2019-та бе с 8 спасителни мисии! Защо да плащат и тези дето не ходят в планината?
15
1
 
31
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Кви хеликоптери при тия ураганни ветрове бре хора ??? Стара планина е между Африка и студените ветрове от Сибир . Стига сте ръсели глупости на килограм.Кой нормален пилот на хеликоптер ще си рискува живота.Туй не ви е андроид игра.У Швейцария може и да кацне,ама там нема ветрове.
14
8
 
2
 
! Отговори
TROY преди 3 години
До АнонименПлащал съм данъци във Швейцария. И на още много места. Май само във Антарктида и на северния полюс не.
13
0
 
21
 
! Отговори
Lan преди 3 години
5, планината е прекрасна през всеки сезон, но трябва да се уважава. На някои хора не им стигат силите и посред лято за нея. Всеки трябва добре да прецени възможностите си, времето и екипировката, ако едно от трите куца да не тръгва! Планината не жали никого...
12
0
 
11
 
! Отговори
Lan преди 3 години
11, кат е тръгнал с обувки по ледена стена...ми ще падне. Не, че с котки е съвсем невъзможно да падне, но е много по-малко вероятно.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До TROYКогато започнеш да плащаш данъци като в Швейцария, тогава ще правиш сравнения с Швейцария.
10
11
 
8
 
! Отговори
TROY преди 3 години
До До TROYДа имам идея. Даже е абсолютен факт, че съм си платил данъците до последната стотинка, и имам право да питам. Тия да си трошат главите, но защо мъжете от ППС нямат хеликоптер, пилоти? Аз имам право да питам. Във Швейцария примерно няколко хеликоптера щяха да стоварят десант от спасители със кучетата заедно.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екипировката не била подходяща.Къде продават екипировка за падане 300 метра?
8
2
 
10
 
! Отговори
ред преди 3 години
Всеки турист да превежда по един Биткойн на местните спасители, и като се върне жив след това да му го върнат, ако не се върне остава за спасителната операция.
7
7
 
23
 
! Отговори
До TROY преди 3 години
Да, супер!И кой ще плаща заплати на пилотите и разходите за полета! Имаш ли идея колко струва поддръжка на хеликоптер и едно излитане?!?Имаш ли идея във време в което не може да ходиш пеш в планината как се лети над нея! В бурен вятър и мъгла!!! Аман от експерти!!! Да хвърляме пари за да има с какво да спасяваме ***, а стотици деца да чакат с години за операции!!!
6
4
 
22
 
! Отговори
Dido преди 3 години
Всяка година едно и също!Остави, че рискуват собствените си животи! Ами рискуват животите на десетки други които после трябва да ги спасяват и да свалят труповете им на ръце от планината! Само сериозни глоби и поемане на всички разходи по спасителните операции ще спре тези ***!
5
16
 
10
 
! Отговори
TROY преди 3 години
Тиквуции да купи един спасителен медицински хеликоптер на мъжете от ПСС. Те си рискуват живота заради разни прпопадналяци които нямат никакво уважение към планината.
4
1
 
23
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Ако ви успокоява - Имаше един репортаж за туристите в Каталуниа , че тръгват с ръцете в джобовете и за месец имало над 100 спасителни операции. В някои провинции казаха че ще започнат да им пускат фактура за услугите , защото операция с 5-10 души и един вертолет са хиляди ?.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бракониери по туй време да ходиш в планината не е нормално, сега и да ги глобят.
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нападнала ги е дива мечка тръгнали са да бягат и са се загубили.
1
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ще да са като ония, дето не вярват, че има вирус и трябва да се пазят.Сега кой ще плаща за простотията им?