Силен вятър и мъгла пречат за свалянето на починалия диджей, акцията спряна

Предупредили туристите, че екипировката им не е добра
Обновена: 3 яну 2021 14:41 | 3 яну 2021 13:36, Александър Попов
55
Силен вятър и мъгла пречат за свалянето на починалия диджей, акцията спряна
Снимка: БГНЕС

Продължава акцията на планинските спасители по изваждането и транспортирането на тялото на загиналия вчера при инцидент турист в района на връх Жълтец в Стара планина. Действията на спасителните екипи от Карлово, Сопот и Калофер са затруднени от лошите метеорологични условия в планината – ураганен вятър и мъгла.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви пред БНР, че трупът на загиналия вчера турист и спътникът му, който е спасен и е в добро състояние, се намират в заслон "Ботев". Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние.

Четиримата обаче не могат да бъдат изведени от планината заради лошите метеорологични условия. Все още не е сигурно дали това ще може да стане днес заради ураганния вятър и мъглата в района на Стара планина.

Още по темата
Четиринадесет планински спасители от Карлово, Сопот и Калофер се опитват да свалят на ръце тялото на загиналия вчера турист под връх Жълтец в Стара планина. Времето е много лошо, с гъста мъгла, която затруднява акцията, а теренът е много тежък, разказа ръководителят на Планинската спасителна служба в Карлово Христо Стаматов.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО

"Много хора си мислят, че като си купят екипировка, могат да покорят планината като в "Нешънъл Джиографик". Това е все едно да си купите въже и да мислите, че можете да вървите по него", коментира пред bTV кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски поредицата от инциденти в Стара планина.

Той е бил в хижа "Плевен" и е станал свидетел на инцидентите и спасителната акция.

"Около 14:30-15:00 ч. забелязахме, че настъпи суматоха в хижата. Хижарят се разтича с бинокли, далекогледи. Оказа се, че алпинист, който се спуска от върха, забелязва момиче, което маха с ръка и бедства, помолило го да се притече на помощ. Притичвайки се на помощ на първата група, забелязва, че втората група изчезва от трасето, по което се спускат и се обажда на хижаря да ги потърси с бинокъла къде са спрели, разказа Кукенски.

"Не разбирам как трябва да призоваваме хората да не си го причиняват. И вчера са ги предупреждавали хора и от връх Ботев и от хижа "Плевен", че екипировката, с която са тръгнали, не е подходяща за условията, въпреки това са си го позволили. Планината вчера беше прекрасна, но да я гледаш от прозореца, а не да тръгнеш по бетонирания лед с котки", заяви кметът на Априлци.

И призова: "Нека не превръщаме Априлци от естествена северна порта на парк "Централен Балкан" в портата към ада".

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА АКЦИЯТА

Прекратена е акцията по транспортирането на тялото на загиналия турист в района на връх Жълтец поради лошото време, съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба. От рано тази сутрин 12 планински спасители се опитваха да достигнат до загиналия, но бяха затруднени от гъстата мъгла и ураганния вятър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LanПотвърждавам това за планинските ни спасители! Желая им крепко здраве на тези всеотдайни момчета! И дано не стане някой сакатлък покрай тази акция сега, че времето и условията там сега са ужасни!
35
0
 
3
 
! Отговори
тия преди 3 години
черноморци много обичат планината но явно нищо не знаят за нея-аман от самодейци
34
0
 
4
 
! Отговори
Ацо преди 3 години
Човека е единственото животно което е способно да прави една и съща грешка заради прекалена самоувереност и голямо его! И да не си взима поука ,жалко за така нелепо дадените животи!
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скапаната ни антибългарска държава не е осигурила на българските планински служби даже и един специализиран хеликоптер, но в замяна на това държавата на Боко обрече България на дълг, закупувайки солено стари и изхабени безполезнени американски щайги.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходят всякакви се правят на планинари- после държавата им виновна
31
1
 
14
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Та като плюете българското, си спомнете за онзи делтапланерист на скала в Гърция - вися три часа и накрая загина, без никой да тръгне дори към него. Това в България не може да се случи. Спасителите ни са сърцати и много добри планинари.
30
2
 
1
 
! Отговори
6 преди 3 години
До АнонименТака е и с публичното хранене на животни -кучета , котки .Защо властите пускат кучета от приюти с щемпел на ухото ?Те разнася зарази .Ветеринарите не са ли запознати с това !?
29
0
 
11
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Вярно е че ПСС има нужда от по-добра техника. Притежава обаче най-важното - Хора!
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С хеликоптер се спасява скиор, който в ясен, слънчев ден, си е изкълчил крака на пистата. А не се вадят трупове от дъното на каньон, когато бушуват ветрове
27
0
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
"Починалият"!?!Егати почивката - 300 метра блъскане в заледените камъни надолу по склона, потрошени кокали, кръвоизливи във вътрешните органи, мозъка на чорба и накрая всичкото това месо замразено на дърво... Не се ли научихте, че за такива случаи се казва "загинал"?
26
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе оставете го да цъфне с кокичетата на пролет!
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По Алпите при инцидент до 1 час медицински хеликоптер е пристигнал и взел пострадалият. У нас 2 дена не могат да му пренесат останките.
24
0
 
16
 
! Отговори
Без мозък преди 3 години
В августовска жега качих Ботев от хижа Плевен. Начинаещ - повече от пет часа ми отне. Щеки, лято.Тия са били чисто луди в снега.
23
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма друго толкова тъпо и просто племе като нашето, вечно на контра, вечно напук, дори и когато върви против собственият си интерес, здраве и живот.Казваш му стой на масата, яж, пий и се весели, то тръгнало напук да се прави на Беър Грилз и да покорява върхове.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На такива места застраховка Живот задължително. Аз ски като карам си правя за плащане около 10к ...какво остава за катерене и такива опасни неща.
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Ще плащаме всички, както и за мангъровците. Докато не се появи здрава ръка с тояга, разбра се, че нашата "демокрация" я няма никъде по света...
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Тази застраховка за 30 лв. на година, за която говориш, е с покритие 1000 лв. За тези хиляда лева, няма как 10 човека и хеликоптер да обикалят с часове по планините, за да търсят разни нехранимайковци. И питай там твоите познати, които са ги спасявали с хелокоптер в Германия, дали застраховката им е била 15 евро на година. Щото май е доста по-скъпа, щом покрива спасяване с хеликоптер.
19
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сандо 7Това което плащаш като данъци отива в джоба на Боко.Така че не виждам какви претенции имаш....
18
2
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До LanАбсолютно. В такова време зимата, по заледен склон се ходи не само с котки, ами и с пикели, щеки, нутове, въжета, изобщо това си е алпинистка работа, не туристическа. Сигурно са били и с маратонки, айде, да кажем в най-добрия случай с някакви кубинки от 50 лева вътре с изкуствен каракул :)))
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния *** провинциалист дал фира поради неземна глупост.