Кунчев: 100 000 ваксини идват, ще има и за цялото население

Ако останат ваксини, ще се продават и даряват, каза още той
4 яну 2021 09:17,
189
Кунчев: 100 000 ваксини идват, ще има и за цялото население
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предстои да получим още 5 ваксини. Документи са подали "Модерна" и "Астра Зенека". Дори до края на месеца може да разполагаме с 3 от очакваните 6 ваксини, което ще позволи да обхващаме все повече хора. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му до края на януари ще разполагаме със 100 000 дози, което ще позволи да се започне имунизацията по домовете за възрастни хора и работещите в системата на здравеопазването.

"Осигурили сме за цялото население. Ако останат количества ваксини, които няма да се използват, има начини да се продават и да се даряват. ЕК има план за помощ на Западните Балкани", каза още той.

Според него изборът не е толкова важен, важно е ваксината да е ефикасна и да върши работа.

"Първите дози бяха символични, те покриваха минимално количество. Нека хората да имат търпение. До края на този месец ще започнем много по-масова имунизация", обясни доц. Кунчев.

Той добави, че всички производители работят за това имунитетът да е максимално продължителен.

"За момента се счита, че той е минимум 6 месеца. Коронавирусите са по-устойчиви и не се променят толкова бързо, колкото грипните, но ако това е решението, то това значи, че трябва да бъде правена многократна имунизация", каза още доц. Кунчев.

"Имунизираният пази преди всичко себе си, но и всички останали".

Според него допълнителна трудност е това, че флаконите не са за един човек, а за пет.

"Решението беше много трудно, натиск има и от двете страни", каза той във връзка с връщането на учениците от първи до четвърти клас в училище.

"Вирусът е навсякъде около нас, той се разпространява и в училищата, но ако се спазват изискванията за организирането на т.нар. балон - неконтактуването на учениците между паралелки, мерките за дезинфекция, отдалечеността на учениците, носенето на маски, то рискът стига до приемливи нива", заяви главният държавен здравен инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
7
 
! Отговори
До Истукан преди 3 години
Е как да ти се вярва от такъв пр()ст народ ! А ти си глашатй при това в цялата картинка на примитивизъм и неандерталщина ! Добре,че нашите прадеди не са били " капацитети" като теб,а решително и смело са се борили и са се жертвали за еволюцията,до която си стигнал в момента,чукайки по клавиатурата.Достигнали сме това високо ниво на парадигмата не чрез конспирации и постоянно отхвърляне на новото и непознато,а чрез стремителното търсене на идеала и съвършенството !
16
0
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПАК СЪЩОТО!!50 ХИЛЯДИ ИМУНИЗИРАНИ НА МЕСЕЦ!!! СМЕХОТВОРНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чувството че вече и по магазините ще вземат да, ги предлагат
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес дошли още цели......35хлд ваксини. Страйотно.А в Израел за 1/2 седмици 1млн ваксинирани.При нас ПРИСТИГАТ по 10/20хлд на няколко дни.
13
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев ли си ,Мунчев ли си не знам ,ама поне от срам не се показвайте бе !?
12
2
 
3
 
! Отговори
От 2002 година преди 3 години
Се правите, че националното и международно законодателство са врати в полето през които никой не минава, защото няма смисъл и когато се озовете в положението на три тежки национални катастрофи се задава въпроса: Защо така стана? И другият въпрос който се задава: Защо с лошо? Сега имате доказателствата, имате архивите - не ме интересува какъв скандал ще се вдигне и колко хора ще полетят от високи етажи - наказани ще има и не само един и си има съдилища има и специализирана прокуратура!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ваксина за България се явява "светлото бъдеще" на идващия комунизъм. Други вече ваксинираха по 1 милион от населението си, а ние се надъхваме какво ще стане ако...
10
11
 
23
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Не ми се вярва да има толкова желаещи да се ваксинират.
9
1
 
11
 
! Отговори
АХАА преди 3 години
ще се продават - ЕМИ, ПАК ОТ ГРОБ ЩЕ НАМАЖАТ ... ЯКО
8
2
 
28
 
! Отговори
Hehe преди 3 години
Ачо Гръцията добре е загладил косъма. Почнал е да капе лева.В началото на пандемията какъв *** беше, сега скъпи костюми, коафьори... Бре бре бреМАЧКАЙ АЧКООООО!
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо Коледа с торбата с ваксините
6
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и този не знае какво говори , всички говорят по инерция като рекламни агенти
5
3
 
11
 
! Отговори
Предайте на Борисов преди 3 години
Защо се правиш, че закона е врата в полето - питам втори път! Може да е неудобно, но ще повдигнете обвинения за кражба на държавни средства в особено големи размери. Ще питам и трети и четвърти път!
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ако успеем да приключим с последните желаещи за ваксиниране средата на годината,то това означава че почваме всичко отначало с тия ШЕСТ месеца "имунитет"
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един по един моля,и не се бутайте.
2
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам някой лев да ми дадете , мерси иначе
1
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми трябват тези ваксини! Не искам да рискувам да умра от рак след 2-3 години.