Проф. Кантарджиев: Ако нямате обоняние, карате COVID-19 леко

Обикновено хората със здрава имунна система първо губят обонянието си
4 яну 2021 16:25,
113
Проф. Кантарджиев: Ако нямате обоняние, карате COVID-19 леко
Снимка: БГНЕС

Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през COVID-19. Това каза пред радио "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че обикновено COVID инфекцията се развива по-бавно и инкубационният й период е по-дълъг.

Още по темата

"Обикновено започва с дразнене в гърлото, а при младите хора със здрава имунна система първо се губи обоняние. Това притеснява хората, въпреки че загубата на обоняние обикновено е прогноза, че по-лесно ще се мине през заболяването. Критерият е повишаването на температурата и непродуктивна кашлица. Грипната инфекция започва за часове. Френската дума "grippe" значи "сграбчвам". Най-добре е да има лабораторно потвърждение чрез тест“, каза той.

Според проф. Тодор Кантарджиев антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса и са достъпни за общопрактикуващите лекари и бърза помощ. Не трябва да се забравя обаче, че те не са чувствителни, колкото PCR тестовете. Освен това през втората половина на заболяването антигенният тест ще покаже негативен резултат, обясни проф. Кантарджиев.

"Ако се разболееш, в първите клинични симптоми антигенният тест обикновено е положителен, но след няколко дни боледуване - температура, болки в гърлото, кашлица, неразположение и главоболие, които са симптоми на COVID, антигенният тест може да е отрицателен след третия ден, но PSR тестът ще е положителен", обясни той.

В момента за лечението на коронавируса се знае повече, отколкото за други по-леки вируси, каза още проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
12
 
! Отговори
ан атема преди 3 години
цирка е вируса
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе ..огромна Франция 500 ваксинирани )даваха в новините ,Макарона бил изненадан )
61
4
 
11
 
! Отговори
Коледарче преди 3 години
Не знам защо, ама тоя като го видя колкото и да не ми е до смях, избухвам на глас просто. Героите в индийските сериали и типичния начин на гледане ряпа да ядат. Добре бе професоре, не вярвам, че говорите подобни идиотии. Няма грам връзка между загубата на обоняние и това колко тежко ще се развие, при условие, че това може да се случи и след 8-мия ден дори, както стана с мой роднина. Загуби обоняние, на 4-тия ден се възвърна и на 8-мия ден беше с пневмония.
60
3
 
16
 
! Отговори
Хора преди 3 години
По принцип на кой квот му е писано, но вируса го има. Тревожно е че убива хора а не че имаме ваксини с неясно съдържание...Както каза още миналата година един адвокат, известен...Лошото е че врага го има и не е пред портата. В къщата е.Пазете се и да ви казвам, файда няма. Трябва да се ходи на работа, защото сметките си вървят и никой не го интересува имаш ли пари да ги платиш, имаш ли какво да ядеш...Бъдете здрави, и вярвайте че и това ще мине. Само това мога да ви кажа.
59
3
 
9
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
Къде е новината?
58
4
 
11
 
! Отговори
Борисов преди 3 години
Фанете го тоя и го ваксинирайте публично пред министерски съвет.Стига е клявкал като мисирка по медиите.Оня Мангърата дето искаше пенсионери да ваксинира къде се скри?Гешев ,фанете го и го ваксинирайте!
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A ако и мате обоняние най-вероятно го карате безсимптомно
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един месец съм без мирис. Колко още?
55
5
 
6
 
! Отговори
Дедовия преди 3 години
Имам хрема и не мога да подуша пръднята на жена си!! " 👑 корона" ли карам???
54
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте на какви хора сте позволили да контролират живота ви. Овце!
53
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
за обонянеето разбрааме!а кък стои въпроса ако "клиента" фанезапек?..леко,или тежко и жъ го "изкара"?
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа, и заради този грип предлагате цялото население да се кастрира. Браво на вас.
51
2
 
0
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Карате ... кар`ате -лекуват ги богатите.Без късмет си,а клиничната пътека,в морга праща те и на небето !
50
1
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Щял хлапака да идвал да ми реже главата. Викам дай имейл да ти пратя адреса си да додеш да ми режеш главата... ама малкия вика нямал имейл.
49
2
 
1
 
! Отговори
До 58 преди 3 години
То се видя кой напълни гащите хаха... имейл нямало мишлецено малко ахахаха нeщастник жалък. Ейде бегай крий се разбрах, че си някво глyпавo лапе.
48
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Значи ли това, че само коронавирус САРС-КОВ-2 предизвиква т.нар. ОВИ и ОРЗ със загуба на обоняние! Ами, че той задраска цял списък с около 200 такива вируси / грипни, парагрипни тип 1и2, респираторно-синцитиалният вирус, метапневмовирусът, адено-, рино-, корона- и бокавирусите/!Коронавирусите също са много на брой! Не е само КОВИД!Доктор спец по кандидози и микози се изплющява на тема вируси - това се казваС И Н Е ***!
47
1
 
0
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Хахаха пълен ***. Смели иначе анонимни зад клавиатурите
46
2
 
10
 
! Отговори
Ifhfhcjvjvj преди 3 години
A ако имаме обоняние го караме тежко ли?!?!?тоя кърти мивки!
45
2
 
1
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
нагъл и лъжлив ***!
44
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Тоя не се и усеща какви ги дръсти!.! Загубата на обоняние само по себе си не е и не може да е прогноза! Може да е признак/факт/ на който се основава прогнозата!Цитат от учебник по медицина:"Прогноза в медицината или като медицинска прогноза е научно предположение за вероятното протичане на заболяването и изхода от него, вид предсказание обосновано с факти. Една прогноза може да бъде добра, лоша, много лоша, неблагоприятна, несигурна, съмнителна."