Проф. Кантарджиев: Ако нямате обоняние, карате COVID-19 леко

Обикновено хората със здрава имунна система първо губят обонянието си
4 яну 2021 16:25,
113
Проф. Кантарджиев: Ако нямате обоняние, карате COVID-19 леко
Снимка: БГНЕС

Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през COVID-19. Това каза пред радио "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че обикновено COVID инфекцията се развива по-бавно и инкубационният й период е по-дълъг.

Още по темата

"Обикновено започва с дразнене в гърлото, а при младите хора със здрава имунна система първо се губи обоняние. Това притеснява хората, въпреки че загубата на обоняние обикновено е прогноза, че по-лесно ще се мине през заболяването. Критерият е повишаването на температурата и непродуктивна кашлица. Грипната инфекция започва за часове. Френската дума "grippe" значи "сграбчвам". Най-добре е да има лабораторно потвърждение чрез тест“, каза той.

Според проф. Тодор Кантарджиев антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса и са достъпни за общопрактикуващите лекари и бърза помощ. Не трябва да се забравя обаче, че те не са чувствителни, колкото PCR тестовете. Освен това през втората половина на заболяването антигенният тест ще покаже негативен резултат, обясни проф. Кантарджиев.

"Ако се разболееш, в първите клинични симптоми антигенният тест обикновено е положителен, но след няколко дни боледуване - температура, болки в гърлото, кашлица, неразположение и главоболие, които са симптоми на COVID, антигенният тест може да е отрицателен след третия ден, но PSR тестът ще е положителен", обясни той.

В момента за лечението на коронавируса се знае повече, отколкото за други по-леки вируси, каза още проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Еха, само бойци на тихия фронт в тоя сайт - разтрели, ножове, а един щеше да сипе ножове с дрон. Трудови лагери, каторжен труд - голям смях ще са тези избори.Много смърт, много нещо ще има.
42
2
 
2
 
! Отговори
до 37 от славянин преди 3 години
''Аз лично бих разстрелял такива *** като тебе, които само всяват омраза към българските лекари.''Качествените, компетентни, морални и непредложили се на властта български лекари не са повече от 10 % от всичките!
41
1
 
0
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
Дай емайл и ти пращам веднага адрес мишленце мое
40
5
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Пълни простотии. Аз изкарах вируса тежко и през цялото време си имах обоняние и вкус.
39
1
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Ако не чуваш ,караш на баба си фърчилото.
38
5
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Преди 10-тина години карах много тежък 2-седмичен грип със всичките му симптоми както са по учебник вкл и със болезнено дишане, оказа се че през 2009-та имало епидемия от свински грип у нас с много по-висока смъртност от днешния ''страшен'' вирус, обаче защо тогава нямаше такава истерична пропаганда на тази епидемия, не знам!? Излекувах се сам със естествени методи, както се лекувам от 27 години насам! Най-добрият лекар е този вътре в теб и лекува безупречно, ако не му пречиш с невежеството си!
37
3
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Кога ще дойдеш? Дай имейл да ти пратя адреса си! Ама да не се оакаш?
36
1
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Ела отрежи и моята плъх!
35
5
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Аз лично бих разстрелял такива *** като тебе, които само всяват омраза към българските лекари.
34
1
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
А на кого да вярваме на теб ли? Ти дето завърши със среден 3 техникума по обществено хранене, казваш по-добре на теб да вярваме, а не на експертите а?
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно прецизен в изводите си, друго не мога да кажа. Много точно е описал.
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аммммм ами ко не чувам кво карам?
31
2
 
21
 
! Отговори
Do 18 преди 3 години
Загубата на вкус и обняние при ковид няма, нищо общо с загубата на вкус и обоняние при гриповете! Всяка година карам грип и да, в известна степен вкусът и обонянието не са на 100%. Преди 2 месеца изкарах ковид, за моя радост не се стигна до болница, но и не го изкарах така леко, както предполагах. Загубих вкус и обоняние до степен, че ако например вляза в силно задимена от цигарен дим стая с затворени очи, въобще няма да разбера, че някой е пушил - 0 мириз! 0 вкус! Никога не бях изживявал това
30
4
 
6
 
! Отговори
Наздраве преди 3 години
Бай Шиле!
29
4
 
2
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Демек да не ходя на псртест, няма смисъл щом го карам леко к19? Точно така и ще направя.
28
3
 
2
 
! Отговори
Г л у п а к преди 3 години
няма какво повече да се каже!
27
4
 
4
 
! Отговори
Баба Генка преди 3 години
Ало, бабето със стайна температура 30 градуса, недей така чедо, оше толкова ки се стопоресаш! Ти за закалителни процедури чувал ле си? Оди бос по земята, цела годена ки си здрав!
26
6
 
25
 
! Отговори
До Мария преди 3 години
Мария,чуй ме и запомни,че К19 съществува и в някои случаи е смъртоносен в зависимост от погълнатото количество вирус(вирусен товар) в комбинация със слаба или прекалено чувствителна имунна система и някой придружаваши заболявания(най често диабет).Не е обикновен грип!Днес писах някъде тук,сестра ми е лекар в Германия(анестезиолог)и ежедневно получават мейли от института Роберт Кох.Има ли значение дали вируса е изкуствен или не? Той е тук,не го подценявайте.Не намесвайте политиката в паталогията
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги, когато ме е събарял грип е било за часове. И няколко дни нямам сили дори да стана от леглото. Втрисане, въпреки че в стаята е над 30 градуса, на мен ми е студено, обличам се, завивам се ама... тц, студено и тва е. Кашлям, кихам, нямам усещане за вкус (не различавам сладко от солено, никакви вкусови качества) нямам и обоняние. Главоболие, температура. Винаги когато ме е събарял грип, съм имал тези симптоми. А то се оказа че и при ковида са същите...
24
17
 
18
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Напълно съм съгласна с номер 18. Всички изпълняват полит.поръчки.Скоро четох един от многобройните вицове за горкия вирус. Попитали един истински лекар кога ще свърши пандемията, а той им отговорил, че с политика не се занимава.Това е общо взето положението, важното е да издържим психически.