Прогноза: Нов пик на COVID-19 към средата на януари

Реалната картина след НГ ще се усети след 14 дни
4 яну 2021 12:45,
187
Прогноза: Нов пик на COVID-19 към средата на януари
Снимка: Кадър Нова тв

Към средата на януари ще има нов пик на заболели от COVID-19. Това прогнозира пред Нова тв доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника на Белодробната болница "Света София" в столицата.

"Вирусът има инкубационен период между 14 и 21 дни. Сметнете след коледните и новогодишните празници и ще имате реалната картина кога ще има нов пик. Това ще е между 10 и 14 януари", заяви доц. Велизарова.

Според нея не е грешка, че децата се връщат на училище и в детските градини.

"Опитът показва, че децата се разболяват от възрастните. Клъстерите в детски градини и ясли се получават заради болен възрастен", коментира доц. Велизарова.

Затова и тя смята, че е важно учителите над 50 години да бъдат сред първите имунизирани.

"Те трябва да бъдат ваксинирани максимално бързо, в началните класове и в градините едва ли са толкова много тези, които са над 50 години", каза доц. Велизарова.

"Българският народ е много болен. Не се профилактира. На едно от първите места по смъртност сме", коментира още тя.

Самата тя още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия. "Уважавам новаторството, бих си сложила от РНК ваксините, защото предполагат по-дълга защита. И другите ваксини ще са добри. Надявам се до април, май, юни да се одобрят и другите ваксини и всички да взимат своя информиран избор", заяви доц. Велизарова.

Но направи и сметка, че имунизацията може да продължи доста дълго време. "При 20 000 имунизирани на ден, направете сметка за колко време ще стигнем 1 милион. Може би 1-2 или 3 години ще се имунизираме. Но първо и най-важно е да имаме ваксини в наличност", обясни доц. Светлана Велизарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
4
 
! Отговори
ел - ка преди 3 години
До ПроСоТоИзлезе, че най-скъпата ваксина от трите познати е 12,79 $.Ами хайде ....12,79 х 1,7 е около 22 лева.5 милиона души по 2 ваксини(ако доживеят) са 220 милион, оооооо бая са си спестили!Щото най-евтината беше 1,.38$ ..........
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ни оставят на мира.А ние?
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко Тиквата ясно заяви,че докато 70% от българите не се ваксинират с отровата на Бил Гейтс тулупа нямало да отвори държавата. С една дума господарите на мутрата ясно са му дали указания ,че или вансинира българите масово или си заминава,даже вече му е приготвен заместник-еврейчето служило в армията на Израел- Николайчо Младенов ,за което вече писа и популярния сайт Биволъ
131
0
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
ей бо-к..лук не се показвай, че скоро ще ви избиваме такива по улиците, ще се криеш в бър-лив.ата ти вирусна болница
130
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"ваксините са безплатни" ?Не,МНОГО СА СКЪПИ!!!...Само дето измислиха "НОМЕРА" не отделния човек да си плаща,а ОБЩЕСТВОТО с данъците му в бюджета!!..Много мръснишкаистория!Тиквата се похвали,че "бил дал" над 300 МИЛИОНА от НАШИТЕ данъци за тая "вакса"!..та си правете сметка колко са "безплатни"..
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая дЪрЪопла яко се е нагушкала.
128
0
 
7
 
! Отговори
ох мале! преди 3 години
Ако продължи така, че диагнозата да е само с тест, лечението да само по протокол, спуснат един дявол знае от къде, то вече може и библиотекарите да ни лекуват!
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 136А запитвали ли сте се защо ваксините са безплатни, а тестовете са на тройна цена,спрямо тези в Европа???
126
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
веднъж го отбелязах,ще припомня:-Преди години се появи ЕПИДЕМИЯ от ВИРУСЕН менингит по децата..Много,много тежко заболяване.Е,какво стана?..-Връзваха ни по една торбичка с чесън на вратлетата и-хайде на училище!Никой нито затвори училищата,нито държавата!..И епидемията отмина като всяко чудо-"За три дни".И нещо друго:-Имунизации се правеха,но във.."СПОКОЙНА СИТУАЦИЯ",НЕ по време на епидемия!Защото истинското ваксиниране всъщност е ЗАРАЗЯВАНЕ на ваксинирания с "полуживи" причинители.
125
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
понеже гледам че дъвчите локума "Инкубационен период" ,да ви кажа:-Вируса започва да действа ВЕДНАГА след като попадне в организма!!!!..Той не е "пиле",та да чака да се излюпи!СИМПТОМИТЕ се появяват за различно време,защото реакцията на организма е различна за всеки отделен човек!..трагедията е,че много безотговорно много "отговорни фактори" се заиграха с тая ИЗМИШЛЬОТИНА.
124
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм учител по история на 53 г. и няма да се ваксинирам. Съветвам и всички, които имате самостоятелно мислене, да бъдете критични към тази ваксина. Не съм против ваксините като цяло, но всичко този път е прекалено набързо създадено, а и самите политици не са наясно с нещата. Да не говорим, че никой не иска да носи отговорност при възникнали щети, а и дори трябва да се попълва формуляр за отказване от търсене на отговорност. Всичко това е прекалено съмнително и неясно. Лично аз ще откажа.
123
5
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Едно е ясно, като небе без облак. Училищата са свръх - развъдници. 30 парчета на 20 кв.м. по 8 часа, всеки ден - какво да са?Минаха онлайн и резултата е налице! Няма канда се опровергае това!Сега от 1 януари до 15 ден ще почне покачването!!!Ако е влезнал и английския щам, което е сигурно - пакмще има 4000 + 150!Помнете добре! На 15 септември писах какво следва. Че то е проста работа! Нене квантова механика!
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големият вирус са медиите, които насаждат всичкия тоя страх и лъжи! Не ме вълнуват измислените ви пикове, от ден първи не съм се пазил и една минута от икономическия вирус и си живея нормален живот без телевизия и облъчване. Вие страхуващите се и треперещи за животите си се разболявате от страха, който ви се насажда ежедневно, а не от измисления вирус. Стадо!
121
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доцент Светлана Велизарова трябва да си скъса дипломата или да седне да прочете най-новата информация и изследваният за вируса
120
4
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Освен двама колеги и две фамилии на двама братовчеди, не познавам друг човек, който се е заразил с вируса. Може би в маалите всички да са го изкарали, но нормалните българи не сме. В държавите, в които да направени най-много тестове на човек от населението, процента на заразените е между 1% и 4%.
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На едно от първите места по смъртност сме защото доктора не ми обръща внимание и гледа да ме разкара по най-бързия начин. За каква профилактика говорим. И после хората се самолекували.Ами хайде познайте защо.
118
0
 
2
 
! Отговори
До 11 (Аз съм) преди 3 години
Хайде пак направи твоята сметка с малкото допълнение, че дозите са две на човек. 20000 ваксинирани на ден, по 2 дози, за 4 или 5 милиона човека, колко дни са? Чия сметка не излиза?
117
1
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Има ли някой да не го е карал??Според мен над половината в София са го карали.Всички мои познати изкарали ковид не са в статистиката, защото не са се обаждали. Дет се вика, ваксинирахме се безплатно, но ръководителите на ЕС купиха милиарди ваксини..
116
1
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Cтaр пocт oтпрeди избoритe:"Въпросът c глaвнo В е кого ще изберат американците за президент : Ако е Тръмп - коронавируса ще си отиде от информационните сайтове и ще стане като гриповете всяка година! Ако изберат Байдън - ще видите тогава кон боб яде ли или луканка на пръчка! Ще има още по напориста коронаистерия и такъв невероятен бизнес с всякакви дезинфектанти, ваксини, лекарства!"
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-вероятно е към средата на януари да започне нова вълна на заразяване, а пикът да е в началото на март и не заради Коледа и Нова година, а заради присъственото обучение на учениците.