Прогноза: Нов пик на COVID-19 към средата на януари

Реалната картина след НГ ще се усети след 14 дни
4 яну 2021 12:45,
187
Прогноза: Нов пик на COVID-19 към средата на януари
Снимка: Кадър Нова тв

Към средата на януари ще има нов пик на заболели от COVID-19. Това прогнозира пред Нова тв доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника на Белодробната болница "Света София" в столицата.

"Вирусът има инкубационен период между 14 и 21 дни. Сметнете след коледните и новогодишните празници и ще имате реалната картина кога ще има нов пик. Това ще е между 10 и 14 януари", заяви доц. Велизарова.

Според нея не е грешка, че децата се връщат на училище и в детските градини.

"Опитът показва, че децата се разболяват от възрастните. Клъстерите в детски градини и ясли се получават заради болен възрастен", коментира доц. Велизарова.

Затова и тя смята, че е важно учителите над 50 години да бъдат сред първите имунизирани.

"Те трябва да бъдат ваксинирани максимално бързо, в началните класове и в градините едва ли са толкова много тези, които са над 50 години", каза доц. Велизарова.

"Българският народ е много болен. Не се профилактира. На едно от първите места по смъртност сме", коментира още тя.

Самата тя още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия. "Уважавам новаторството, бих си сложила от РНК ваксините, защото предполагат по-дълга защита. И другите ваксини ще са добри. Надявам се до април, май, юни да се одобрят и другите ваксини и всички да взимат своя информиран избор", заяви доц. Велизарова.

Но направи и сметка, че имунизацията може да продължи доста дълго време. "При 20 000 имунизирани на ден, направете сметка за колко време ще стигнем 1 милион. Може би 1-2 или 3 години ще се имунизираме. Но първо и най-важно е да имаме ваксини в наличност", обясни доц. Светлана Велизарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
18
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Аман от Пикове. Настинките по традиция идват в края на януари!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Za vsichki plateni politici i lekari za covida vi chaka zdrav lobut da znaite
12
0
 
19
 
! Отговори
танер преди 3 години
здравйте на всички казвам се танер и се занимавам с строителство но от утре ще почна да анализирам кога ще има нови пикове на заразата и по колко ще се разболяват на ден ваксината е много надеждна но още не съм си я сложил щот не съм на първа линия
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Самата тя още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия."Не бой се. Колкото и да отлагаш, ще изчакам ви дойдат "линиите" на тебе и на всички фенове на ваксината. Даже и няколко години отгоре ще изчакам.
10
3
 
11
 
! Отговори
Математика:))))) преди 3 години
При 20000 имунизирани на ден. Един милион се достига за 50 дни :)))))
9
1
 
17
 
! Отговори
Народен човек преди 3 години
Единственото смислено нещо в тази статия.Българите са много болен народ и много беден.В допълнение Българите с многото крадени пари и те са болни психически и много бедни душевно и умствено.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвам да има 20 000 ваксинирани на ден.Те сага не могат да направят толкова теста пък ваксинирани да очакваме.
7
3
 
5
 
! Отговори
Не мой преди 3 години
Така. Учениците в клас на 18. ЗначиПАК у дома. КАТО СТЕ КАЗАЛИ ВЪВ КЛАС ВЪВ КЛАС КРАЙ ТОЧКА. И ТАКА СЪС ЛЪЖИ И БРЪЩОЛЕВЕНЕ КЪМ НОВИ ВИСЕНИ.ПРОБА ГРЕШКА
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Самата тя още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия."Ама разбира се. Всички асгитиращи за ваксиниране някак все се оказва, че не били на първа линия ;) аххахахахах
5
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Уважавам новаторството, бих си сложила от РНК ваксините, защото предполагат по-дълга защита"Поне да се разберат кой какво да лъже. Днес Кунчев каза , цитирам дословно" Възможно е първите ваксинирани вече да нямат имунитет през лятото"Ако това ви е "дълга защита", то си представям какво е къса
4
2
 
7
 
! Отговори
Bez dumi преди 3 години
Otkyde znaete tova ???????????????????Samo boi schte vi opravi vas
3
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
скрий се *** бабукеро, теб ли мобилизираха днес да плашиш хората? Всеки излиза да се прави на пророк, кога щяло да има пикове, кога спадове.. математици, журналисти, политолози... Дрън, дрън от сутрин до вечер едно и също
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или пък не...Тов сичко живо вече го мина, не останаха непреболедували.
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който ваксинирате тази година ваксинирате, после няма кой да се занимава с вас, живота продължава