Прогноза: Нов пик на COVID-19 към средата на януари

Реалната картина след НГ ще се усети след 14 дни
4 яну 2021 12:45,
187
Прогноза: Нов пик на COVID-19 към средата на януари
Снимка: Кадър Нова тв

Към средата на януари ще има нов пик на заболели от COVID-19. Това прогнозира пред Нова тв доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника на Белодробната болница "Света София" в столицата.

"Вирусът има инкубационен период между 14 и 21 дни. Сметнете след коледните и новогодишните празници и ще имате реалната картина кога ще има нов пик. Това ще е между 10 и 14 януари", заяви доц. Велизарова.

Според нея не е грешка, че децата се връщат на училище и в детските градини.

"Опитът показва, че децата се разболяват от възрастните. Клъстерите в детски градини и ясли се получават заради болен възрастен", коментира доц. Велизарова.

Затова и тя смята, че е важно учителите над 50 години да бъдат сред първите имунизирани.

"Те трябва да бъдат ваксинирани максимално бързо, в началните класове и в градините едва ли са толкова много тези, които са над 50 години", каза доц. Велизарова.

"Българският народ е много болен. Не се профилактира. На едно от първите места по смъртност сме", коментира още тя.

Самата тя още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия. "Уважавам новаторството, бих си сложила от РНК ваксините, защото предполагат по-дълга защита. И другите ваксини ще са добри. Надявам се до април, май, юни да се одобрят и другите ваксини и всички да взимат своя информиран избор", заяви доц. Велизарова.

Но направи и сметка, че имунизацията може да продължи доста дълго време. "При 20 000 имунизирани на ден, направете сметка за колко време ще стигнем 1 милион. Може би 1-2 или 3 години ще се имунизираме. Но първо и най-важно е да имаме ваксини в наличност", обясни доц. Светлана Велизарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
абе тия "врачки и гледачки" боб ли фърлят,карти Таро ли редат ,та "знаят" кога какво ще се случи?..Какво викате?..-"Просто плашат хората,та секи да си каже:-"Требе да са ваксинирам"..."?..и сте много прави,ша знаете!имаме си чутовен пример за това:-ИЗМИСЛЕНИЯ "женералГоджи",който ни сезаканваше с "хилядите трупове"....После оняМалоумник от село Банкя па направи "Арена Армеец" на "Полева гробница", а така и НИТО ЕДНО ЛИЦЕ не беше прието там!!!..сега разни аритметици,шамани,врачки и баяч
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали инкубационния период беше 10 дни? Какви са тия 14-21 дни?
32
0
 
17
 
! Отговори
селянин преди 3 години
да ви е честит новиятCOVID 2021 professional
31
1
 
8
 
! Отговори
светнат преди 3 години
Гейското министърче да узакони ивермектина, а ваксината да си я завре там където не огрява слънце.
30
1
 
19
 
! Отговори
D преди 3 години
Тя смята, че учителите над 50 трябва да бъдат имунизирани. Ами те доста вече го изкараха и имат антитела. Тя имунолог ли е, вирусулог ли е? Първо пропаганда за лекарите, после за учителите? Оставете всеки да решава сам, че ставате смешни. А за депутатите кога? Те са начело на държавата, без тях не може? Айде, подред за ваксина!
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С шесте месеца имунитет който осигуряват ваксините и с нашите темпове на ваксиниране,Таман като стигнем първият милион ще трябва да почваме отначало!
28
1
 
3
 
! Отговори
Има лудница за тебе преди 3 години
До ИТ СПЕЦ 7.9 ЗАПЛАТАХоди има хубави и добри условия в лудницата. Топло е там пият се розови хапчета има дебели медицински сестри, които правят лечебни клизми лекуват всякакъв вид разстройства. Само оная ти работа дълга едва 7.9 милиметра няма как да се оправи и излекува до края на живота ще ти е къса и висяща.
27
0
 
6
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 3 години
До СметкаджиятаМай пропускаш, че ваксината се бие два пъти.
26
3
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Очаквахме го !!! Нали трябва да пълним чекмеджетата на ГЕРБ!!!
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво си играем. Трябва моментална карантина и затваряне на всичко! Не да ми пускате Митко и Пенка да тичат на село по софрите за Коледа, барабар с двете си отрочета, които утре са на детска градина и училище. Да си стоят на село. Простичко е. Затваряйте всичко и опазете здравето на тези, които крепят икономиката! Квалифицираните, честно плащащи данъците си хора, които движат 90% От БВП. Останалите 10% от БВП ги движат 60% от работещите и то в сивия сектор. Демек 60% не са важни.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пик на масови бесилки за създанията създали Ковида и тези които всяват паника,КОГА!
23
3
 
6
 
! Отговори
До ИТ СПЕЦ-а преди 3 години
Може ли да е до 28 февруари, че имам нещо да правя после?
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същата схема като с грипа. Знаят кога ще дойде и какъв щам ще бъде,явно е как става това.
21
2
 
6
 
! Отговори
ДОСТАВКА преди 3 години
" При 20000 имунизирани на ден. Един милион се достига за 50 дни :))))) "При 25000-35000 дози - 40-30 доставки ; през 1-2 месеца = около 5 години
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов, Вождът на Простите и Главатарят на най-корумпираното правителство в историята на България, заложи много капани за следващото Правителство.
19
19
 
19
 
! Отговори
ИТ СПЕЦ 7.9 ЗАПЛАТА преди 3 години
Пълен Локдаун до 31 март, 2021 година е нужен, за да спасим живота на бъларското население! Не може да се съобразим с шайка келнери, барманчета, диджеи, чалга певици, хостеси и прочее обслужващ и НЕквалифициран персонал, реализиращ допълнително нетрудови приходи чрез осъществяване проституция и разпространение/продажба на нелегални за разпространение и употреба зловредни субстанции. Барове, дискотеки, ресторанти, клубове, маймунарници, рок бардаци и прочее са депа за разпространение на дрога!
18
1
 
14
 
! Отговори
Сметкаджията преди 3 години
20 000 на ден означава 100 000 на седмица, което е 1 000 000 за 2 месеца и половина. Значи за година би трябвало да стигнем заветните 70%. .... при 20 000 ваксинации на ден!
17
0
 
5
 
! Отговори
д-р преди 3 години
До танерГ-н Танер, в строителството няма как да се работи онлайн!Правописът Ви е изумителен, но все пак сте само един строител. Иначе сте много словоохотлив!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пика на Короната ще дойде, а грип тази година ще идва ли?
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са за затвора, да не кажа друго!!