Бизнесът с частни линейки и кои са "копърки"?

Нямат право да извършват спешна медицинска помощ
7 яну 2021 13:58, Анисия Иванова
7
Бизнесът с частни линейки и кои са "копърки"?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Частните линейки нямат законовото право да извършват спешна медицинска помощ. Бързата помощ в България отдавна не е толкова "бърза" и поради тази причина напълно естествено се появи новия бизнес с частните линейки.

Проблемът обаче е, че има два вида подобни линейки. Такива, които осигуряват само спешен превоз до болнично заведение и такива, които предоставят фалшива медицинска помощ, т.нар. "линейки копърки". Това кометира Иван Димитров, Федерация "Български пациентски форум", в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

"Пределно ясно е на всички, че 112 вече не може да обезпечи при нужда българското население и затова появата на частните линейки беше неминуема. Но съгласно закона за здравеопазването, те не могат да извършват спешна помощ. Ако подобен надпис фигурира върху превозното средство, то това е строго незаконно", обясни той Bloomberg TV Bulgaria.

Иван Димитров поясни, че в случай на нередност е почти невъзможно да бъдат сезирани съответните правоприлагащи органи, тъй като фалшивият медицински екип не издава касова бележка или фактура за предоставената услуга, като "изискването на подобен документ не е сред най-приоритетните желания на човек, намиращ се в подобна ситуация".

"Когато нещо е незаконно, то няма как да има ценоразпис. Обикновено услугите на копърките варират между 500 и 1000 лева. Спрямо другите европейски страни спешен превоз с линейка без екип и оборудване не би трябвало да струва повече от 50 лв.", каза още гостът.

Той сподели, че по непотвърдена информация само за района на София оперират около 60-70 частни линейки, като действителният им брой най-вероятно е далеч по-висок.

Целият разговор - във видеото


7
Още от Страната
Родител в майчинство без право на данъчни отстъпки през 2021 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цялото интервю е фалшиво. Платена реклама.
6
1
 
1
 
! Отговори
Един преди 2 седмици
Бързата помощ в Испания е безплатна при минимална заплата 950€. Сравнете с България и с постоянното хвалене за състоянието на държавата ни от министъра ъиквуний.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само да споделя, че това са цени на “Ена” 500лв-800лв. А не на така наречените копърки.
Този господин явно не е запознат с нищо в тази свера. И дори и “Ена” нямат право на нищо както и другите защото и те са частни. А закона е за всички.
Цялото интервю е пълна измислица.
4
0
 
0
 
! Отговори
tzveti8 преди 2 седмици
До кръпел

Те реално са си законни, но нямат право да извършват каквато и да е реанимационна или медицинска дейност, а са си един вид таскита. Не са и оборудвани като истинските линейки.
3
0
 
10
 
! Отговори
кръпел преди 2 седмици
ако не са законни как съжествуват до сега ?
проверки , лицензи .......
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С други думи, държава няма, няма и здравеопазване.
1
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
Също така,нямат право да използват светлинен и звуков сигнал