Акад. Петрунов: Ваксинираните срещу грип спокойно да се ваксинират и срещу COVID-19

Ваксината дава поне 5-месъчен клетъчен имунитет, посочи ученият
11 яну 2021 17:45, Петя Славова
43
Акад. Петрунов: Ваксинираните срещу грип спокойно да се ваксинират и срещу COVID-19
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Безспорно правилно е решението ваксинирането да започне с медиците, тъй като те са тези, които трябва да оказват помощ при тази епидемия. Те са първите, които имат пряко участие в решаването на проблема и е задължително да бъдат подсигурени, заяви пред БНТ академик Богдан Петрунов, председател на Отделение за медицински науки при Българската академия на науките, имунолог и алерголог.

Хронично болните и възрастните хора над 65 години са следващите, които ще бъдат ваксинирани при постепенното постъпване на ваксините.

До ранната есен се предвижда около 2,5 млн. души да бъдат ваксинирани. С регистрирането и пристигането и на другите ваксини тази бройка ще се увеличи, така че всеки, който желае, ще бъде имунизиран. Ученият беше категоричен, че само масовата имунизация може да предотврати епидемията.

Акад. Петрунов коментира случая в Сандански, където се оказа, че ваксинационният план е нарушен и общински съветници са се възползвали от наличните ваксини, пререждайки рисковите групи. Той обясни, че препаратът на "Пфайзер" пристига в сух вид и се разтваря в пет дози, които имат кратък срок на годност - само 6 часа. Ако в града е имало подготвени дози и не е имало достатъчно хора, готови за ваксинация, добре е било, че ваксините са поставени и използвани, за да не бъдат изхвърлени.

Още по темата
Акад. Петрунов обясни, че реимунизацията трябва да се извърши в рамките на 21 дни. Допустимо е този срок да бъде удължен, но "възниква юридическият въпрос - всяко неблагополучие, възникнало в резултат на приложението на ваксината, ще бъде тълкувано, че неправилно е била използвана ваксината. Така че в никакъв случай не може своеволно да променяме указанията", допълни той.

Медикът посочи, че при настъпило заболяване е допустимо реваксинацията да се отложи с до един месец, като това ще се разглежда като екстремен случай.

Няма противопоказания преболедувалите коронавирус да бъдат ваксинирани. Той посъветва тези хора да изчакат два-три месеца, докато антителата им намалеят.

Според акад. Петрунов няма никакъв проблем ваксинираните против грип да се ваксинират и срещу COVID-19. Той подчерта, че комбинацията от двете ваксини е много добра.

Акад. Петрунов отбеляза, че ваксината срещу COVID-19 е предназначена за предотвратяването на инфекцията. Той обаче подчерта, че ваксинирайки се един човек не предотвратява разпространението на вируса. "Ние знаем, че ваксината ще ни предпази от разболяване, но не знаем дали ще ни предпази от разпространението на инфекцията, т.е. нейният противоепидемичен ефект. Това ще стане ясно чак след като минат 7-8 месеца или година, за да видим дали предпазва от разпространението на инфекцията".

Резултатите на ваксинираните на "Пфайзер" и "Модерна" до момента показват, че имунизираните имат много добър клетъчно медииран имунитет в рамките на 5 месеца. Според други оптимистични данни, публикувани от австралийски учени, този имунитет може да е и 8 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Шалом преди 3 години
Големи конспиратори сте всички, на две магарета сено не може да разделите, но иначе и от ваксини разбирате!В живота има едно правило - гледайте какво правят евреите и направете същото!Израел ще ваксинира цялото си население до май месец и след това хората ще си живеят живота както преди!В България до май месец ще се чудите отваряте ли или затваряте ресторантите, докато всички сте фалирали!Ами...успех!
36
0
 
0
 
! Отговори
Bili преди 3 години
спокойно...според проучване на пентагона, ваксинираните срещу грип имат 36% по-голяма вероятност да хванат ковид...спокойно
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те хората отдавна го обясниха колко процента се заразяват обикновено, но кой да чете или слуша. Същите тези дето не четат и не слушат постоянно питат защо един в семейството е заразен, а другия не е.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този академик и другите като него как ще обяснят факта че един в семейството се разболява и то не го кара леко а с пневмония.... а на останалите им няма нищо?
33
2
 
2
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
До 29. Е, нямат край иддиотите като теб. Ти изобщо поинтересува ли се колко лекари вече са се ваксинирали или си драскаш по хавата? Отделно,че много от тях го прекараха и сега няма смисъл да се ваксинират.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По китайския календар 2021 е годината на кастрираната овца.Ако искате да ви върви - ваксинирайте се.
31
1
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Странно! И адвокатите на ГЕРБ разбират от ваксиниране?!
30
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Ще се ваксинирам срещу тъповатост ,че от нея съм облъчен всеки ден!
29
3
 
2
 
! Отговори
дедо йоцо преди 3 години
Има ли ваксина да лъжеш ,а дати вярват? Тази дето на Боко са поставили!
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е като ваксините, с които ни боцкат като сме малки- за едра шарка, туберколоза и т.н - с едно боцване се отърваваш завинаги от проблема, тогава си заслужава човек да се замисли дали да не се ваксинира, но за някакви 5 или 8 месеца имунитет - твърдо Нйе от мен.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По бТВ казаха най голямата лъжа ...че всеки пети учител ще се ваксинират) то лекарите отказаха !!
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе нещо много взеха да дават зор тия. Съмняват ме нещо.
25
17
 
4
 
! Отговори
Децата ваксинират преди 3 години
Трябва незабавно да ваксинират ВСИЧКИ ДЕЦА, ЗА ДА СПРЕ ЕПИДЕМИЯТА И ЗАГУБИТЕ на ценно време и пари !!!Колко нещастия ще търпим заради тези дечурля и бременните също под задължителна ваксина.
24
6
 
2
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
Аз ще се ваксинирам, само ако след това ми увеличат бонуса за първа линия!
23
18
 
3
 
! Отговори
Децата супер зарази преди 3 години
ДА ваксинират всички деца те са номер 1 по разпространение на зарази вируси, бактерии и ***.ТОВА Е РЕШЕНИЕТО ЗА КОЕТО СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ И НЕ ГОВОРЯТ.
22
3
 
14
 
! Отговори
Хипократ или Менгеле преди 3 години
Морфинът в миналото се е прилагал като обезболяващо средство. Причина за отказа от широката му употреба е привикването на организма на пациента към споменатото средство. За какво става дума е показано в романа "Осъдени души" на Димитър Димов. Как стои въпроса за привикването при ваксината срещу Ковид-19? Изследвано ли е дали ваксинираният няма да стане зависим от нея и тогава да се наложи ваксинирането да се прилага БЕЗ ПРАВО НА ИЗБОР отново и отново на всеки няколко месеца? Какъв живот е това?
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спешно се търсят кандидати за ваксиниране. Отваряме флакон за 5 човека, ваксинираме двама-трима. Другото отива като дарение за ваксиниране на танзанийските кози и папаята.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си бият и шута могат
19
0
 
5
 
! Отговори
НОШТ преди 3 години
16,Ти откъде знаеш толкова за пандемията? Нещо да се занимаваш с медицина? Ако не, замълчи, ако пък да ,прибирай лапачката и пак мълчи, Фътмакъ с фътмакъ
18
1
 
16
 
! Отговори
Смешно ама тъжно преди 3 години
Ако го нямаше лъжливия ТЕДРУС от СЗО, "вируса щеше да е победен". Ако идеята беше "да се победи вируса", щяха лабораториите да си съдействат, и съвместно да разработят ваксина. ОБАЧЕ Е ЗА ПАРИ. Ако беше за " побеждаване на вируса", когато руснаците обявиха ваксина, щеше да им се даде шанс, да се провери - вместо това, само мълчание, и малко подигравки. ПОНЕЖЕ Е ЗА ПАРИТЕ. Няма нищо, свързано с "побеждаване". Борбата е, 5 милиарда ярета, по два пъти годишно за БОЦКАНЕ. С не коя да е, а "НАШАТА"