Еднаквата пенсия обезсмисля пенсионното осигуряване

Има голяма скрита безработица, заяви Ивайло Калфин
12 яну 2021 22:56, Петя Славова
57

Правителството живее в някакъв паралелен свят. Има много бизнеси, които са на ръба на фалита. Много хора живеят от спестявания, които не са безкрайни. Мярката 60/40 е работеща за определен кръг от фирми. Това каза за "Денят ON AIR" бившият социален министър Ивайло Калфин, според когото ефектът на тази мярка е много малък.

"Радва се правителството, че безработицата се задържа в рамките на 7%, но има много скрита такава. Реално вероятно тя е 14-15%.", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Според него хората над 50 години изобщо не се появяват в бюрата по труда, дори да са без работа.

"Увеличението на пенсиите имаше смисъл, но не по този начин. Половината пенсионери имат една и съща пенсия, независимо кой колко е работил. Получаването на една и съща пенсия обезсмисля пенсионното осигуряване", обясни Ивайло Калфин.

"Не виждам защо се появи тази превъзбуда. Всеки президент прави консултации преди избори. Късно е да се сменя Изборния кодекс. Очакваше се някой да седне и да помили как ще минат следващите избори - очевидно това не е направено", допълни събеседникът.

Бившият външен министър е на мнение, че по темата с Република Северна Македония сме в трудни отношения, които са в най-голямата си криза от началото досега.

"Трябва да формулираме какво искаме - да сме ясни и да имаме подкрепата от европейските страни", каза още Калфин.

Относно ставащото в САЩ и щурма на Капитолия, гостът в студиото изтъкна, че за България ще има промени.

"Като виждам на кого залага във външната си политика Джо Байдън - там се връщат хора от времето на Клинтън, които имат сериозни познания за Балканите. Въпросът е, че ние много често се огъваме. Ще има натиск за решаване на отношенията между Косово и Сърбия", коментира Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
34
 
! Отговори
Полина преди 3 години
Голяма подигравка с пенсионерите, които са се осигурявали 40 г. и накраяполучават колкото тези, които да се осигурявали на минимална заплата.Провал на цялата пенсионна система!Некадърници!Имаше и други начини да се помогне натези, които получават ниски пенсии, а не по този начин.Как може управляващите да нямат грам мозък в главите си?Ужас!Голям провал!
51
9
 
9
 
! Отговори
До Гост преди 3 години
Точно обратното е за Япония - като пенсионери повече живеят в огромна мизерия и масово се самоубиват.
50
3
 
14
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
И какво ще постигнеш с това преизчисление по твоя начин? Освен да ти се намали пенсията, друго е невъзможно да стане. Съвсем друго преизчисление трябва да има - ежегодно преизчисление на всички пенсии със средния осигурителен доход от предишната година.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наглец
48
3
 
10
 
! Отговори
Някакъв прост преди 3 години
ПЛямпала, аз като един от най-простите, с пенсия 302 лв и 49 ст плюс още 50 лв, освен като ***, но и беден имам един въпрос: Колко от Вас ще се подпишат всички пенсии да се преизчислят въз основа реални доход от ЦЕЛИЯ трудов стаж? С какви баджове и още висящи табели ще се накичите, ако бяте извършили изпитанията на корабите БМРТ "Алфеус" от заводите Гдиния-Гданск, на 100 хил. танкер "Хан Аспарух" т. н. обект 02, и на "Петимата от РМС"?И още въпроси, които ще задавам.
47
4
 
13
 
! Отговори
Гост преди 3 години
В Япония няма държавна пенсия. Всеки сам си внася в частен фонд. Затова там има пенсионери с бели капели и такива, които на 80 години метат улиците.
46
3
 
16
 
! Отговори
КИМ преди 3 години
Как ще има пари като храним и *** ни, които нямат елементарно образование, не ходят масово на работа, а чакат само на помощи.И навсякъде са с предимство, за разлика от нас.Та как на тях ще дават по-малко пари това ще си е чиста дискриминация🙄
45
2
 
11
 
! Отговори
Каквото и преди 3 години
да се прави, както и да се преизчисляват пенсии, както и да се дава на калпак от пенсионния фонд винажи ще се краде и никога няма да стига. Причините са основно демографски. Пенсионния фонд е нещо като пирамида - ако влизат повече отколкото излизат може да си правиш всякакви сметки, ако е обратното както е при нас - всичко е на дотации и на дълг. Единствената сметка, която би работила е адекватна демографска политика, която да подпомага раждаемостта на умните и работещите.
44
9
 
50
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Осигурявал се на минималната и сега ще взема 300лв наравно с другите....
43
15
 
30
 
! Отговори
Свиня преди 3 години
Русия стои зад Сърбия и начело на Русия е Путин а не пияницата Елцин....Русия не е разграден двор като по времето на ПРЕЕСТЪПНИКА Горбачов и ПИЯНИЦАТА Елцин....Ако някой си мисли че НАто отново ще вилнее в Сърбия има много здраве...да ходи да мучи жално в обора...Така че чака ни нова студена война.....
42
21
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където гербав мине, сто години трева не никне.
41
10
 
57
 
! Отговори
Българка преди 3 години
Сега стана така, че се нарушиха логика, смисъл и принципа на пенсионната система всеки да получава това, което съответства на удържаните и внесените му осигуровки. Вместо чрез социалното подпомагане, на хората с ниски пенсии се дадоха пари от пенсионния фонд, които не им се полагат. Грубо звучи, но това е нещо като кражба. А е гадно и че тези, фирмаджиите, които са се самоосигурявали на минимална заплата и съответно имат малка пенсия и те реват, че им е ниска пенсията и управляващите им угаждат.
40
8
 
58
 
! Отговори
Българка преди 3 години
Прав е Калфин! Не трябваше минималните и максималните пенсии да се вдигат с по 20 процента и то от 1-ви януари, а другите от 1-ви юли с по 5 процента. Справедливо щеше да е преизчисляването на всички пенсии съобразно индивидуалния коефициент и актуалния осигурителен доход. Такъв беше и един от вариантите, които се обсъждаха, но може би беше само да се каже, че се предлагат варианти. Щеше да е чудо да се приеме нещо такова, защото имаше предизборно обещание за 300 лв. пенсия.
39
6
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам, но имам чувството, че у нас най-добрия пенсионер е мъртвия пенсионер. Да си внасяш цял живот и да не вземеш нищо.
38
13
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25,Какво значи работодателят да не иска да плаща осигуровки? Като не иска, а ти искаш, не работи там. При липса на хора набързо ще почне да плаща.Проблемът е в друго. Работникът иска максимума чисто. Да, ама бюджетът за позицията е Х. За да вземеш 1000лв, вместо да плащат 1600, те осигуряват на МРЗ и с 1200 ти дават исканото от теб. Е, като дойде за пенсия, ревеш... Но пък не би се навил за взимаш 700 и другото да е данък, нали?
37
32
 
32
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Пишеш Ивайло Калфин и хоп 1990-1997 - БСП. 1997 държавата фалира. Имаше един млад комунист, който тръгна да прави бизнес с братските народи. Изчезнаха парите за пенсии, а.заплатите бяха по 3 (три) долара. И сега, след 20+ години излизат такива, и Румен Гечев, тогава финансов, и започват да раздават присъди. Нямало смисъл от това, пенсиите, не знам си какво. Тези хора не ги ли е срам. Даже да не се участвали пряко във фалита, аз бих се скрил. Те тръгнали пак държавните финанси да оправят.
36
5
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38Първо чети и осмисли. Казва, че не може да вдигаш само ниските пенсии, а трябва да се вдигат всички наведнъж.Ако съм се осигурявал 40г на 400лв и взимам 300, а ти си плащал 40г на 1000лв и взимаш 350, няма да ти е никак приятно, че си плащал данъци, нали? 40г си давал по 200-300лв повече всеки месец, за да получиш едно нищо.Равните пенсии дават ясен сигнал към хората, че няма смисъл да плащат данъци. Трябва да взимаш примерно 60% от заплатата си с отчетена инфлация, за да е честно.
35
3
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Какво значи 620 лв. средно?Дете с увреждания само ако е вродено взима висока помощ,а придобитите -20-30.-50 лв.
34
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска да каже,че новата минимална пенсия от 300 лв. е "супер лукс "трябваше пак да е 200-250 лв.Този който увеличи пенсионната възраст с ниски пенсии!Изобщо не си спомня при кое правителство беше хиперинфлацията,която стопи всички фондове,след това деноминацията с МРЗ -150 лв.1999 г.,а пенсиите по 100-120 лв,че и по малко.Другарю,ти не виждаш ли стандарта,това са пенсии за изслужено време ,орязани не защото хората не са работили ,а защото заплатите са били ниски,но сега стандарта е друг.
33
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По света хората като се пенсионират вземат 80% от заплатата си,-----Взимат, ако са работили на минимална заплата.