Седмица след втората доза на "Модерна" носи пълна защита

А какви са различията между ваксините, обяснява проф. Христова
13 яну 2021 13:09, Петя Славова
22
Седмица след втората доза на "Модерна" носи пълна защита
Снимка: БГНЕС

Ваксината на "Модерна" е доста близка до тази, която познаваме и с която вече имаме опит. Но има и някои различия.

Още по темата

Близка е като конструкт, като решение на въпроса какъв да бъде ваксиналният конструкт, с който да бъдат ваксинирани хората - тоест, отново е информационна РНК, това е последното нововъведение в тази област и се използва не само като ваксина, а и като терапевтично решение за някои хематологични и онкологични заболявания.

Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя обясни и различията между ваксините на "Модерна" и "Пфайзер". Ваксината на "Модерна" е стабилна до 6-7 месеца на минус 15 до минус 25 градуса, за разлика от "Пфайзер", при която трябва по-дълбоко замразяване. Второ, в хладилник ваксината на "Модерна" ще е стабилна около 30 дни за разлика от няколко дни при "Пфайзер". И трето, когато е на стайна температура, тогава "Модерна" ще е стабилна около 12 часа за разлика от "Пфайзер" - до 2 часа.

"Модерна" няма нужда и от разтваряне, тя вече е разтворена, там са 10 дози по половин милилитър. Може би основната разлика е в количеството на ваксиналния продукт, който е 30 микрограма при "Пфайзер" ваксината, а тук са 100 микрограма", уточни проф. Христова.

Втората доза трябва да се постави 4 седмици след първата. Според проф. Христова, изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза той скача двойно - става въпрос за количества антитела, и седмица след втората доза той е почти на максималните си нива.

 "Паралелно, това вече е доказано с клетъчен имунитет, че седмица след втората доза вече е достигнат максимумът и човекът е напълно защитен", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Все едно да сложиш две антивирусни програми на компютъра си...
16
0
 
3
 
! Отговори
1914 преди 3 години
До Анонимен 19Ставаш Дънкан Маклауд, или най-малкото Лили Иванова
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако си сложиш от двете , тогава какво става?
14
3
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Ако бяха използвали търговските марки на Долче и Габана, Порше дизайн - щяха да са същите хора на опашката, които са и сега - умствено слабите.
13
7
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Другари, 100 пъти ви беше казано, че ваксината не е задължителна, а пожелателна. Така че повечето от вас, нали сте от село няма да ви се наложи да си я слагат. Но една малка част от вас, другарите живеят и по градовете, децата ви са в лошия Запад и ако утре някое от децата ви реши да ги покани в Германия да речем, за да видите колко е успяло в живота отрочето, като мияч на чинии и германците поискат документ за ваксинация, се сърдете на немците, не на Боко :)))
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли че 2 X 2 = 5 !Ако не вярвате след като се ваксинирате вече ще бъдете убедени , че е така.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много глупаво подходиха с тия ваксини. Ако бяха използвали търговските марки на Долче и Габана, Порше дизайн или например Мейбълийн Ню Йорк, сега щеше да има опашки пред знахарниците. Ам тва Модерна, Фицер, звучат като пръд ни...
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потърсете във фейсбук видеото от вчера на Brant Griner. Първото изречение гласи "ето какво направи ваксината на файзър с майка ми". Тя е от изтеглилите късметчето с неконтролируеми тремори - леглото се люлее. Имаше такива и при тестването през лятото, един си беше строшил зъб от тресенето. Тестването продължава, късметчета много и различни - видях видеа на изтеглили лицева парализа, а вече има доста случая на джакпот. Например, 55 годишния лекар от Маями.
9
5
 
7
 
! Отговори
До пияница мистик преди 3 години
Вас, троловете, организирано ли ще ви имунизират?Баце се грижи за ***, нали?
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил Гейтс каза оня ден, че ваксините не са доказано безопасни и че той няма да се ваксинира.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като предложат 4-5 едни същи говнна в различни опаковки и с различно описание на съдържанието им, какво? Пак си остават Говвнааа
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдеее, народеее! Юруш на ваксините! Страничен ефект на ваксината е увеличаване на мъжката потентност, растеж на мускули. При жените се наблюдава увеличение на бюста. Много са хубави тези ваксини, ще ви дарят със сила, красота и младост.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тея модерна не бяха ли компанията която в историята си няма нито една одобрена ваксина до този момент ?
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не смятам, че имаме доказателство, за която и да е от ваксините, за да сме уверени, че ще предпази хората от получаване на инфекция, и съответно предаването й" Главен учен на СЗО, Сумия Сваминатан."I don't believe we have the evidence on any of the vaccines to be confident that it's going to prevent people from actually getting the infection and therefore being able to pass it on, says WHO Chief Scientist Soumya SwaminathanИначе, провесор Ива казва, че сте "напълно защитени".
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
даже има два доказани случая на безсмъртност от ваксината на Mode RNA
2
9
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Чакам я с нетърпение да я пуснат за нормалните хора и съм пръв на пункта за ваксинация. Отдавна съм казал, че ваксина само на Модерна ще си сложа.
1
3
 
10
 
! Отговори
Дъртак преди 3 години
Нямам търпение!Имам проблеми с ерекцията, очевидно това е решението!