Без обикаляне по къщите - Сурва по време на пандемия

В с. Кошарево бе запален огън срещу злите сили и заразите
14 яну 2021 10:24, Анисия Иванова
8
Без обикаляне по къщите - Сурва по време на пандемия
Снимка: Bulgaria ON AIR

Големият фестивал "Сурва" в Перник тази година няма да се проведе. В селата обаче oбичаят ще бъде изпълнен.

В пернишкото село Кошарево част от сурвакарите са излезли и започват да редят маските си. До късно снощи местните обикаляха селото, след това запалиха и огън на площада, с който се надяват да изгонят злите сили и заразите. Тази година обаче те не обикаляха по къщите заради противоепидемичните мерки, които са наложени.

"Обличам се от 4-5 години за Сурва. Това е традиция. Винаги ще се провежда обичаят", каза един от сурвакарите в с. Кошарево в ефира на "България сутрин".

"Маските се правят с летви, пера, крила. Традиция е в нашето семейство от 17 години. Някои са с шарени парцали, някои са с кожи", обясни друг сурвакар пред репортер на Bulgaria ON AIR.

В Кошарево маските се правят от пера, има такива, които са високи по 3-4 метра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До преди няколко години, голямата част от българите (особено тези над 4 годишна възраст), наричаха въпросният обичай Сурвакарство."Журната", обезобразяват нашият език с цел да бъдат по-интересни.
5
1
 
0
 
! Отговори
Гергин преди 3 години
Така, Сурва нема кои да я спре и нема как штото сме задружни със всички села и майка Перник. И да се знай надушиме ли некой сафянец агент сред назе става страшно тричане , бой па ,па тричане и ,ако е оцелел метане от Кракра Пернишки надоле.
4
1
 
3
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Огън срещу злите сили трябва да се запали пред вратата на Б.М.Б.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Суеверие и глупост!!!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тази сурва? *** ли сте какви сте? Хората умират всеки ден от вируса, те тръгнали да се кахърят за сурвата! Вместо да се занимават тези безмисмислени "обичаи", я се хванете и си почистете язовира и спрете течовете в Перник! Оревахте орталъка миналата година, че нямате вода! Сега имате пак ли ще я пропилеете? Сурвата по-важна ли е?
1
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
като ще ми гонят заразите с звънци и огньове - като се разболеят да ходят при мангъров да ги лекува с чайчета и никакви хабене на респиратори за тия!