Продават ни германски картофи за български?

Наши производители сигнализират, че стоката им отлежава по складовете
15 яну 2021 11:12, Петя Славова
50
Продават ни германски картофи за български?
Снимка: БГНЕС

В търговската мрежа у нас има германски картофи, представени като български, твърдят от Националната асоциация на картофопроизводителите в България.

Производители от Самоков споделят, че познават прекупвачи, които са си извадили сертификат за производител и подават чужди картофи като български, съобщи bTV. От асоциацията твърдят, че стоката им отлежава по складовете, докато пазарът е залят с картофи от Германия.

"Продават се немски картофи, като произходът пише, че е България. Обиколихме борси, някои вериги и действително ние виждаме, че там се предлагат картофи с произход България, които обаче нямат нищо общо с нашите картофи", обяснява Тодор Джиков.

Агенцията по храните се самосезира. Инспекторите им ще проверят търговци и прекупвачи, заедно с данъчните и Комисията за защита на потребителите.

На този фон на пазара се вижда, че вносните картофи са по-евтини, защото в някои европейски страни производителите получават по-големи субсидии.

Картофи от сорт "Сорая", които се произвеждат в Ихтиманско, се произвеждат и в Германия. Затова производителите много лесно могат да бъдат заблудени. Българските картофи през този сезон отлежават в складовете. Между 40 и 70 стотинки за килограм вървят картофите по пазарите. Почти цялата стока е обявена като българска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
У бре преди 3 години
Да започнат и германски заплати да раздават,вместо български!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германският картоф веднага привлича окото. Умит, чист,л ъднсл се, та ча чак се засмял. Бг-те картофари пестят от водата и стоката им е като вадена от кална локва. По пазарите имитирст свежрдт на зелемчука, ксто цвл дем го пръскат със съмнително чиста вода от още по съмнителна кофа. Ми никога няма да купя оттам. И направо ми се отяжда.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде и защо изчезна най-хубавият супер хрупкав и здрав чипс от самоковски картофи? До един чипсовете днес са прекалено тънки, пишмански трошливи т и в крайна сметка купуваш плява. Затова и рафтовете са догоре тъпкани със залежали чипсове. Цените тройно завишени, качество нула, вкус трохи със сол. Бе кой ги изобретява тия бо к луци?
33
0
 
6
 
! Отговори
картофа преди 3 години
То да не е само с картофите ,селското стопанство силно с е подпомага в ЕС но при нас производителя е под масата и го тикат към фалит .Дъмпинг,квоти вериги и нашия производител е никъде и понеже се търси българското а не чуждите *** почват да сменят етикети .С останалите стоки е същото всички *** добре опаковани които не с екупуват отвъд Дунава се тикат при нас ,кой наш производител ще прави нещо в тези условия и конкурентна среда .От цялата далавера печелят вносителите ///
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42. Бойко е виновен, че не упражнява контрол над министрите си, а те от своя страна на подчинените си.Но може би контролът свърша с пачки под масата, за нашите хора и по веригата. Още повече, че това не е от вчера и е поблична тайна.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е българинът - все да излъже, все да измами своите !И сигурно пак Бойко ви е виновен, нали :)
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време всичко на ръка! С волския впряг цял ден се пържиш на нивата. Пък като почне жътвата...то голяма работа е било. Ами после да стане на брашно? Ходят на воденица или вятърна мелница. Сега хората нищо не знаят!Сега имаме машини да ни вършат цялата тежка работа, орат, сеят и прибират, мелят... и пак не можем да задоволим пазара с качествена продукция та се налага да внасяме от други държави. Е то бива мързел и некадърност ама това на нищо не прилича!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората днес ги мързи. Едно време 90% от хората са живели по селата, обработвали са земята, гледали са животни и никой не е купувал храна. Селяните са ходили в градовете с каручките да продават храна гражданите. Знаете ли какъв тежък труд е било да се произведе храната тогава? Орали са земята волове. Сеят и прибират реколтата ръчно! Житните култури като дойде време се нареждат жените от цялото село и със сърповете и паламарките прегърбени почват да жънат. И пак са успявали! А сега....
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция дават субсидиите обвързани с реколта. Повече реколта от декар, повече субсидии и гарантирано изкупуване.В България важното е да имаш връзки, да влезеш по високо платени програми, да си взимаш тлъстите субсидии без да произведеш нищо. Масова практика без наказани. Земеделците не са виновни, така са намерили.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Точно така.Аз не мога да разбера тия хора от какво печелят? от субсидиите или от стоката която произвеждат? И в края на краищата, не си ли заинтересован да изкарш повече стока от декар?Пътуваме с колата за гърция. нашите ниви прегорели от слънцето, изсъхнали, рехави...Минаваш границата и виждаш зелени ниви, хора които поливат, насажденията наредени като войници на парад.И после добива бил слаб, малко им били парите, другите им подбивали цената.Аре у лево.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35Не са земеделците виновни! Погледай скандалното обяснение на министърката в земеделското по тубата!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДоре е да се стимулира българското ама да не е както до сега -сееят домати, бостани, крставици лук и пр. само и само за субсидиите които са по 60- 100 лв. на декар без да изкарат някаква продукция. Няма наказани но субсидиите са прибрани.Мафия от всякакъв вид.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми така е. Търсенето определя цената.Щом като кило картофи може да пристигне от пичка си майчина, да мине през трима прекупвачи и да е по-евтино от това дето е произведено у нас, значи ще се купува повече.А иначе при 8 млрд човека на планетата да ти залежава стоката в склад означава, че или си алчен, или си некадърен продавач.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали искахте ЕС, който не скачаше е червен и пр. Сега ще ядеме немски и полски картофи, турски домати и чушки, гръцко и македонско грозде, меса резервите на ЕС и САЩ, ябълки от Иран .
22
0
 
19
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Преди 30 години начело с Филип Димитров и СДС поехме по пътя на нискотехнологично развитие, научна и техническа изостаналост и умствено самоувреждане. През 1997 г. направихме скокообразен преход (не само защото скачаха) към бурно изпълнение на същата програма за затъпяване. Е, сега, след толкова години с подобни открития, като германски картофи продавани за български, доказваме успехите си по пътя по който тръгнахме през 1991 г...
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен защо трябва да ми пука?Колко пъти съм карал из България и съм се "наслаждавал" на гледката на запустели и буренясали ниви, но за сметка на това чета непрекъснато колко са ни скъпи плодовете и зеленчужите.Как се получава, че килограм портокали е по-евтин от килограм български ябълки? Защо трябва да спонсорирам нашите "производители", само защото са "наши и родни"?Светът е глобален, научете се да живеете в него.
20
1
 
14
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Полски домати(!), полски яйца и моркови, защо не и германски КОМПИРИ? Иначе, всичкия боб е от Смилян( който е в Китай, нали?), всичкия пипер е от Каварна, всички гръцки и турски домати са от Първомай. Ядем само родно. Стандарт Стара планина е за соени изделия. Всичко е чисто и българско.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без специален закон за защита и стимулиране на българското производство ще сме потребители на чуждото------А закон и стимулиране родните ПОТРЕБИТЕЛИ?И какво му е лошото да ди потребител на германски картофи?
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можем даже половин Европа да зареждаме с качествени зеленчуци, но ако те не ни позволяват ей къде е Русия------- Никой не ти е забранил да произвеждаш и да продаваш където и да е. ЕС не е забранила нито производството, нито продажбата. Само че ти не си производител, а ***.
17
0
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ДЪРЖАВА НЯМА ДЪРЖАВА