Три години в съда: Условна присъда за мъж, прегазил дете

Родителите на Марти искат промяна в закона
23 яну 2021 11:50, Петя Славова
34
Три години в съда: Условна присъда за мъж, прегазил дете
Снимка: БГНЕС

Последните надежди на родителите на 6-годишния Марти от Сандански, който беше прегазен пред дома му, са попарени. Последната инстанция на съда реши шофьорът да получи условна присъда.

Трагедията става на 25 юли 2018 г., когато автомобил профучава по стръмната улица, удря две коли, а след тях и играещото пред дома си дете. Марти губи живота си, а година и половина по-късно шофьорът Стойко Янев влиза в съда и по-късно е пуснат под гаранция. Родители се вдигат на протест, припомня bTV.

"Нелепа случайност, ВиК поне да бяха сложили знак и нямаше да мина оттам, щях да мина по друга улица и по следващата пресечка, а сега нямаше да сме тук. Нито ограждение, нито знак. Съжалявам много", обясни подсъдимият шофьор.

След три инстанции Янев е осъден - условно. Майката на загиналото дете Мирослава Ставрева заяви, че е очаквала различно развитие на делото и ефективна присъда. Тя припомни, че на първа инстанция в Благоевград присъдата е била отново условна, апелативният съд в София е дал на шофьора три години ефективна присъда, а върховният в София - пет години условно.

"Убийците на пътя остават ненаказани, не защото нямаме закони, но има един член 54 от Наказателния кодекс, който позволява да се дават тези условни присъди за смекчаващи вината обстоятелства. Когато извършиш такова престъпление без алкохол или наркотици, автоматично получава условна присъда", каза Мирослава.

"Не можах да получа удовлетворение, не получихме ефективна присъда, но искам да променим закона, който позволява това", заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
запознат преди 3 години
Автора да се беше опитал да разбере повече по случая. Ето какво са описали свидетелите и съда за пътната обстановка в Решение 2384 от 01.10.2019 г. на РС Сандански.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пешеходците вълци ги яли.Тук законът тачи рушвета, съдията и адвоката.А умрелия, умрял, да не е ходил където не трябва.На запад законът е изключително строг за такива престъпления и се прилага много строго, а тук си играем на шикaЛКИ...
27
0
 
2
 
! Отговори
Демокрация, а... преди 3 години
Еми, браво *** съда!Другият път като прегази друго дете да му връчи орден и медал!
26
1
 
0
 
! Отговори
мхм преди 3 години
бб е труп и всичко това ще му се върне
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много си е дибре член 54 на Наказателния кодексЧл. 54. (1) Съдът определя наказанието в пределите, предвидени от закона за извършеното престъпление, като се ръководи от разпоредбите на общата част на този кодекс и като взема предвид: степента на обществената опасност на деянието и дееца,подбудите за извършване на деянието и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства.(2) Смекчаващите обстоятелства обуславят налагането на по-леко наказание, а отегчаващите - на по-тежко наказание.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Предлагам :"Шофьора" или "шофиора" - определете се!
23
1
 
3
 
! Отговори
Условна условност преди 3 години
Ако беше прегазил условно детето, тогава щеше да е за условна присъда. Пак стана съдебна грешка.
22
2
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
А Дека се покрива ГешефТ!?
21
1
 
9
 
! Отговори
Мила Родино ... преди 3 години
... беше земен Рай ...
20
1
 
14
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
Ами...те от Брюксел милион пъти ви казват, че съдебната ни с-*** е за реформи, но ...няма кой да слуша. В една съседна Гърция нещата са по -строги...Караме си я по нашенски и по-шуробаджанак.....Дори и Господ да слезе-все тази.....
19
1
 
8
 
! Отговори
Дебил депутат преди 3 години
Веднага 50% увеличение на заплаата на съдията.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата реалност. За Милен Цветков ще реват за справедливост до небесата. За някво си дете все тая.
17
3
 
11
 
! Отговори
Предлагам : преди 3 години
Трябва да се сложат Видео камери на всякъде, Глобата за неспазване на правилника да се издава мигновенно, плюс оповестяване на нарушителя чрез SMS по телефона. При над 3 нарушения, шофьора да се явява отново на листовки и курмуване ! При продължаващи нарушения, данъкът на шофиора да се увеличава пропорционално !!! Увеличаване на данъците за автомобили над определена мощност !( На запад карат много семпли коли, без Поршета Кайени, Мерцедеси, БМВ-та, на запад са скромни защото данъцие са...
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 74 години и кара бързо алоооооооо ти нямаш реакцията на младини! Бащата на горкото дете да раздаде правосъдие !
15
0
 
15
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Да беше само този член за смяна ,с мед да го намажеш...Ами оня член дето като си признаеш за престъплението и присъдата ти се редуцира с 1 трета....Написани са така законите че опитният адвокат да може да намери вратичката...
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само един шпрайтКарайки като луд по една тясна уличка - като какво искаш да направиш? Какви са предполагаемите последици при такова каране?
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДзъУмниче, да караш с превишена скорост по малка уличка, толкова превишена, че когато изниква препятствие - първо удряш две коли, но дори това не убива скоростта - продължаваш и газиш дете - това означава доказуем умисъл да убиеш някого с незаконното си поведение! Приказки от сорта "карах с 200, ама не съм имал намерение да убивам никого" са само за пред подкупни съдии, в разумна среда просто няма как да минат!
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убиецът на Милен Цветков е далеч от без умисъл целенасочено засилване със 130 км/ч. на червен светофар, както е и далеч от липса на абсолютно ясна представа какво ще (иска да) постигне.
11
2
 
25
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Ясно, че човекът не е искал да се случи тази трагедия... по-важното е че присъдта е абсурдна... Съдебната система и пародията й на функциониране е чисто доказателство за това, че в България "човешки фактор" нЕма ... по същата логика очаква убиеца на Милен Цветков, който също не е искал да го убие...и на него да му дадат едни 2-3 години условно
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карат като бесни по принцип, а пешеходците им оречат дори на пешеходни пътеки.Наказанията за дори минимално завишена скорост трябва да са максимално тежки. Тогава ще бъдат рязко намалени фаталните инциденти. Еинаги има врроятност на пътя да изскочи някое дете нснеочаквано и светкавично. Дкоростта неслучайно е ограничена. Наказанията обаче садалеч от справедливост и хуманност. Винаги обгрижващи не когото трябва.