Дава ли власт за незаконна сеч законова промяна?

Предложение на ВМРО предизвика бурни реакции
27 яну 2021 16:38, Петя Славова
16
Дава ли власт за незаконна сеч законова промяна?
Снимка: БГНЕС

Предложението за законова промяна, която да овласти кметовете да разрешават сеч в земеделски земи, предизвика бурни реакции.

Предложението е в рамките на един декар кметовете на кметства да могат да разрешават сеч на дървета, уточни пред БНР Александър Сабанов, депутат от ВМРО и вносител на предложението.

"В момента действащото законодателство е такова, че ако са 5 дървета, може да разреши кметът на кметството. Ако са 7 дървета, трябва да се ходи в общината и да се поиска същото разрешение", аргументира се Сабанов.

"В крайна сметка това е земеделска земя, която е собственост на този човек и общината в 98% от случаите издава такова разрешение за отсичане на дърветата."

В първата си част предложението премахва петте дървета и не ограничава броя на дърветата в рамките на декар, а във втората част премахва възможността на кмета да отсича дървета в по-големи територии, уточни депутатът.

Улеснявам хората, които искат да спазват закона, подчерта Александър Сабанов и даде пример с многобройните случаи, когато собственици отсичат дървета в земеделски земи, без да искат каквито и да било разрешения. "С тази поправка хората, които искат да спазват закона, ще могат да го направят лесно. Повече хора ще спазват закона", убеден е Сабанов.

Земеделските земи, върху които са се самозалесили гори или има такива, засадени от предците ни, са 370 хиляди хектара и 3 700 000 декара, посочи Александър Дунчев, лесовъд и експерт по горски политики. По думите му това е една десета от всички български гори и близо 5% от всички земеделски земи. "Тоест касае се за огромна площ от територията на България."

Проучената с други лесовъди практика на общините показва, че няма никакъв проблем с общинските служби по земеделие и кметовете си разрешават директно и към момента, изтъкна Дунчев.

"В момента тази поправка цели нещо друго, а не облекчаване на процедурата в кметствата. Кметовете и в момента разрешават с хвърчащи листа, както казват правозащитниците, отсичането на дървета повече от 5, десетки, стотици дървета, без никакви обяснения, в нарушение на закона, и то в горски насаждения, които се водят гора по смисъла на Закона за горите."

Сега с премахването на петте дървета в законопроекта на Сабанов се цели тотално да се узакони тази практика, смята Александър Дунчев. Той смята за манипулация ограничението сечта да се ограничава до 1 декар.

"В момента никой не може да разбере този един декар дали касае лозята или дърветата. Тук става една манипулация в закона, която развързва ръцете на кметовете в един случай да разбират закона, че им дава правото да разрешават отсичането на огромен брой дървета и отделно до 1 декар лозя. Това кметовете като започнат да си го тълкуват както те си знаят, то какво ли остава при тази вратичка – тези 3 700 000 декара гори много бързо ще изчезнат."

Според Александър Дунчев в някои от общините това вече се случва, тъй като под натиска на дърводобивни фирми и на арендатори за субсидии "масово кметове и в момента разрешават изсичането на тези гори".

"Сега ние тотално ще им позволим и облекчим тази процедура, без никакъв контрол."

За Александър Сабанов интерес от законовата промяна имат дребните собственици, които няма да се налага да ходят в общината да искат разрешение "да отсекат седемте дървета, самоизрасли в техните нивички, които гледат в свободното си време - с пипер, домати и т.н."

Единствените, които успяха да спрат кметовете в тази практика да изсичат горите, са Агенцията по горите и регионалните дирекции по горите към Министерството на земеделието, които "с дипломация накараха кметовете на много места да се съобразяват", категоричен е Александър Дунчев.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обмислям самоубийство, защото не понасям лъжите и маските.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха. Познайте колко са хората, които ходят до кмета или общината за да искат разрешение да си поддържат двора в изрядно състояние. Всяко пролет се налага сеч на клони или дървета.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква незаконна сеч? Става въпрос за земеделска земя, която известно време не е била обработвана и там са поникнали дървета. Много ясно, че собственика трябва да може да ги отсече. Даже не би трябвало и кмета да пита, а директно щом реши да може да ги отсече. Истината е, че горските изсякоха държавните гори и сега за да има някакви гори се опитват да узурпират земите на хората и да ги вкарат в горския фонд за да има на хартия все пак някакви гори.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то и сега обезлесиха държавата, разпродадоха, забогатяха... едни там... съвсем законно или неизвестно за властите
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавие ли бе, да го опишеш...
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е да въоръжават горските и да обявят целогодишен ловен сезон на бракониери
9
0
 
15
 
! Отговори
ФЪФ Италия преди 1 месец
В Италия ако отсечеш дърво , лежиш толкова години , наколкото е дървото ,.... А СЕЧИ ?
8
0
 
14
 
! Отговори
Дедо Боко пълни преди 1 месец
дедо Боко пълни чекмеджета и яде суджуци.


на дедо Боко не му пука дали ще изсече дърветата и ще остави пустиня.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Постепенно се унищожава всичко в тая държава ,така по-лесно ще я изкупят на безценица, като му дойде времето. Унищожават се в момента не само горите, но и всички отрасли. Виждаме че хотелите работят, а заведенията не работят туй значи, че не Ковид е причина за затварянето на ресторантьорите, всичко е свързано. Държави, като БГ са най-уязвими предстои нещо страшно. ЕС ще ни погълне като триглава ламя, никой не дава пари бадева разберете го.
6
1
 
12
 
! Отговори
До № 1 и № 4 преди 1 месец
Правите чудесни предложения.
Но ще бъде интересно нашите народни представители да вземат отношение спрямо статия, наскоро публикувана в друг новинарски сайт -
в местността "Въртопо" в София, намираща се между Студентския град и "Младост", вилнеят самонастаняващи се там ромски катуни и, освен че замърсяват района, секат дървета колкото си искат, за да се отопляват.В статията се казва, че това продължава вече 10 години, но в коментарите пишат, че това безобразие е започнало
още през 90-те години
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А заглавие ли е???
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бях в Италия в Алпите има на много места по дърветата табели заинтересувах се какво пише от 5 до 15 години затвор за отсякано дърво
3
0
 
4
 
! Отговори
да бе да преди 1 месец
Сабанов?Не е ли Шабанов?
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Maш'алла, Доган пак намаза, със съдействието на лъже - патриотите от ВМРО, а избирателите и на Доган и на ВМРО ще берат последствията - празни язовири, изсечени гори, природни катаклизми
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се забрани каквото и да било отсичане дори на едно дърво. Не разбирате ли, че повечето от проблемите в страната ни са точно поради изсичането на дърветата.