Банско е препълнен с български и румънски туристи

Гостите тръгнали ден по-рано, за да избегнат PCR теста
1 фев 2021 17:15, Анисия Иванова
25
Банско е препълнен с български и румънски туристи
Снимка: БГНЕС

Изненадата в туризма дойде през уикенда от Банско, когато курортът се препълни с румънски и български туристи. Въпреки това браншът е доста предпазлив в радостта си, тъй като преди месец трайно загуби гостите от другите балкански държави и Русия.

Още преди да влезе в сила изискването на българските власти за отрицателен PCR тест при влизане в страната ни, туристическият бизнес изрази тревога за очаквана лавина от анулирани почивки, особено в зимните ни курорти. Оказа се, че такива има, но са в поносимите граници на 25-30 процента за висококатегорийните хотели и много повече в евтините хотели.

Четвърти ден зимният курорт е препълнен с туристи, предимно български и румънски. Факт, който се бетонира от огромната опашка пред входа на кабинковия лифт и стотиците автомобили, избрали като алтернатива пътя до ски-зоната, което пък създаде невероятни задръствания и последващо затваряне на пътя. Хората чакаха търпеливо на тройната опашка, дълга близо километър, готови да изтърпят това препятствие, за да стигнат до белите писти и да спортуват.

Още по темата

Въпреки заявеното притеснение на хотелиерите от масови анулации на резервациите, това не се случи. Обяснението беше едно и също - румънските туристи спасяват сезона след въведените рестрикции за задължителен PCR тест, който оскъпява почивката на чуждите гости с 20 до 30 процента.

Малин Бистрин и Бурхан Немутлу от Съюза на туристическия бизнес обясниха пред БНР: "Румънският пазар имаше анулации, но не бяха катастрофални. Когато чуха, че ще се налага от 29 януари изискването за PCR тест, около 30-35% от резервиралите успяха да тръгнат един ден по-рано. Това им удължи с ден-два почивките. Тази изненада, че е пълно сега, се получи от това, че румънският турист искаше да дойде в България".

Има още едно обяснение на бума на румънски туристи. "Това изискване, когато се влиза в Румъния от България, изискването за тест отпадна. Идват семейства, ако сметнете средно 4 човека по 60 - това са 240 евро. За другите страни трябва да се умножи по две - заради тестове и в двете посоки. Затова ги няма сръбските, македонските и турските туристи. Февруари традиционно имахме английски туристи, а сега ги няма. Няма ги и туристите от Израел. 2021-ва година е по-тежка от 2020-а година", допълва Немутлу.

Заради сериозното оскъпяване на ваканцията на чуждите зимни туристи от Съюза на туристическият бизнес настояват българските институции да преосмислят мерките. От Съюза подготвят искане до ресорните министерства, в което настояват за възможността чуждите туристи да представят антигенни тестове, които са по-евтини, както и да няма такова изискване за хората, представящи сертификат, че са ваксинирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Jens преди 3 години
Е нека да е така , то Банскалии от кво да се издържат иначе?!! Предимно туризъм Лошо за Англичаните , че са едни от желаните клиенти
19
2
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
От вчера съм в това тъпо Банско, призрачен град, кой ги пише тея фалшиви новини незнам
18
2
 
1
 
! Отговори
Деян преди 3 години
Пълен ама си спазваме мерки и дистанции, за разлика от картинките (снимките) от вчера по молчетата нали?!!!
17
1
 
1
 
! Отговори
Ленчето преди 3 години
Учениците в училище , туристите един върху друг , ЛЕЛЕ , не ми се мисли какво ще стане !В чуждите ски курорти няма нито един турист ! На тренировъчните спортисти се прави тест през ден ! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО !
16
0
 
1
 
! Отговори
Гьоре от банско преди 3 години
КОЙ, КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ ? КОЙ ПЕЧЕЛИ И ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОТ ТУРИСТИТЕ В БАНСКО ?ПОЗНАЙТЕ ДЕ ?!
15
0
 
0
 
! Отговори
Мара голева преди 3 години
ДО "ПРЕДПРИЕМАЧ!" БРАВО !Някой да напише нещо смислено ! Поздравления !
14
0
 
0
 
! Отговори
До преди 3 години
Живко, кмет тервелски, добре спиш,и си пълниш сметката но за моя сметка,хотела ти ще работи, пенсия голяма, оферти за община Тервел,не си ли напълни чекмеджето бе,ех за сметка на хората от общината.в неделя гледахме предаване за баба Ванга,тя каза,че пред портите на свети Петър,майка,баща и деца няма.там всеки отговаря за делата си.лек ти път.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е фейк това. Колкото пъти карам по магистрала Струма, толкова пъти срещам конвои от румънски автомобили натоварени със ски и каращи в пакет към Пирин.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ischgl??
11
1
 
10
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
После ревът, че нямали пари . А Банско пълно . Хахахаха измекяяяри
10
7
 
6
 
! Отговори
Не! преди 3 години
ФЕЙК!!!
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както се казва на чист български-фейк нюз
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е добра новина. Епидемията в Европа миналата година тръгна от ски курорти.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яз ми.са струва че напролет ще има бум на берачи на малини, къпини, горски ягоди, гъби, коприва, бъзе, билки разни... Бизнес, ръиръшли...
6
1
 
3
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
Така и гладната кокошка, найш, просо сънува...
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До FAKE NEWSВ петък си тръгнах от там. В четвътък бе "порой". Две момчета се питаха на опашката какъв ден е и какво е това чудо. Около реката нямаше място за паркиране. А и в хотела ме бяха затиснали. Само румънска реч и тук, там някой чешки регистрационен номер на автомобил. А колко автомобили срещнах на път за Симитли....
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей колко минуси нацъкали.Я кажете другари, коя държава обичате повечеРусия +България -
3
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха недейте дразни русофилите с хубави новини за България
2
5
 
10
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 3 години
До ПредприемачЧе къде да ядат - заведенията са затворени :D
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе - що има статии, под които не може д асе коментира!!! Моята фирма искаше да рекламира при вас, ама ще лобирам ПРОТИВ!