Рекорден скок на цените на храните, пенсионерите изнемогват

Покачването заради по-високия процент печатани пари от банките
Обновена: 6 фев 2021 17:04 | 6 фев 2021 12:00, Петя Славова
217

Рекордно покачване на цените на храните в света. Това отчете Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

През януари общият индекс на цените на храните е нараснал на годишна база с 4,3%. Индикаторът расте вече осми месец поред и е достигнал максимума от юли 2014 г.

Отчита се увеличение на цените на всички категории стоки, най-забележимо – на захарта, зърнените храни и растителните масла. Захарта е скочила с над 8%, цената на зърното през януари се е покачила със 7 на сто, а цената на растителните масла се е увеличила с близо 6% до декември.

През януари цените на млечните продукти също са се повишили, но с 1,6%, предава Bulgaria ON AIR.

Цената на месото скача с около 1%, нараствайки за четвърти пореден месец. Организацията отбелязва покачване на цените на всички видове месо, най-вече – на пилешкото.
Икономистите обясняват сериозното покачване на цените с факта, че през миналата година част от централните банки по света са напечатали с 15-20% повече пари.

"Това няма как рано или късно да не се отрази в някаква форма на инфлация и точно типа стоки, които наблюдаваме сега да им се покачва цената, са смятани за основните и предхождащи инфлацията в останалата част от икономиката индикатори", заяви икономистът Стоян Панчев.

Според икономиста Ковид пандемията е свързана с покачването на цените дотолкова, доколкото тя е била причина централните банки да увеличат паричното предлагане.

А думите му вече са факт. Величка е пенсионер, живее и се издържа сама. Казва, че напоследък се налага да прави все повече компромиси в пазаруването.

"Аз се ограничавам в това, което мога да изкарам месеца. Когато има, както сега, тази седмица има две за едно, винаги се стремим там да отида нещо да си взема. Мине, не мине известно време, всеки продукт се е вдигнал, с 20-30 стотинки", разказа жената.

А продавачите на дребно казват, че през последните седмици доставчиците няколко пъти са завишили цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: ООНпазаруванеBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хм?А ако богатството е създадено и е на някой, какво право имат тези, нямащи общо са богатството или които вее им е било заплатено за труда, да искат КАКВОТО и да е?
53
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Производстото на храна намалява, а ООН не огласява факта, че доходите на зърно намаляват драстично всяка година, защото зърното иска площ, а всичко е залято с бетон. Засега Русия храни половината свят с износ на зърно, но ако престанат а изнасят... корона кризата ще изглежда като детска игра в сравнение с глада който се задава.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хм?Истината е, че богатстовто, за да се разпредели трябва да се създаде.
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕдна песния е една количка, пълна догоре. Това е за месеца. И тази количка е пълна с преоценени стоки, промоции и таолетна хартия. Освен ако пенсионера не е някой, дето има богати деца или се е пооблажил през промените и сега има пасивни високи доходи, такива, дето ще напълнят количката са мноооого рядко срещани.
50
7
 
9
 
! Отговори
чоко преди 3 години
В България цените на свинското трупно месо падна с поне 30 %.Вижте в големите вериги как върви вносното-5.40-5.90 и то за филе.Българското в месарниците държи 8.50-10 лв.Всичко е спекула,ама няма кой да вземе мерки.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некой да ми каже че предприемачите дават повече от 900 охотно.В едно интервю ти свалят двойно предлаганото с обещание.А обявата виси, и още по нагло свали с една трета вьжнаграждението, става дума за материално отговорно място. И кой ще се сьгласи там. Правилно закьсал льжец. И после материала. Материала е златен, ама златар да я обработи.
48
3
 
12
 
! Отговори
До Клиент преди 3 години
Клиенте, ето ти сметката за три членно семейство за 3 дни и половина ядене, без напитките:Бутер тесто - 3,79 лвМасло - 2,65 лвСирене - 6,90 лвКисело мялко - 2,70 лвСвински врат без кост - 11,49 лвБрашно - 1,49 лвЯйца - 2,99 лвМляко - 2,29 лвМюсли - 7,50 лвОриз - 2,99 лвДомати - 3,89 лвСалата - 1,99 лвЛук - 2,40 лвГотови кюфтета - 5,99 лвМаслини - 2,29Хляб - 2,90 лвОбщо 64,25 лв.За двама пенсионери или даже един, сам си направи сметката с колко може да се живее...
47
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе храната не е скъпа - другите сметки са високи - Ток,Вода,Парно,Данъци, Лекарства,Доктори ,Зъболекари- това е непосилно ! капки за нос 8 лв , касата нищо не покрива ,само мерене на кръвно , ако се нуждаеш от става,протеза,операция - Става Страшно - Хилядарки трябват.
46
2
 
16
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Количките на мафиотите са пълни, тъй вярно! Нормалните хора, ако напълнят количка през месеца, трябва да не влизат повече в магазините. Това не е пълнене на колички на народа.
45
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха, сега няколко трола пак ще обърнат темата и ще почнат да плюят Борисов.Само че той единствен предложи пенсионерите да получават по 50 лв месечно допълнително заради ковид кризата.Могат поне едно Мерси да кажат, нали ?
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията дори е не за Европа.. а за Света.Изобщо не става дума за бг песнионери. Някаква леля Величка обобщава. А що не питате другите пенсионери? Сега се връщам от Билла. Понеже ми е на 5 метра от къщата и от там купувам набързо каквото ми трябва.Ами 3 каси работеха.Нямаше млади хора.Само пенсионери.Пред мен имаше 3ма пенсионера на касата-направиха сметки всеки по 70лв.Не знам какви пенсии вземат.На майка колежка се пенсионира преди 1г. учителка с 946лв щото работила 2г.в повече перди пенсия.
43
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как изнемогват! Нали получаваха огромните 50 лева за 6-7 месеца, дето им ги обещяваха .. ъъъ ... 2008-а година още!
42
4
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Анонимен2004 година средната заплата беше 350лева бе хейтър а редната пенсия бе 160 лева
41
8
 
3
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Абе, изнемогвали, горките. Всеки така се оплаква, че да му дигнат доходите.
40
7
 
5
 
! Отговори
Нмк преди 3 години
До do 24И кое е било в пъти по евтино?а бензина дори беше и по скъп от 2.7.работя в търговията и цените ги знам от последните 20 години.цените не зависят от бойко или горелка а още повече от фигуранта
39
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Количките на пенсионерите в Лидл са пълни догоре.Всеки месец им дават 50 лв добавки.За ниските пенсии да се сърдят на работодателите си, на Виденов, Луканов и Гечев.Само мръначи ли живеят у нас ?!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В заглавието се подразбира, че уж става дума за България. В статията се говори за ЕС.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам план за справяне с бедността. Червените последователи на Тръмп ми отвориха очите. Всеизвестно е че Байдън-Харис започнаха ударно строителство на комунизма в САЩ. Като го построят аз се изнасям там и тогава да видиш каккъв живот ме чака.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой дали ще блокира имотите на синдикалните босове, а Ицо.Или това е дебело, лесно е етническото неприязьн.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На синдикатите дьржавата да реже парите. Не работят. Просто преспиват народа.И нова синдикално движение.Тия зад борда.