Задава се ледена епоха, в края на седмицата температурите падат под нулата

Топлият февруари бил напът да подобри рекордите
Обновена: 8 фев 2021 10:34 | 8 фев 2021 09:20, Камелия Цветанова
57

Небето над страната последните дни е оранжево, а в Западна Европа публикуват снимки от ръждива снежна покривка. Това се дължи на мощни прашни бури от Сахара и южен вятър, носещ пустинния пясък насам. Това се случва на фона на необичайно топлите февруарски дни у нас.

"Бяхме на косъм да подобрим рекордите. През рекордно топлия февруари, точно на същите дати е било малко-по топло през изминали години. Въпреки това затоплянето не е в абсолютно цялата страна. Дунавската равнина например тъне в мъгли", заяви климатологът Симеон Матев в ефира на "България сутрин".

По думите му се очаква застудяване през втората половина на седмицата.

"Гответе се за доста голямо температурно понижение. В петък в цялата страна температурите ще бъдат отрицателни - ще се понижат с около 20-25 градуса. Очакват ни истински амплитуди", смята Матев.
Той коментира и ситуацията с пясъка от Сахара.

"Не е толкова рядко явление. Годишно 3-4 пъти ставаме свидетели на тези така наречените "кални валежи". Възможно е и днес, ако някъде превали, да има следи от този оранжев прах. И ако искате можете да пипнете сахарския пясък", добави климатологът пред Bulgaria ON AIR.
 
Той нарече ситуацията с валежите през януари "уникална". Те предизвикаха и някои срутища, които обаче по-думите му не винаги могат да бъдат прогнозирани.

"Нашата територия не е нещо уникално и извънредно. Навсякъде има проблеми след такива обилни дъждове. Свлачищата и срутищата се задействат от активни валежи. Период без валежи ще намали тези опасни явления. При планиране на път текат много сложни процедури и работят много специалисти, но не винаги можеш да предвидиш къде ще се случи това свлачище. Трябва да има и известна доза късмет", добави Матев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: студснягвремето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера какви са тези заглавия! Ледена епоха, температури под нулата.Ай стига бре не може да бъде минусиви температури през зимата. Нечувано, невиждано, епохално! Ледена епоха защото видиш ли температурите решили да си дойдат в нормата! Не знам какви са тези журналисти!Навремето нашите родители са карали по цяла зима само на минусови температури! Като завали сняг ноември и се разтопява чак април, май.А сега 3 дена ниски температури и вече ледена епоха!
50
2
 
10
 
! Отговори
АнонименГражданин преди 3 години
Време му е.По младите не помнят,какви зими имаше,какви снегове.
49
1
 
7
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Колко странно през февруари студ? Да не би вече да е пролет или лято, а може би е от вируса. В момента тий е виновен за всичко, което става - редно и нередно.
48
1
 
3
 
! Отговори
о ... преди 3 години
При нас в района на Дунава такава гъста мъгла се спусна тази нощ, че уйча Пупеску с уйня Флориян бяха се хванали за мъглата и директно ни дойдоха на гости.Дечицата подскачаха от радост, ами роднините ни идват от Южна Романия, жудец Олд мамарец.През лятото като тръгнат комарите, ние по Дунава ги ловим и правим хапка за Коледа.Каква голяма благодате Дунава!
47
1
 
3
 
! Отговори
Вълнаро преди 3 години
Ние сме наясно, и си лаламе, а псевдо-журналистите си постигат целта: трафик. Ето и аз се вързах :)
46
2
 
11
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
Ние вече се подготвихме - имаме една каца със кисело зеле, два чувала с хубаво брашно, олио ..Вчера със синковеца внесохме в хола и 7 кубика дърва. Камината яко бумти ...Къщурката е 220 m2, добра е, има място за 7 песа и 38 котки.Мисля да си пусна отпуска и да ен излизам, след като идват тези големи студове.Жената купи генератор аз ток; всичко необходимо вече имаме.Чакаме големия арктически студ.На избори няма да ходим, страхувам се от covid-19.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дунавската равнина например тъне в мъгли"Тъне му главата на калинката Матев. Няма никакви мъгли и нищо не разбира.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аххаха ох майко идва обикновен февруарски ден.. не ледена епоха.. ледена епоха ако дойде -40
43
3
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До анонимен 41,Как пък успя да се забиеш в Санкт-Петербург, точно когато там температурата е била много близо до абсолютния минимум за града, който е -36градуса! Скоро време в в Санкт-Петербург температури под -30 не съм чувал да е имало!
42
1
 
14
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Аман от извратени заглавия ...
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... Задава се ледена епоха...А може би и дефицити в образованието? Епоха - колко десетилетия или столетия бяха са горе долу?
40
5
 
15
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
ЗНаех си, че за свлачищата и срутищата са виновни пясъка от Сахара, донесен от дъжда! Той и проби метрото под Перловската Темза! Комунисите са го пратили да прецакат краля-слънце!И добре, че е тоя климатолог да ни обясни как се строи път!
39
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Рейнолд преди 3 години
Сахара, навремето се е образувала, от фини прахови частици..
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Германия е най-тежката зима за последните 42 години .
37
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще нахлуят стада от мамути и саблезъби тигри! Ужас, ужас, ужас! Три пъти, като в древногръцка трагедия!Абе ***, едно заглавие имаш да напишеш, ама и това не можеш!Аз съм патил -34о С в Санкт Петербург, с вятър! Хората живеят и работят!
36
3
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Хах, Малък Сечко играе - не се сърди човече
35
3
 
11
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи последните 20 г. май май по малко от -10 -15 градуса по целзии или не е падало или толкова рядко и за толкова кратко, че не се е записало и запомнило! Та предполагам, че и таз "ледена" епоха ще е до окло -3 -4 градуса по целзии! Но виж последните 20-30г ни стана навик януари, февруари месец температуртите д достигат +22 - +27 градуса по целзии, при това за период от няколко седмици! Та така, зе "ледените" епохи!
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно февруари минусовите температури са нещо шокиращо, ужасяващо и противоестествено. Мноооого prosti ***, ама наистина много!
33
1
 
12
 
! Отговори
съвет преди 3 години
Не изключвайте фризерите лед няма да има в края на седмицата.
32
1
 
33
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 години
Спрете да стресирате хората! Не стига, че плашат с вируси, ами сега и ледени епохи... Много сте зле! Знаете ли изобщо какво е ледена епоха???