Задава се ледена епоха, в края на седмицата температурите падат под нулата

Топлият февруари бил напът да подобри рекордите
Обновена: 8 фев 2021 10:34 | 8 фев 2021 09:20, Камелия Цветанова
57

Небето над страната последните дни е оранжево, а в Западна Европа публикуват снимки от ръждива снежна покривка. Това се дължи на мощни прашни бури от Сахара и южен вятър, носещ пустинния пясък насам. Това се случва на фона на необичайно топлите февруарски дни у нас.

"Бяхме на косъм да подобрим рекордите. През рекордно топлия февруари, точно на същите дати е било малко-по топло през изминали години. Въпреки това затоплянето не е в абсолютно цялата страна. Дунавската равнина например тъне в мъгли", заяви климатологът Симеон Матев в ефира на "България сутрин".

По думите му се очаква застудяване през втората половина на седмицата.

"Гответе се за доста голямо температурно понижение. В петък в цялата страна температурите ще бъдат отрицателни - ще се понижат с около 20-25 градуса. Очакват ни истински амплитуди", смята Матев.
Той коментира и ситуацията с пясъка от Сахара.

"Не е толкова рядко явление. Годишно 3-4 пъти ставаме свидетели на тези така наречените "кални валежи". Възможно е и днес, ако някъде превали, да има следи от този оранжев прах. И ако искате можете да пипнете сахарския пясък", добави климатологът пред Bulgaria ON AIR.
 
Той нарече ситуацията с валежите през януари "уникална". Те предизвикаха и някои срутища, които обаче по-думите му не винаги могат да бъдат прогнозирани.

"Нашата територия не е нещо уникално и извънредно. Навсякъде има проблеми след такива обилни дъждове. Свлачищата и срутищата се задействат от активни валежи. Период без валежи ще намали тези опасни явления. При планиране на път текат много сложни процедури и работят много специалисти, но не винаги можеш да предвидиш къде ще се случи това свлачище. Трябва да има и известна доза късмет", добави Матев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: студснягвремето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това отдолу да се чете топлофикация, а не топлоизолация.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това какво е - подготовка за февруарските сметки на топлоизолация ли?Иначе голям ужас - отрицателни температури през февруари...Мъъъъъъъко, мъъъъъъкооооо....
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради "Глобалното затопляне" е. В южната част на Африканския континент трябва да е лято, но лято не сме имали тази година. Дъждове и хладно време, за дълъг ръкав дрехи.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие сериозно ли... Ледена епоха???
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета заглавието и си викам... температури под -30c за цялата страна, за цяла година, чез, еон и т.н. нема да издържат, климатиците нема да бачкат, ще се върнат мамутите, тиквите ще замръзна, червеното ще се покрие с бяло... а то - температурите под нулата през февруари.
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Температурите ще паднат до -5 градуса. Ще измрем като вид.
5
2
 
46
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Щяло да е...студено през...февруари;тези...откриха топлата вода.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Задава се ледена епоха, в края на седмица температурите падат под нулата"Спокойно, глобалното затопляне ще дойде през лятото.
3
1
 
32
 
! Отговори
гост преди 3 години
Навличай шушоните! "Епохата" ще тарае цели няколко дни ...
2
2
 
48
 
! Отговори
Алпа Чино преди 3 години
Ужас! Отрицателни температури през февруари!?!!? Шок, бомба!!! Ледена епоха!!! Чували с премръзнали 'ора!!! Бедствие!!!
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"При планиране на път текат много сложни процедури и работят много специалисти, но не винаги можеш да предвидиш къде ще се случи това свлачище. Трябва да има и известна доза късмет", добави Матев.Да, точно - късмет трябва да има. Те и преди 1990-та така са строели:- Тоа панелен блок дано не се рутне...(половин век след това още е там, ама имало пукнатини)- Тоа АЕЦ дъл ще изкара ил няма да изкара?(четирсет годин след това още драпа)ГЕРБ? "Дано имаме късмет". Па се срути метрото...