Забавените дози от ваксината на Pfizer пътуват към България

58 888 са поставените дози у нас, уточни Богдан Кирилов
9 фев 2021 09:17, Ния Христова
35
Забавените дози от ваксината на Pfizer пътуват към България
Снимка: БГНЕС

Самолетът с ваксините за България е излетял от Германия тази сутрин и вече пътува към нас. Очаква се тя да пристигне у нас около 9,30 часа.

"Цялата информация за ваксината на AstraZeneca беше разгледана обстойно. Ние взехме решение да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която казва, че показанията са за лица над 18 годишна възраст. Съществуват данни, че за хора над 55 години наличните данни не позволят ефикасността да бъде изчислена. Ефикасност на ваксини се смята по различен метод, защото трябва да има достатъчен брой заболели. Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината. Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст". Това обясни в студиото на Нова ТВ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
 
Той добави, че всяка държава взема тези решение сама за себе си. Предстояло да се публикува ново изследване за действието на ваксината на AstraZeneca върху хора над 55-годишна възраст. Това според Кирилов щяло да доведе до промяна и тези държави също да започнат да я прилагат.

Още по темата
Относно ефикасността на ваксината на AstraZeneca Кирилов коментира:
 
"Има разлика между ефикасност и ефективност на ваксината. Данните не могат да се прехвърлят по проценти и да се смятат, колко хора ще бъдат предпазени от ваксината. Не можем да твърдим, че 900 хиляди души няма да имат полза от ваксината. Когато говорим за ефикасност не трябва да считаме само разболяване. От много голяма важност е как би протекло заболяването. Данните показват, че при ваксинираните не се проявяват усложнения и не се стига до хоспитализация, което е изключително важно за овладяването на една такава пандемия".
 
"58 888 са поставените дози у нас. От тях 17 471 са получили по две дози. Около 41 500 души са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19 у нас", обясни експертът по въпроса колко ваксини са поставени до момента и колко се очаква да пристигнат в страната.
 
Той допълва, че препоръката за втората доза от ваксината на AstraZeneca e добре да бъде сложена около десетата седмица.
 
"Информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8 и 12 седмица. Информацията, която получаваме от ЕК и производителите се променя доста динамично. С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат поставени на същия брой души и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от ваксината на Оксфорд", обясни Кирилов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ei tam sa, da, v camping oasis ...kamilite imat pausa za hrana i voda...
28
0
 
4
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Ще го дават ли на живо по някоя телевизия? Това е нещо уникално, като Халеевата комета, не трябва да се изпуска
27
0
 
7
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Виктор Николаев сутринта попита ДВА пъти този симпатяга, колко от онези 243000 които трябва да се ваксинират/първа линия, хора които ще участват в изборите и т.н./ са ваксинирани вече..........но отговор НЕ получи!
26
0
 
5
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Виктор Николаев сутринта попита ДВА пъти този симпатяга, колко от онези 243000 които трябва да се ваксинират/първа линия, хора които ще участват в изборите и т.н./ са ваксинирани вече..........но отговор НЕ получи!
25
1
 
4
 
! Отговори
Хайде преди 3 години
бе! Дайте ЕДНО ЕДИНСТВЕНО име на личен лекар в страната, който може да даде точен график за ваксинация на пациентите си по дати и възраст? Моля!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само бездомните кучета и котки чакат за ваксина..
23
1
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Не знам какво да ти кажа. Обяснявам тук как стоят нещата в моя град. Казвам, че няма да се ваксинирам, и съм казал причините. Казвам ти че ненавиждам ГЕРБ и смотания им лидер. И ти ми казваш, че съм гербаджия. Как трябва да ти докажа, че не съм привърженик.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали трябваше да се борим с фалшивите новини. Всички от щабовете, които обясняваха какви милиони са поръчани и колко милиона щели да ваксинират, какво да ги правим? Взехме да заприличваме на Северна Корея, само дето можем да го коментираме.
21
0
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Хайде бе гербаджия! Дай името на твоя да се запиша при него! Щото никой друг личен лекар в страната не се ангажира с точни дати, бройки ваксини и възраст! Стига са ви промивали мозъците на партийни събрания!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 18Гербаджия си и още как?!Промиват ви мозъците през техните медии и вярвате сляпо на вожда!
19
1
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Това ни е проблема. Всеки чака да си стои на стола и да му донесат информацията. Ама ако може и да му я прочетат.И пак да кажа, за да не си помисли някой нещо: Не съм гербаджия и няма да се ваксинирам
18
2
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Само моля да не ме определяш като гербаджия. Това се равнява да ме напсуваш по най грозния начин. Пак казвам има разлика от лекар до лекар. Смени личния
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ бе то е батак страшен!Поръчали са най-много от дървените ваксини дето не стават за дъртаци,а реално сега тях трябва да ги почват масово.Седят и дремят по бюраъа в офисите бъркат си в носа и чакат нещо да се случи.Унгарците поръчаха от руската и действат.Наще блеят!!!Абсолютни некадърници!
16
1
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Не лъжа. Няма как да кача снимки тук да докажа. Говоря за град Варна. Възможно е в други градове личните лекари да не са си свършили работата. Да не мислите, че ще обикалят из страната и ще раздават ваксини на лекарите да боцкат хората. Личните лекари, като отговорни лица, трябва да се интересуват и да си свършат работата.
15
0
 
4
 
! Отговори
До до Нали преди 3 години
Ти на какъв се направи бе, гербаджия нещастен? Нали още миналия месец съм се записал при личния шаман! E, и? Та той не само няма да ме хване за ръчичка и да ме заведе да се ваксинирам, но и хал хабер, казано но чист български, си няма кога и къде ще се ваксинират обикновените хора! Хайде да спреш безрезервно да вярваш но вожда си, и слез на земята!!!
14
1
 
2
 
! Отговори
До Нали преди 3 години
Обаче има предвид, че почнеш ли веднъж с ваксините, трудно се спира. Аз в продължение на 4 години си поставя притивогрипни ваксини. Верно е, че не се разболявах. Реших една година да не си поставям и ми се разказа играта от вируси. Няма лято, няма зима. Минаха още 4 години докато ми се изгради имунитет без ваксини. Това е и причината поради която сега няма да се ваксинирам
13
0
 
7
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Хайде сега све *** на летището. Такова велико събитие трябва да бъде отразено подобаващо!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре и следващите платени измамници. А корупцияв ЕС нямало, търгове, договори, съдилища, дръшки, пак овцете ще ги стрижат за тоя де духа.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 9Никакъв ден не ти определят.Не лъжи хората.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 7 Ти говори ли с твойта лична лекарка?Нямат никакви указания какво да правят.Калинките от ГЕРБ казват по телевизора да се ходи при личен лекар ама до там!И като се обдиш се връщаш в изходна позиция!Същото е с ваксинираните и кю ар кодовете.Не ги признават митничарите на границите.Министъра дрънка само глупости!