Само кал и дупки: 40 години село чака асфалт

В цялото село Енево само 2-3 улици са с асфалт
27
Само кал и дупки: 40 години село чака асфалт
Снимка: БНТ

От 40 години жителите на шуменското село Енево чакат да се асфалтират улиците им. Повече от пътищата са в ужасно състояние с бегли следи от каменна настилка. Други са отъпкани добре, но с дупки, а при дъжд стават кални реки.

В селото само 2-3 улици са с асфалт. Трудно е да си представи човек, че в 2021 г. има още улици, които никога не са били асфалтирани.

"Улиците не са ремонтирани от 50 години най-малко. Има извършвани частични ремонти по изкърпване на дупки по централната улица през годините. Имаме една улица, която беше ремонтирана основно преди 2 години. Тя е 640 метра, но е едва 5-10 % от всички улици", каза пред БНТ кметът на село Енево Антон Борисов.

Най-дългата улица в селото също никога не е виждала асфалт. Хората негодуват, че плащат данъци, а лев не се връща при тях. Газят кал и прескачат дупки, за да стигнат до някоя от асфалтираните улици.

"Моята майка каза, че 71 години е направена в този вариант улицата... От тогава насам нищо не е пипано по нея. Нито има отточни канали, встрани канавки и дупките вие сте ги видели какви са", каза Янка Събева

"Пътните условия са отвратителни, кал дупки. Улицата е пълна с възрастни хора, които нямат автомобили, такситата отказват да идват до улицата, общо взето няма условия за живот тука", споделя Даниел Данчев.

"Затова се обезлюдяват селата заради инфраструктурата на селата и всички бягат. Това е най-жалкото. Аз тук съм родена, тук създадох семейство, тук живея, аз не помня основен ремонт пътищата", каза Росица Иванова.

Огорчени са, че властите все им обещават, но и половин век по-късно улицата си е същата – кална и разбита.

"Пари, казват няма, с което аз не мога да се съглася. Пари има, стига да знае кметът как да ги поиска и от къде да ги поиска. Има национални програми, има оперативни програми. Явно чакат само на републиканския бюджет", заяви Здравка Куртева.

"Вземат данъците, прибират ги на селата, а за селата нищо не правят. Мислят само за града – детски площадки, туй – онуй. Нашите данъци са при тях, да отделят и за селата нещо", каза Велика Христова.

"А сме на 3 км от града, най-близкото село с най-малко привилегии се ползваме", споделя Еленка Христова.

На последната сесия на общинския съвет в Нови пазар пак е поставян проблемът на жителите на село Енево, но взетото решение не удовлетворява жителите му.

"С фрезован материал да се настеле най-компрометираните участъци, докато бъдат намерени средства за цялостен ремонт на улицата. Аз всяка година съм пускал докладни. Във всички тези докладни на първо място е основен ремонт на улиците поименно и на метраж. То не е само нашето село", заяви Антон Борисов.

Докато улицата е в този вид, хората ще си я наричат "Кален мак", а не "Ален мак".


27
Още от Страната
Над 5 тона зеле раздаде безплатно агроном от Каварна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Че то 90% е така по селата.
25
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 дни
И в Русия улиците по селата са черни пътища. Съседка рускиня ми разказваше че в тяхното село дори по улиците тичат диви зайци , а в магазинчето смятат със сметало.
24
2
 
4
 
! Отговори
има надежда преди 5 дни
Ееее, Началника е пропуснал да ИНСПЕКТИРА тук!Пишете му скоро, може да намине преди да е сдал след изборите.
23
2
 
6
 
! Отговори
Паисий преди 5 дни
Едно въпросче: Колко данъци са излезли от това село за тези години? Още едно: Ако не стигат парите от тези данъци, аз ли да платя асфалта и всички разходи по общественото обслужване?
22
2
 
7
 
! Отговори
Направете молебен... преди 5 дни
да мине джипката на Баце Тиквочаи при вас... Белким ви хвърли някой лев през джама !
Тъй де, идат ибори !
21
0
 
0
 
! Отговори
Праведен преди 5 дни
До Bond

Отиде да работи !
20
3
 
3
 
! Отговори
442 преди 5 дни
Да извикат баце с жипката, ще отклони един, два камиона с хасвалт от магистралката и работата ще заспи, до гаранцията на направеното. Пък после някои друг ще е виновен, я червения кмет, я природата извинения бол.
19
3
 
3
 
! Отговори
Мила преди 5 дни
Спокойно,още малко и като дойде Нинова ще Ви оправи всички улици.Гледам обещава и други неща може и от тях да закачите.Ха ха на Бойко асфалтите ряпа да ядат.
18
11
 
6
 
! Отговори
М да а преди 5 дни
Хахаха припадам от смях, 15-20 пенсионери плащали данъци, ха ха ха, то цялото село да продадат няма да стигне за да се асфалтира, ама те искат, щото плащат 10-20лв ГОДИШНО данък сгради.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Проядоха асфалт.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
напускайте България какво чакате ,палми ли да ви засадят
15
4
 
13
 
! Отговори
Стършел преди 5 дни
То и нашето село чака ама след комунизъма и социализъма нищо не е направено,навсякъде кал,гьолища,буренаци а лятно време пепелаци!Но индийците вече го превзеха и те навсякъде из улиците си хвърлят бойколуците без да им пука!Пълен упадък!Важното е в Софето да има метра ,тангенти,околовръстни,дъги,всяка седмица да оправят клатещата се плочка на Графа и тиквата да им "строи магистрали до Гърция и Бургас!
14
1
 
1
 
! Отговори
до Праведния преди 5 дни
Повече ми се чиниш на Кривундел
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тези дни ще чакаме инспекция с видео и приказки за милиарди и милиони
12
5
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 5 дни
Герберче, ами явно твоята любима мутра не е направил улиците в селото.
Ама..вие гербаджиите...сте почервенели от омраза...че някой друг може да дойде на власт.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Дядо Буда, искам да искам!
- На твоето искане и кредиссимо не може да устои!!!
10
9
 
3
 
! Отговори
Праведен преди 5 дни
Изчакайте още малко тролове неща ст ни, чалгара, отровните и мутри вън, ще ви ги направят !
9
4
 
16
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ преди 5 дни
и може да дочакате, ако сте живи
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ако трябва и мост ще построят и вода ще пуснат под него.
7
4
 
15
 
! Отговори
СОФИЯ НАДЕЖДА преди 5 дни
и ние чакаме от 30 години. След преврата 1989 никой не се сети за тези квартали. Застрояваха Витоша. Това село нищо няма да дочакат. Ще си починат хората и селото няма да го има. Освен, ако ЧЕКМЕДЖАН не мине на предизборна обиколка оттам с джипката и пред журналистките да махне с баровски жест АЗ ДАДОХ. И пак гаранция , че ще видят пари няма