Какво ще стане, ако купите само 2 бутилки повече BG вино?

За 1 година това ще компенсира спада на износа на страната ни
25 фев 2021 17:15,
64
Какво ще стане, ако купите само 2 бутилки повече BG вино?
Снимка: Pixabey

2 бутилки повече вино на домакинство компенсират спада на износа ни. Това каза в ефира на БНР Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, по чиято инициатива започна кампанията "Твоят избор има значение".

"Ако всяко второ домакинство закупи две бутилки в годината повече българско вино, ще се компенсира спадът в износа. Което е много лесно за изпълнение, всеки в рамките на една година може да купи две бутилки повече", поясни той.

"Как с нашия избор, който има значение, можем да компенсираме загубите на нашите износители в определени сектори, стоки и услуги? Това, което ние показваме съвсем практично с инициативата, е как едно от десет домакинства, ако закупи мебели на стойност 200 лв., може да компенсира спада в този сектор за 2020 г. и така с още седем различни примера. Говорим за спада в износа за 2020 г.", казва той и допълва, че освен с мебелите, са изчислени и варианти с шоколад, с велосипедите, с текстил и други стоки.

"Всичките примери, които сме дали са с неокончателни данни, защото статистиката излиза с известно закъснение, но с приблизително доста голяма точност. Видели сме определения процент спад на износа и го пречупваме през домакинството. В България по данни на НСИ има около 3 млн. домакинства, реално през сумата, която е спадът за сектора, изчисляваме колко домакинства, колко пари са, и ако направят съответния избор, ще се компенсира този спад за годината", обясни той.

"Със закупуването на всяка една българска стока се завърта съответната верига, в която са – заплати, осигуровки, данъци. Оттам са всички разходи, които съпътстват социалната сфера. Цялата икономика работи добре, когато нашите производители работят добре", допълни Таков.
   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари