Учители искат незабавно спиране на присъствените учебни занятия

Учителското съсловие осиротя с още един свой колега, се казва в отвореното писмо
26 фев 2021 10:26, Ния Христова
153
Учители искат незабавно спиране на присъствените учебни занятия
Снимка: БГНЕС
Учители от цялата страна призоваха за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия. Причината е, че още един пореден преподавател загуби битката с COVID-19. Това написаха от "Учители за безопасно образование" в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и просветния министър Красимир Вълчев, разпространено и до медиите, предаде Bulgaria ON AIR.
 
Ето и пълния текст на позицията:
 
Учителското съсловие осиротя с още един свой колега - осемдесет и третия /83/,загубил битката с Ковид-19. Спря да бие сърцето на любим начален учител от ОУ “Чудомир”- Казанлък.
 
Екипът на Учители за безопасно образование настоява за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия във всички учебни заведения в страната, частни езикови и образователни школи.
 
Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията. Данните, към днешна дата показват именно това:
 
- У нас вече свободно се разпространява Британския щам на вируса;
 
- Според изследване публикувано от Ройтерс с 67% повече са хоспитализираните, които са заразени с Британския щам в сравнение с хора, заразени с други варианти. Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции;
 
- Към 24.02.2021г. четиринадесетдневната заболяемост е 217.9 души на 100 000 население; - Увеличава се броят на заразените деца, както и броят на хоспитализираните и интензивните случаи;
 
- Към 21.02.2021 г. 19 от 28 области в страна са в червена зона, заради повишена 14-дневна заболяемост;
 
В страната все още не са ваксинирани много учители, изявили своето изрично желание. Недостигът на ваксини за тях излага живота им на огромен риск. Учителското съсловие даде наравно с лекарите най-много жертви от началото на епидемията. Настояваме приоритетно да бъдат осигурени ваксини за всички желаещи учители.
 
Затварянето на учебните заведения и въведените през ноември противоепидемични мерки доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната. Затова считаме, че опазването на човешкият живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата. Затварянето на училищата ще доведе до значително намаление на новозаразените и опазването на хиляди човешки животи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
14
 
! Отговори
Учителката преди 3 години
В моя клас има 25 ученици. Когато тръгнаха присъствено, 5 ученици пожелаха да останат онлайн. Останалите дойдоха, но след няколко дена започнаха да носят мед. бележки и да искат отсъствие по семейни причини. В клас останаха около 14 ученици. Те пък не искат да пишат, не се интересуват от учебния процес, всяко междучасие пафкат от общи цигари и плюск.ат като искат да си дояждат в час. Това е 10 дневното присъствено.
115
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалнафантазияИменно, имат много неща да кажат. А ние трябва да слушаме. Всички вече имат сертификати IELTS, други САЕ. Още веднъж, уважавам Тео. Лично съм го канил на среща. Но принадлежи на миналото като концепция. Всяко нещо с времето си.
114
1
 
5
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 120, Комунизма защо фалира? Не се стимулираше доброжелателна конкуренция. Работиш, не работиш - получаваш еднакво...Вашите деца успяват въпреки системата, нали? Нима Тео не работи въпреки системата също?Не е достатъчно само да владееш език, но и да има какво да кажеш на него.
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалнафантазияИзпитването е отживелица като термин. Сега се говори за "измерване на знанията" Направете асоциация с това, дали искате лекарят да ви измери кръвното или холестерола. Аз имам деца, владеещи английски на ниво роден език (лексика, четене с разбиране, слушане - всички умения) не заради училището, а ВЪПРЕКИ училището. Всичко е да се събуди интереса на детето и да се насочи в определен образователен маршрут, а не да блее заедно със стадото. Образоваанието се преосмисля из основи.
112
0
 
10
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 118Когато един учител обучава един ученик има 100% обратна връзка. Откакто е измислено масовото образование, знаем какво последва...Има модели като холандските или германските, при които няма постоянни паралелки, или всеки месец различен учител изпитва учениците. И така децата на богати, директори и т.н. също не знаят кой ще им изпитва детето и затова учат. Значи западните системи са най-честни, а нашата най-нечестна. Когато станем честни като тях тогава ще постигнем резултати... :)
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалнафантазияУважение за Тео, но той не е промяна. Няма как да стане. Каквото е било, било. Образованието се нуждае дълбоко преосмисляне, което да доведе до пълно включване на всички деца, без изключение, но на различни нива. Само така става общество. Друго е било 19 век, когато 5% са имали истинско високо образование, 30-40% са можели да четат, а другите само да се подписват, или да удрят един палец. Нужна е пълна пренастройка адекватна на времето. И, да! Дистанционно е част от бъдещето!
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И така ще си търпим, реформи се правят, но не са адекватни. Всички, които искат да работят по друг модел, пък било и чужд, пък било и малко остарял, рискува да загуби работата си. И все пак никой не пита учителите, решава се на друго ниво.
109
0
 
9
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Да, проблемът с делегираните бюджети - пари срещи бройка! Вече не могат да отпадат ученици. Учителите работят с едно средно ниво, като тези които са напреднали скучаят, тези които изостават изтървават нишката и те. Съгласен съм и за двойките и гоненията, при необходимост - че трябва учителите да седят и търпят.Има различни змодели, от които можем да се учим, , но негожправим, нито от Запад, нито от Изток, защото този който направи истинската реформа ще загуби изборите. :)
108
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалнафантазияКакво направихме ли? Съсипахме всичко, това направихме. На учениците вече не се пишат 3 поредни двойки, вече няма двойка за срока, за не говорим за годината. Ако се скараш на ученик, изгониш го от час, очаквай цялата фамилия да дойде и да си защити " възпитаното" отроче. Примери много могат да се дават. В България образованието отдавна куца, не е от дистанционното обучение.
107
4
 
8
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 112,Кажи какво направихме като общество за да не са такива плачевни резултатите на учениците? Каква е мотивацията на родители и ученици, НО и на учителите в България за това тежко положение с грамотността? Никой не гледа да си свърши работа докрай, а във всички сфери на живота се МРЪНКА само за пари... ето аз дадох пример за изключението Тео. След като учителската професия е призвание, защо този човек е изключение измежду тях? Защо учителите не са идеалисти?
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В.ъ.КСИНАТА НЕ Е СПАСЕНИЕ!!!
105
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много жалки коментари, загубен народ сме ние. Като ви гледам правописа и пунктуацията, мили сънародници, се питам:1. Чувствате ли се горди, че хулите учителите?2. Като ви беше присъствено обучението, защо не ходихте? 3. Така ли възпитавате децата си - да плюят учителите? Бъдете здрави и продължете жалкото си съществуване!
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМА НАИСТИНА ЛИ ВЯРВАТЕ САМО НА ''Т О В А '', ЗА КОЕТО ВИ ПЛАЩАТТ???????????????????????
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХОРА;ВИЕ ДОБРОВОЛНО ЛИИСКАТЕ ДА СТЕ ОПИТНИ МИШКИ?
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заспал народ трудно се събужда!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се опитаме ДА КАЖЕМ, ЩЕ НИ СПУКАТ ОТ БОЙ!!!
100
2
 
6
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До до реалнафантазия,Далече от изпята песен е Тео, защото възнамерява до дълбока старост да създава социално силни хора. Защото не големите революции на масите дърпат света напред, а технологичните.За съжаление един стар човек, както намеквате, се е нагърбил със задачата да създава социално силни личности, които един ден ще изхранват социално слабите. А знаем в България, от кои етноси се развъждат такива. :)
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за учениците?
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 103Остави го, моля те! Тоя ми говори, за "нормално", все едно от 5000 години децата ходят в начално, после в гимназия. Само допреди 100 години беше напълно различно и още не сме сигурно, колко добра е тази система, но защото свкнахме с нея и е "нормално". Познавам доста хора, дето са преминали през домашно обучение и чеснто казано, не съм видял някакви "сериозни отклонения".
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЕЕх, деца и учители са в центъра на ''експеримента''.