Родолюбци от Шипка: Без 3 март нямаше да има България!

"Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина"
3 мар 2021 10:24, Ния Христова
240

 

Десетки родолюбци и тази година се изкачиха до паметника на връх Шипка, пазен от почетен караул.
 
"Закърмен съм с българското, родолюбец съм. Искам да показвам на хората за какво са се борили нашите предци. Разочарован съм, че има толкова малко българи на този ден. Не ме притеснява Ковид-19. Щом съм дошъл тук, значи ми е вътре в сърцето", сподели един от родолюбците пред екипа на Bulgaria ON AIR.
 
74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край на всеки 3 март се качва на връх Шипка. 
 
"Ако го нямаше 3 март, днес България нямаше да я има. Тя нямаше да бъде и в Европейския съюз. Тук сме да поднесем цветя на този величествен паметник, да се поклоним и да отдадем почит. На този връх е решена съдбата на България, решена е Руско-турската освободителна война, започва преломният момент", разказа той за 3 март.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В последно време много историци започнаха да се нагласят според конюнктурата. Не трябва да приклякаме на този и на онзи, а да видим онези личности, които са лични свидетели на тази история - те са истинските. Така както Вазов е писал много истини. Така както Захари Стоянов е писал в своите "Записки по българските въстания". Много истини след това се преиначават. Да живее България!", каза още 74-годишния родолюбец.
 
Друг мъж, изкачил се до паметника на Шипка, подчерта, че днес празнуваме 143 години от освобождението на България от турско робство. 
 
"На политиците ще кажа: Ако не беше този връх, нямаше да я има България! Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НАЙ ИЗВРАТЕНИЯА СУЛТАН ЕРДОГАН ВИ Е ПРИГОТВИЛ 1 МИЛИОН ЗАСЕЛНИЦИ,КОИТО ЧАКАТ НА СТЕНДБАЙ В ИСТАНБУЛ И ОДРИН,ЗА ДА ЗАСЕЛЯТ ОПРАЗНЕНА БЪЛГАРИЯ.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поклон пред паметта на хилядите герои дали живота си и за такива като вас........Такива като мен виждат ясно лицемерието на шозо-патриоти като теб! Лицето на държавата и варенето ви в собствен сос, както и оаканите от гълъбините паметници доказва тезата!
76
4
 
9
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
И без русия и без война щяхме да се освободим.
75
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички родолюбци и патриоти, дето носели Русия в сърцето си, ще кажа само: русофил и родолюбец....нема такова животно! Това е оксиморон и историята и фактите са го доказали! И все пак честит празник на онези които си мислят, че на тази дата някой ги е освободил. Аз ще им кажа само, че учебниците далеч не са това което те прави патриот и родолюбец...!!
74
4
 
1
 
! Отговори
УРОД преди 3 години
НАРОД КОЙТО ПОЗВОЛИЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ В ПАРЛАМЕНТАНАМА ПРАВО НА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИКДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИН ДПС И БСП МАШАЛААААА
73
1
 
11
 
! Отговори
шумкари преди 3 години
Царска Русия ни освободи от османско иго. СССР ни пороби в болшевишко робство. Русия беше победена от болшевиките, СССР е нейния смъртен враг. Комунистите бъркат Царска Русия с СССР.
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какво ще ни покрият руснаците щетите от социализма дето ни натресоха?
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПростотията не ходи по гората а по хората! Жалки , просташки изказвания по интернет.Срам ме е от такива като васПоклон пред паметта на хилядите герои дали живота си и за такива като вас
70
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
русофилски празник,на който разни патриотари да си почешат националистическата краста с мечтата за македония!
69
4
 
6
 
! Отговори
Tatiana преди 3 години
До ЧебурашкаПросташко изказване, без замисляне! Прочети историята за да разбереш че днес те има защото "няма сопа , която да избие Русия от сърцето на българите"
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украинци в онези времена не са съществували, както и македонци. Русия е огромна империя, с 200 народа в нея, не трябва да се благодари на всеки поотделно. Но руснаците са 80%.Като говорим за американци да изброяваме ли отделните им общности? България през 1878г.е освободена от Великата Руската Империя, и братския руски народ и армия
67
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит ви празник на всички слуги на Русия !
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боевете при шипка са се случили август месец 1877 г.на 3 март 1878 г. е подписан санстефанския прелиминарен руско-турски договор.ако следим историческата логика тържествата би трябвало да бъдат в истанбулското предградие йешилкьой,а не на шипка!
65
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма "свобода" и пълно с менте родолюбци! Загърнали се с байрака да не настинат и се покланят за поредния съдбовен ритник! Е..та ..ти и свободата!!!!!!!Българите в чужбина са хиляда пъти по свободни от наггъъзените българи в България!
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каракачана не може да маршерува)
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжелявам за падналите в бой за освобождението.Да могат да видят от някъде какво е сега.
62
2
 
4
 
! Отговори
Tatiana преди 3 години
До Българин Вие не сте българин! Или не сте чел историята, или сте я чел по телефона си! Паметта на хилядите герои , освободили БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО не осквернявайте нито днес , нито в който и да било друг ден. Героите Левски, Ботев, Хрътев ,Опълченци, руси, румънци и финландци, както и един самурай са се били за вас и за нас- българите. Поклон пред тях
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички вие сте македонци, нещо сте се заблудили с тези руски царе и немски Кобурги и мути Меркел фюрерката. Нямате никакви задължения към тези величества. Длъжни сте да се борите само за Велика Македонска империя на Балканите.
60
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
На мен ми се плаче ча Майка България.Те празнуват .рано е още за това .
59
2
 
5
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Години наред, Аз и моето семейство се изкачвахме на Шипка, за да се преклоним пред героизма и саможертвата на тези, които загинаха за България и да сме свободни и значими сега. Но откакто, Импексовата БСПдирастия приватизира и тоя светъл празник, под патрондаша на Кауна фигурант и безделник спрях да ходя там, защото се страхувам, че заради тъпите изказвания на тоя безморален лиглю ми е страх , че ще намразя всичко свято и родно, което съм обичала преди и сега...