30 000 с лични данни в his.bg, хакери атакуваха системата

Всичко е съхранено, няма пробив, увери министър Ангелов
5 мар 2021 15:40,
163
30 000 с лични данни в his.bg, хакери атакуваха системата
Снимка: БГНЕС

Тежка хакерска атака е имало тази сутрин срещу системата за електронно записване за ваксинация his.bg, съобщи във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите на министъра, който в момента е в отпуск заради предизборната кампания, Информационно обслужване е удържало и няма пробив.

"Всичко е абсолютно съхранено и нямаме никакъв достъп до базата данни. Но какво се случва, каква е идеята? Какво ще постигнат хората, които се записват за ваксина и не идват в този ден и час, и са едни и същи вече лица? Каква е тази цел? Това ли е хуманност, това ли е нашето разбиране за решаване на проблема. Ето с такива хора се борим, но аз вярвам, че разумът ще надделее", каза проф. Ангелов.

Още по темата

Според него ваксинационният процес върви изключително добре и интересът е голям. В рамките на час и половина след отварянето на системата за електронно записване в четвъртък, имало 10 000 заявки. "В момента те минават 30 000, като само от Великотърновска област към сутринта записаните бяха 400", отчете проф. Костадин Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70 Предполагам знаеш сайтове като " downdetector" Някой път като не ми тръгва даден сайт , последно преди месец ютуб , ми спестява време от главоблъсканици , дали не ми се е скапал комп, или нет , или друго Като има още хиляда човека със същия проблем , значи причината е на по-високо ниво Та мисълта ми - технологии , машини - винаги може нещо да се обърка .
69
0
 
9
 
! Отговори
Хакер преди 3 години
А пръскачките пред парламента пуснаха ли?! Ей ... спрете се, че ставате вече само за скротум.
68
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господи, какви *** стоят начело на България!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61 Не знам , откъде си черпиш инфото Хипотетично , разбрали руснаците , че заработил сайта решили да го хакнат и какво следва . Сайтът си работи А каква е целта на сайта - да няма опашки пред пунктовете . Джипитата дори не са включени в услугата - друга тема Дори и утре сайтът да изчезне напълно , как ще се попречи на хората да се ваксинират ?
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Не я използвах аз тази дума, някой друг я ползва и аз всъщност го питах точно същото нещо каквото и ти. Тук хората веднага се хвърлиха да обвиняват "некадърността" на системата, а трябва , малко да помислят какво се случва. Даже да няма никаква атака няколко десетки хиляди наведнъж могат да сринат/блокират една система за известно време.Все пак Ангелов не каза "имахме забавяне" а си казва директно "атака".Не вярвам да си измисля,а се сещам за заинитересовани от такава страни
65
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредна лъжа от Ботокса
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50 изброените от теб компании се сриват непрекъснато , нищо необичайно Не знам защо използваш думата "некадърни "В една система винаги може да се появи бъг , проблем , който да пречи на правилната работа Как имаше момент в началото на пандемията , като се озовах милиарди по къщите и един "Ютуб " примерно каза, че ще спрат или ограничат "високото качество " на клиповете за определено време, защото не могат да се справят с трафика . Мина време наваксаха и се оправиха
63
3
 
7
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Простите българи и неадекватните арогантни роми с своята безмозъщност ни убиват нас нормалните хора българи
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гудин МинистАро да види къде са допусналите разпространението на вируса в Китай. Всички са в затвора. За това и следващите успяха да ограничат разпространението му. А у нас всички на избори се записаха да ходят. Депутати да стават.
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАП ли пак стана, нещастните ви системи за нещастни ваксини.
60
0
 
4
 
! Отговори
нищо лично преди 3 години
Нали има желаещи? Значи няма да се допусне да останат неоползотворени дози. Това е важното. Едни и същи били неявяващите се. Много лесно се оправяме с тях - след второто неявяване ще изчака, докато бъдат ваксинирани желаещите.
59
1
 
5
 
! Отговори
Ал преди 3 години
Путин ли е виновен?
58
1
 
8
 
! Отговори
Ами --защо тогава преди 3 години
събират лични данни в един пробит сайт. ???Да измислят друг начин за верификация - Sms или нещо друго
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДаХакерски атаки няма. Особено в ситуация, в която са замесени политически и икономически интереси. Тогава СЪВСЕМ няма поводи да се мислят такива неща, особено ако някакъв си министър го казва.Всичко е цветенца и рози и всички са добронамерени душички.
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48 няма данни , кой и защо е извършил хакерската атака Не съм попадал на инфо ,че руснаците искат да провалят ваксинацията в Европа Защо веднага тръгна да приписваш проблемът на тях ?Търговията с данни в нета си върви от 1000 години Има хакери от всякакви националности , включително и български такива Набират си малко лични данни , после на пазара , после си прибират паричките и така до следващия път
55
1
 
1
 
! Отговори
Нбалгодарници преди 3 години
Тъкмо IT -тата ги направиха приоритетна група за поддръжка инфраструктурата за следене, а те пък... пфууууу
54
3
 
11
 
! Отговори
Да преди 3 години
IT некадърността се обяснява с хакерски атаки. Коя фирмичка изработи системата?
53
1
 
1
 
! Отговори
Да преди 3 години
Ахах, хакери навсякъде се. Зли злодеи.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...на кантар се мери. И после се издава кантарна бележка.
51
0
 
3
 
! Отговори
цаца преди 3 години
Как се определя колко е тежка една хакерска атака ???