Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?

Критични области са София, Пловдив, Варна и Бургас, каза математикът
7 мар 2021 08:58, Ния Христова
216
Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?
Снимка: БГНЕС
"Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тези области ситуацията не е добра и положението се влошава". Това заяви в ефира на Нова тв математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
 
Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.
 
"При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24", категоричен бе проф. Витанов.
 
Той допълни, че следващата седмица се очаква 13 области да се изправят пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.
Още по темата
 
Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика.
 
"Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо", каза специалистът.
 
"Когато положението стане лошо и наближим 5 хиляди случаи на дневна база става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%", обясни проф. Витанов. 
 
Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи е възможно да се подходи към глобални мерки. "След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията", обясни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стана ясно, че нищо не е ясно. Какво трябва да правим, според тоя професор?
73
3
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Целта е да бъдем сплашавани непрекъснато. На Нюрнбергския процес питали Гьоринг: Как накарахте целия немски народ да тръгне подир вас?-Ами-казал той-то се оказа много лесно, сплашихме ги. Уплашен народ прави каквото му кажеш!Аналогично в СССР Сталин сплашвал чрез Берия и прокурора Вишински.Затова съм на мнение, че за сплашващите трябва съд, трибунал!
72
1
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
София и Пловдив,Варна и Бургас,Избори и даже,Преброяване за нас.*** Тариката,продава си гласеца,после през мандата,здраво ще го ***.
71
2
 
11
 
! Отговори
ББаит преди 3 години
Не знам да ле ще гърми , ама тоз ще го изплющя зад врата.
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Витанка отсега можа да ти кажа ,че ще ти гърми глутелуса при бай Ставри в Централни я!Скоро ще ти припари под краката!
69
5
 
14
 
! Отговори
Коча преди 3 години
Г-н математик, защо при 6 милиона (60% от населението)ваксинирани в Израел , ситуацията там не се подобрява? Благодаря за отговора.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на изборите Като невиделиКато всеки друг път.Ще гласуват в едно И живи и умрели
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще гърмите, бе? Шампанското ли? Един вирус ви дойде за много удобно обяснение за всичко. Държавата е напълно импотентна-вирус. Колата не пали - има вирус. Тъщата е пълен *** - вирус. Няма пари - вирус. Безработица - ами и тя е заради вируса. Печката се скапа - вирус. Айде стига, че на хората им писна и ще вземат и те по една сопа-вирус и ще ви натикат в *** ***-вирус! Ще ми говори за клъстери?!? Ти знаеш ли изобщо какво е това, бе професорче? Клъстерен компютър виждал ли си? Не си!
66
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Витанов поредния платен изверг. Отворете си очите и ушите Тексас,флорида,аризона ,мисиипи,канектикът и още 2-3 щата си отварят щатотевете маските не се носят всички бизнеси работят
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом математик и коремен хирург ви лекуват от вируса,значи шъ съ опраим.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега по европроект да очакваме внос на фадроми да изриват труповете и да освобождават движението на джиповете.
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ам как тъй при толкова много умни професори и правилни мерки след 3 Локдауна сме на ръба да изгърмим ?_______Какви 3 локдауна?Кога 3 пъти сте бил под ключ и със забрана да излизате?Имаше само 1 (един) миналата пролет!И можеше да се излиза! Ние си разхождахме детето по улиците в квартала (не в парковете) и сред природата извън града!
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, пак се появи този ***. Той защо не си гледа математиката, ами още се занимава с вируси? За цяла година не ги научи. Освен да плаши хората с глупости, друго не е направил. Дано да има ново правителство, което да освободи тези некомпетентни хора от НОЩ и да не ставаме така за смях повече.
61
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
Докторите от щаба да му кажат как да си разкара папиломите че прилича на октопода от Карибски пирати.В медицината 2 и 2 не винаги прави 4. Рядко надменна и неприятна личност. Повтаря като Гарвана на Едгар Алан По - Лошо лошо лошо.
60
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"... у нас 3600 на ден заразени при 8 милиона население и всичко работи и е разпуснато.кеф ти МОЛ.кеф ти рестопант.кеф ти фитнес.."Бойко насила ли те кара да излизаш и да ходиш някъде??? За такива като тебе има "Зелени коридори". Боцкай се и не се кахъри за Бойко и другите.
59
1
 
8
 
! Отговори
Вела преди 3 години
3 дни бях с температура и втрисане, но постоянно, без да можеш да го спреш. А температурата не се повлияваше от никакви лекарства. Потиш се, а ти е студено. Главата и торса ти горят, а краката ти са лед.След това рязко спря и после още 3 бях отпаднала и много ми се спеше, имах и силно главоболие, което не се повлияваше от лекарства. Реално тежките симптоми бяха 3 дни!
58
2
 
11
 
! Отговори
Батко преди 3 години
На този стига сте давали трибуна, нищо не разбира нито от математика тъй като не е математик, а механик. Още по-малко разбира от медицина и инфекции, тъй като не е доктор! Този човек трябва да бъде подведен под отговорност и съден по член 326 от НК за всяване на страх и паника, като до момента нищо от казаното от него не се е случило, същата съдба в съда и затвора трябва да имат и другите лица от щаба и МЗ.Този е много негативен и неадекватен човек!
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът е такъв комплексар и себеист,че ако НОЩ кажат,че крокодила е повече дълъг,отколкото зелен,ще наскачат разни философи и компетенции,ще започнат едни съждения и констатации,едни словоиздевателства и аналитичности...Голям смях се смея с коментарите.Хора,които не са виждали микроскоп в живота,спорят за микробиология.Егати падението българско.На тях само Бойко им е в главата и за всяко причинно-следствено обстоятелство на пандемията намират свързваща политическа причина .Егати простаците
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе,Бойко каза нема страшно,ние най-добре се справяме.Вервайте му.Ха,ха,ха!
55
3
 
17
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Не може да бъде!С такива научни светила като Премиер проф.генерал хонорис Бойко Борисов да се издъним пак с вируса е просто невъзможно!Генерале , пожарникарю , вади маркучи и го удави тоя вирус!