Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?

Критични области са София, Пловдив, Варна и Бургас, каза математикът
7 мар 2021 08:58, Ния Христова
216
Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?
Снимка: БГНЕС
"Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тези области ситуацията не е добра и положението се влошава". Това заяви в ефира на Нова тв математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
 
Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.
 
"При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24", категоричен бе проф. Витанов.
 
Той допълни, че следващата седмица се очаква 13 области да се изправят пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.
Още по темата
 
Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика.
 
"Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо", каза специалистът.
 
"Когато положението стане лошо и наближим 5 хиляди случаи на дневна база става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%", обясни проф. Витанов. 
 
Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи е възможно да се подходи към глобални мерки. "След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията", обясни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
13
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Професори, доценти и всякакви измислени учени да си траят. Вирусът засяга определени хора, които са за чистене.
13
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че беше вируса, та тия математици да си намерят ново поприще. До онзи ден решаваха задачи от сорта на " два влака се движат един срещне дру, единия със скорост...." Знаете ги. Днес вече почнаха да лекуват от Ковид и почти изместиха истинските лекари. Предлагам да закриване всички болници и здравната каса и да отиваме на уроци по математика, когато ни е зле
12
5
 
18
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Вчера Лъчо Томов от НБУ, днеска тоя с козята брада?!Зaтoвa бих зaдaл въпрoca : Имa ли мaтeмaтик, вируcoлoг, пулмoлoг, хирург, упрaвник, кaнцeлaркa..... , кoйтo дa имa пoнe някaквa мaкaр и приблизитeлнa идeя зa чиcлo нa прeкaрaлитe cтрaшилищeтo КOВИД - cимтoмнo, бeзcимптoмнo... вcякaк oт нaчaлoтo нa ПЛAНДEМИЯТA! Тaкa щe знaят пoнe приблизитeлнo кoлкo oт нaрoдoнaceлeниeтo пoдлeжи нa вaкcинaция нa първa вaкcинaциoннa вълнa! Щoтo нaли и зaрaзявaнeтo върви нa вълни, тaлaзи, пикoвe...!
11
3
 
21
 
! Отговори
:) преди 3 години
В Румъния ваксинират 50000 за почивен ден.Дори не се брои за работен.Всички усилия на бандата некадърници управляващи и администрация са просто смешни.
10
21
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родител съм! Детето ми точно сега му се падна да е в училище! Гадно ми е, защото са щастливи че след 4 месеца онлайн за първи път са с приятелчата си!Но човешкият живот е по-важен! Затворете заведенията, ако трябва затворете и големите ученици за месец! Благото на всички е по-висше благо от индивидуалното такова!Реве ми се! Честно!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ам как тъй при толкова много умни професори и правилни мерки след 3 Локдауна сме на ръба да изгърмим ?
8
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гърмим, само да променят закона за оръжията и го направят либерален. Тогава хубавичко ще се нагърмим. Мишени колкото щеш. Запомнили сме им физиономиите от екрана. Всеки ден плашейки с несъществуваща пандемия
7
4
 
25
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ще ви кажа един факт, без да го коментирам. Шефа на Файзер още не себе ваксинирал.
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма крой тази пандемия.Ами ако не бяхме казали че има пандемия всичко щеше да си е по старо му.
5
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряй училищата!
4
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния паникьор търсещ слава на база страх и ужас
3
13
 
17
 
! Отговори
Хасан Вакссинатора преди 3 години
Витанчо, лизачко миличък, да дойдеш и този вторник да ти бием по една ваксина МодеДНА с приятеля ми Мустафа Каракоч, щото става страшно
2
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Торбалан идва да ви изяде.
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе... гърми ни се... ама няма с какво!