Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?

Критични области са София, Пловдив, Варна и Бургас, каза математикът
7 мар 2021 08:58, Ния Христова
216
Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?
Снимка: БГНЕС
"Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тези области ситуацията не е добра и положението се влошава". Това заяви в ефира на Нова тв математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
 
Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.
 
"При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24", категоричен бе проф. Витанов.
 
Той допълни, че следващата седмица се очаква 13 области да се изправят пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.
Още по темата
 
Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика.
 
"Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо", каза специалистът.
 
"Когато положението стане лошо и наближим 5 хиляди случаи на дневна база става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%", обясни проф. Витанов. 
 
Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи е възможно да се подходи към глобални мерки. "След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията", обясни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загрижени не за умрелите ,Ами че нямало кой да произвежда и да носи печалба.Това е проблемът от мрането
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По БНТ пак говориха за труповете дето ще се върдалят с хиляди на ден.Математици . Шахматисти.
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Германия 3000 на ден заразени при 80 милиона население.у нас 3600 на ден заразени при 8 милиона население и всичко работи и е разпуснато.кеф ти МОЛ.кеф ти рестопант.кеф ти фитнес..кеф ти БОЙКО с джипката .ама време е да започва да кара КАТАФАЛКАТА.
51
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Не, нямам думи. Ноември като започна яко да се мре не бе ли прав професора бе ***? Като започнаха да се пълнят ковидотделенията! Колко трябва да си квадратен, че с КПП-та и умели навременни затваряния предотвратиха това дето стана в Ухан, Италия и Испания? Този от Боец що не го оставиха във Видин, ами го спасяваше същия професор, дето и той като теб обиждаше! Ама като вземеш да хриптиш нема да си толкова ербап. И я видиш на един нос разстояние оная с косата.
50
0
 
6
 
! Отговори
До Вела преди 3 години
Уважаваме се - само не разбрах, дали си го изкарала за 3 дни или за седмица. Няма значение де - важното е, че сте се оправили.
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гърмим,защото за властта най-важни са изборите,а не здравето на хората.Когато искаш да угодиш на всички,за да спечелиш,резултата е този.
48
2
 
20
 
! Отговори
Вела преди 3 години
Аз го карах 1 седмица, съпруга ми го държа 24 дни!Но да, всичко е много индивидуално! Не зная на какво се дължи!Моля само хората да не се делят, да не застават едни срещу други, защото и едните и другите са прави! Проблемът е че няма как да знаем кой ще го изкара тежко, че да го изолираме! Нито пък кой ще е леко, че да има пълната свобода!Просто нека се уважаваме един друг, да се поставяме на мястото на другия и да се опитаме да се измъкнеме от това блато, като си помагаме взаимно!
47
2
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРИ НАПЪЛНО РАБОТЕЩИ ЗАВЕДЕНИЯ ИМАХМЕ НЯКОЛКТО СТОТИН НОВОЗАРАЗЕНИ НА ДЕН ПРЕДИ СЕПТЕМВРИ 2020ПУСНАХА УЧЕНИЦИТЕ И СТАНАХА В ХИЛЯДИ НА ДЕН!СПРЯХА УЧЕНИЦИТЕ И ПАК ПАДНАХМЕ НА НЯКОЛКО СТОТИН НА ДЕН!!ПАК ПУСНАХА УЧЕНИЦИТЕ И ОТНОВО СМЕ СЕ ЗАПЪТИЛИ ДА ПРОБИЕ ТАВАНА ОТ 5-6 ХИЛЯДИ НОВОЗАРАЗЕНИ НА ДЕН!!!----ВСИЧКО Е НАГЛАСЕНО ОТ БОРИСОВ ЗА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ДА СЕ ПРАВИ НА СПАСИТЕЛ И ДА ПЛАШИ ХОРАТА ЗА ДА ГО ПРЕИЗБЕРАТ ОТНОВО ГАДИНКАТА!
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПенсионерПредложението ми е повече от евтино. Маски, дистанция, лична хигиена. Като се върнеш от чужбина сам се карантинираш, като нашите китайци. Или поне ограничиш контактите, вместо да се юрнеш да се видиш на ядене и пиене с всички познати и роднини. Но овцете са си овце.
45
0
 
7
 
! Отговори
До Вела преди 3 години
Радвам се, че на съпруга ти с 3 антибиотика му е минало за една седмица на домашно лечение. Нормално е, макар при повечето хора заболяването да протича леко, при някой да има усложнения.
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре,в началото на пандемията,преди една година,един друг професор вещаеше улици,заляти с трупове.Резултат трупове нямаше но се насади голям страх у много хора.А сега.нещо озадачаващо - колегите ти от НОЩ,в средата на м.януари 2021г(цяла година след началото на пандемията),ОБЯВИХА,ЧЕ ПОЛЗВАНИТЕ ДО ТОЗИ МОМЕНТ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА,ШАЛОВЕ.ШЛЕМОВЕ И МАСКИ),СА БИЛИ БЕЗПОЛЕЗНИ И НЕ ПРЕДПАЗВАЛИ ОТ БОЛЕСТТА!!!ВЪПРОС - НЕ ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА,ЧЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ВЕЧЕ СА ПРЕКАРАЛИ ВИРУСА,АМА БЕЗ ТРУПОВЕ
43
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди вируса си мислех че 80% са от хората са ***. Но сега вече знам че са над 99%.
42
5
 
14
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 3 години
Естествено,че Ви плащат,но не се нуждаем от математическите изчисления.Ако обичате...не травмирайте хората.
41
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убийте го бе. Имал той инструмент - 50 холяди ваксинирани. И ко кат са ваксинирани, нали казахте че ваксините не помагат за британския и южноафриканския щамове. А точно с британския се заразяват хората в момента. Над 70% от новозаразените всекидневно, са точно с британския щам. Тъй че никви инструменти нямате.
40
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефектът от отварянето на заведенията ще го видим след 3 седмици. Настоящата ситуация е от средата на февруари. Прибързаното разхлабване на мерките е огромна грешка на щаба и правителството - още повече, че новият щам е доста по-заразен.
39
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 39Дали съм хахо не знам. Но помня 1% смъртност от миналата година в Ухан и после в Италия. А ти, че ни си пиеш гинкобиловата определено плачеш за специални грижи. В Ухан падаха по улиците! За какво направиха полеви болници и ходеха със скафандри? Заради 1% смъртност май? То и оня от Боец бе същия умник и ебап като тебе, ама го вредиха в ВМА. Таки ли бе? Те пита този дето го определяш като "хахо"! Не помниш сутринта какво си ял.
38
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На учени не вярвам. Заради тях щот си мислят че са много умни и всчико им е ясно света е на това положение. Щото си помислиха че вече са по големи от Господ и могат да контролират всичко та решиха да строят новия Вавилон. Да пукнат дано.
37
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Яша Бе Фончо 2Що цирираш абсолютно нищожество? Баща му на този нали бе от свитат на Тошо? Този нали не е имал проблеми с ходене на море и чужбина. Какъв ръководител на Софийския университет бе? Вместо чужди студенти да се избиват да идват тук да получават образование и да издържат университета. Тоя го доведе до печатница на дипломи и само искаше пари от държавата! Този е последния който може да коментира другите!!! Ама нали сте матреал, 80% ******. Ръкопляскайте му.
36
9
 
17
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Какъв резерват, бре хахо, искаш да задължиш човечеството да участва в научен ексчеримент, за да бори нещо със смъртност1 процент. Сектата на *** се изместете в резерват, тъпотията все още не е заразна, така че ще сте в безопасност, няма да си я предавате.
35
12
 
28
 
! Отговори
Лъжа и измама преди 3 години
Вирусът чака цяла зима и видиш ли точно сега когато идва пролет, има повече слънчеви дни и времето се затопля реши да излезе и да почне да заразява масово. А междувременно от половин година няма грип. Нито се чува нито се говори. Грипа изчезнал.Който има мозък нека да мисли. Другите да се боцкат с ГМО и да треперят от страх.