Картата светна в червено: Нови по-строги мерки влизат в сила

Висока е заболеваемостта в Бургас, Плевен, Сливен, Шумен, Ямбол
10 мар 2021 07:00,
164
Картата светна в червено: Нови по-строги мерки влизат в сила
Снимка: БГНЕС

Нови мерки в няколко областни града влизат в сила, съобщава БНТ. Ето какви ще бъдат те.

Плевен

Рекорд по брой заразени на 9-ти март беше отчетен в Плевенска област. За изминалато денонощие положителните проби там са 154, а заболелите са 553 на 100 000 души население.

Какви мерки влизат в сила в Плевенска област?

- Задължителни маски на пазари, тържища и места, където се очаква струпване на хора.
- Болниците са задължени да отделят 15% от леглата си за Ковид-пациенти, а не 11%, както беше досега.
- СТОП на плановия прием и плановите операции


Кюстендил

Една от най-засегнатите от коронавируса области у нас - заразените са 538 на 100 000 души население. Местният щаб обаче отчита спад на броя хора, търсещи помощ в болницата. Вероятно това е и причината Щаба в Кюстендил да направи стъпка назад в мерките:

- Отпадна задължителното носене на маски на открито

Бургас

Заболеваемост: 496 на 100 000 души, но не числото е единственото, което тревожи Щаба в тази област.

"Това, което забелязваме като тенденция, като заболеваемост, е че новият британски щам, който е над 90% вече, преобладаващ в област Бургас, а и не само, свали възрастта. Боледуват по-млади хора. Наново линейките започнаха да влизат във вашите обективи и започнаха да пълнят болниците", каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

От днес Бургаска област взима нови по-сериозни мерки:

- Маските на открито стават задължителни.
- Разкриват се допълнителни легла в Ковид-отделенията.
- Обмисля се учениците от 5-ти до 12-ти клас преминават на онлайн обучение.

Шумен

Мрачен рекорд за местната болница, която се грижи за 197 болни от COVID-19. Заболеваемостта в тази област достигна 456 на 100 000 души. Последваха и по-строги мерки:

- Онлайн обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас.
- Заведенията работят до 22 часа.
- По-строги мерки в магазините

"Да ги принудим да направят такава организация, че да пускат клиенти в магазина само с количка, а броят на количките да бъдат ограничени като бройка, така че да не надвишават определения лимит в заповедта на министъра на здравеопазването за отстояние между хората", каза областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

Сливен

Наплив от новозаразени във Военната болница в града. Местата там са изчерпани. 333 заболели на 100 000 души.

- Отменен е плановият прием и плановите операции във всички болници в областта, с изключение на болницата за рехабилитация в Котел, както и дейностите по ражданията в болничните заведения.
- В ход е информационна кампания за ползите от имунизацията.

Ямбол

И тази област е оцветена в червено, заради заразата. Заболеваемостта е 298 на 100 души. Ковид реанимацията в МБАЛ "Свети Пантелеймон" е с изчерпан капацитет.

- Отменен е плановият прием, плановите операции и свижданията в болниците до 21.03.2021 г. От утре (10.03.2021г.) за една седмица пациенти с необходимост от спешна коремна хирургия, без симптоми за ковид инфекция ще бъдат пренасочвани от областната болница към частната клиника „Свети Йоан Рилски".

-Отменят повечето събития, предвидени в програмата на започващия в петък традиционен маскараден фестивал "Кукерландия". В програмата остават присъствено или онлайн предимно изложби и възпроизвеждане на обичаи при които струпването на хора е ограничено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СТОЙТЕ СИ В КОШАРИТЕ И ГАЛСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ ... ТОВА СЕ ОЧАКВА ОТ ВАС ... В СЗ БЯХМЕ 30-НА ДУШИ ПОСЛЕДНО, КОИТО ПРОТЕСТИРАХМЕ ... КЪДЕ БЯХТЕ ВИЕ ...
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тОЛУПА ИСКА ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТТЕ, ИНАЧЕ ОТИВА ПРИ БАЙ СТАВРИ ... ЗАТОВА ЩЕ ТЕ РАЗГОНИ, ЩЕ ОБЯВИ ЛОКДАУН, ПОСЛЕ ЛОКАУТ, ЛОКИН, ЛОКДАУН, ЛОКЪП И Т.Н. ТИ СИ НЕНУЖЕН .. :)ТОЛУПА ИС НЪМБЕР УАН ...
128
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЛУПА ДА ВЗЕМЕ НЕЗАБАВНИ МЕРКИ.ВЕЧЕРЕН ЧАС,МАСКИ,ШЛЕМОВЕ.
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙ НЕ СВЕТИ В ЧЕРВЕНО Е ЧЕРВЕН!
126
1
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До обективен - ПОДКРЕПЯМ !!! Можеше да се вземе с 1 самолет по малко и щяха да направят 2 болници в центъра на България за 2000 човека. А ако бяха взели с още 1 самолет по малко можеше да се направят домове за всички бездомни кучета в България.Ако продължа да махам още самолети и подвнодници могат да се направят много по добри неща и пак щеше да има комисионни за вас господа от управляващата партия ....
125
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нови ограничения за стадото
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките като гледам винаги са си били в сила и всички до един ги спазват безпрецедентно. И то на всякъде. Не съм видял и един, дето да не спазва мерките в машерутки, автобуси, рейсове или супермаркети. Няма нужда да напомняте за тях.
123
0
 
8
 
! Отговори
не ви вярвам преди 3 години
Живея в блок където виждам голяма аптека на Марешки в София.Питам с какво се лекуват тези хора,ако наистина има толкова болни.Опашки за лекарства няма,само на 8,9,10след взимане на пенсиите.
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един въпрос: Защо тия мерки са за всички, а не само за заразените?
121
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
За да се обяви национална грипна(или друга)епидемия , трябва да бъдат достигнати стойности от 250-280 болни на ДЕСЕТ хиляди човека и поне 90% от областите да са обявили епидемия - това беше казал Дявол Кунчев , преди медийната болест Ковид19.Само за няколко месеца това се промени и вече сме на 250-280 души на СТО хиляди човека, но никой не обръща внимание на този факт.
120
3
 
14
 
! Отговори
митко преди 3 години
Хаоса е пълен.Боко Тиквата трябва да бъде съден и пратен при бай Ставри.Мястото на този неадекватен *** е в затвора.
119
3
 
11
 
! Отговори
еййй преди 3 години
какви са тия глупости, бе? Кой ви дава данните? Уверете се колко е "наред" положението в Кюстендил. Пълни глупости. И никакви мерки. Някой отговорен ще има ли за това? Болницата е претъпкана, хората масово са болни. Отиват си лекувани неизлекувани. И още нещо - масово кюстендилци са по другите болници, в други градове. Затова не ви излизат сметките.
118
9
 
11
 
! Отговори
АНЮНИМЕНЬ преди 3 години
ТИКВАТА С НЕГОВИТЕ ОБИКОЛКИ РАЗНАСЯ ЗАРАЗАТА
117
3
 
6
 
! Отговори
Светнаха им мозъците преди 3 години
щом е за пари и и нафта ще пият. Вървят и пушат из България и сеят зараза.
116
8
 
13
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЗА ЕДНА ГОДИНА ПРОСТО НЕМА НАЧИН ДА НЕ СТЕ ГО ПРЕКАРАЛИ ПОНЕ ЕДИН ПЪТ.-ТОВА СЕГА СА ВТОРИЧНИ ТРУСОВЕ.
115
6
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
явно това са "рекапитулации" на.."математичара" от нощ!..Ама забележете:..-Напр. в Плевен:-"За изминалато денонощие положителните проби там са 154, а заболелите са 553"..?!Просто ДЕКЛАРАЦИЯ,но някакси срамежливо избягват да уточнят някои подробности..Напр.:-Колко проби ОБЩО са били направени?-Въпросните "553" са "ЗАБОЛЕЛИТЕ"..ОТ КАКВО?..-"Новозаболели от коковида" ли са,или са заболели ИЗОБЩО,от всякакви други болести?..блъскат си дивотиите без да им пука и това си е..
114
6
 
12
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Ясно-призив за масова ваксинация на населението! А когато се постигне,ще кажат,че всякаквите там измислени мутации ,щамове И разновидности на ковида са изчезнали!:)
113
8
 
14
 
! Отговори
чоко преди 3 години
До Анонимен 130 Ако мутрите са правителството,не виждашли как ги плюят за мерките които се вземат.Много хора са убедени че няма никакъв КОВИД.Ако спрат децата-учителите ги мързяло да работят.Ако затворят заведенията-нем ожем бех тях.Моловете-къде ще ходят безделниците с много пари.Има и други неща.Борисов угажда на всички,но накрая май ще има пълна блокада и тогава няма да има избори или няма да има гласуващи.И пак Борисов ще е виновен.Няма угодия.
112
7
 
15
 
! Отговори
БОРИС БОЙКОВ преди 3 години
ФИНАЛНА ПРАВА НА БРИЛЯТНИЯ СЦЕНАРИЙ ТОЧНО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ. СЛЕД ТОВА ВСИЧКИ НА ОПАШКА ЗА ВАКСИНИ
111
0
 
5
 
! Отговори
Recep Ivedik преди 3 години
Шумен отдавна не е Шумен , а по-правилно е "На Хари делиормана"