Спряхме ваксинацията с Астра Зенека. А трябваше ли?

От EMA заявиха: Ваксината не образува тромби
13 мар 2021 11:18,
118
Спряхме ваксинацията с Астра Зенека. А трябваше ли?
Снимка: БГНЕС

Лошите новини за британско-шведската ваксина на AstraZeneca не секват. Поради появили се съмнения, че препаратът вероятно предизвиква кръвни съсиреци (тромби), няколко държави предприеха крайни мерки. Дания, Норвегия и Исландия временно прекратиха ваксинациите с този препарат, а в Австрия спряха ваксинирането с една определена партида. Ето, че в петък, 12 март, и българският министър-председател Бойко Борисов разпореди спирането на имунизацията с ваксината на AstraZeneca, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, пише "Дойче Веле".

Още по темата

"Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca, дотогава я спирате", заяви Борисов на работно съвещание, свикано от него. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. "Ние, държавите членки, само сме ползватели", допълни той. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов информира, че България продължава изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини.

Още в четвъртък, 11 март, Европейската агенция за лекарствените средства (EMA) обяви, че не вижда причина за спиране на имунизацията с препарата на AstraZeneca. В отговор на запитване от агенция Франс Прес представители на ЕМА заявиха: "Ваксината срещу коронавирус не увеличава риска от образуване на тромби. От всичко известно досега личи, че броят на тромбоемболиите сред ваксинираните не е по-висок от този сред останалото население".

Какво казват експертите в Германия?

Германското министерство на здравеопазването също не вижда основателна причина за спиране на имунизациите с британската ваксина. "Засега няма данни, че смъртният случай в Дания се дължи именно на ваксинацията срещу коронавирус", заяви говорител на министерството вчера (11.3). "В момента европейските здравни власти проучват този случай", добави още той.

Институтът "Паул Ерлих", който проучва сигурността на лекарствените препарати и ваксините, също смята, че британската ваксина не е опасна. Оттам заявиха, че засега няма никакви данни, доказващи причинно-следствена връзка между смъртния случай в Дания и ваксината на AstraZeneca.

Германският здравен експерт и консултант на правителството в Берлин Карл Лаутербах беше още по-категоричен. В Туитър той написа, че спирането на ваксинациите с AstraZeneca представлява грешка: "Спирането на ваксинациите ще е смъртоносно за мнозина, които сега се отказват от тях". Според Лаутербах не е оправдано да се прекратяват имунизациите само поради  наличието на един-единствен смъртен случай в Дания. Експертът смята, че така доверието във ваксината силно ще пострада. Освен това той обяснява и друго: "Тромбозите са едно от честите следствия на Ковид-19. Препаратът на AstraZeneca предпазва тъкмо срещу образуването на тромби. Моето мнение остава непроменено: ваксината на AstraZeneca е сигурна, а ефектът от нея в началото дори беше значително подценяван. Аз лично веднага бих се ваксинирал с британската ваксина."

"Случаят в Дания е необичаен"

И друг германски експерт изразява съмнение, че смъртният случай в Дания има пряка връзка с ваксинацията. Инфекционистът Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург заяви пред агенция ДПА, че според него е много вероятно да става дума за случайно съвпадение. "Случаят в Дания е извънредно необичаен. Запушвания на кръвоносни съдове не бяха забелязани нито в изследванията преди допускането на препарата, нито по време на ваксинациите в Англия, а там са крайно бдителни в това отношение", казва той.

Има и други данни, които говорят за сигурността на ваксината на AstraZeneca. Европейската агенция за лекарствените средства EMA е регистрирала общо 22 тромбоемболии сред три милиона ваксинирани с британско-шведския препарат, което отговаря на нивото на такива случаи и без поставена ваксина. Правилно е тези случаи да се проучат по-внимателно, но не и да се спират ваксинациите, смятат от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
12
 
7
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Бойко е страхливец и въртиопашка затова забрани ваксината. Страх го е да не би да има по-различно мнение от тези европейци които го крепят. Това са хора които слабо осъзнават проблема нямат интелект да вникнат в подробностите но имат силно чувство за самосъхранение когато става дума за политика. Готови са да заложат всичко включително и народа за да останат на власт. Между другото замислих се дали Бойко се е ваксинирал и с каква ваксина. Говори се за два вида ваксини: за ГЕРБ и за народа
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ot potentnite tabletki ima svrahproizvodstvo i kolosalni kolichestva...deistvat 100 procenta lechebno protiv virusi...probvaite...;-)
83
9
 
14
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Трябваше. И това е най-нормалното нещо, което следва да се направи при съмнения към нова и не напълно тествана ваксина.
82
5
 
9
 
! Отговори
абсурд преди 3 години
Ваксинирането приключи
81
2
 
25
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Светът заприлича на инфекциозно отделение на психиатрична болница!
80
6
 
3
 
! Отговори
Соев сос преди 3 години
Доказано е че соевият сос помага.Когато се натопи спринцовката в соев сос, смърните случаи намаляват с 23%, което много съществено.
79
2
 
6
 
! Отговори
бялата мафия преди 3 години
Виновна е водата от първия кладенец, сега ви носим от деветия кладенец. Само не спирайте да купувате!
78
1
 
19
 
! Отговори
Няма страшно преди 3 години
Най се страхувам когато управляващите ми кажат че "няма място за безпокойство?, че "няма страшно" и други любимички клишенца.
77
6
 
3
 
! Отговори
Новосибирск преди 3 години
Нам също правят изследвания на Астрата-Зенека. Намерили са разлики в ДНК кота на омаломощените клетки - има съществени разлики в гани код 121 342 и 566. Особено последният влия е силно на съсирването на кръвта - вероятно и това е причината за спорадичните смърти на just-vacsed.
76
3
 
2
 
! Отговори
Спортист Умира преди 3 години
Спортист умила в Нова Гвинея ден след ваксиниране.Предполага се че не е от ваксината. Но не е доказано.Температура отпадналост треска - като при Ковид-ДЕВЕТНАДЕСЕТ. Смятали са че ще отмине. Така и става, но след като младежът умира.Племето ми е в траур.
75
3
 
4
 
! Отговори
Бойко се Панира преди 3 години
Бойко се панира. Спира ваксини наред. Умира от страх да не го плюят вестникарчетата.Радев също още не си е казал думата - редно е да удари едно рабо на антиваксерите.
74
0
 
0
 
! Отговори
Нерон преди 3 години
Води се световна война срещу реприлиевия ген. Ваксините ликвидират нашествениците.
73
3
 
12
 
! Отговори
СЛОВАКИЯ преди 3 години
Учителка на 38 години е починала в Словакия след ваксиниране с Астра Зеника - предава СТВ. Ваксинирана в края на Февруари, получава силна реакция, температура, болки в ставите. След седмица се разболява сериозно, постъпва в болница и умира - целебрална едема, тромбофилия и белодробна емболия. Това е! Нашата сънародничка - умира от сърце.Няма нужда някой да ви казва има ли връзка с ваксината или не.А тези, които ви съветват трябва да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до#63Скриха се да *** рани,защото се чувстват прецакани.Че то как се преживява да знаеш,че са експерементирали върху теб, а си бил балък и не си се усетил навреме.
71
1
 
0
 
! Отговори
Стерелизатор преди 3 години
Има разлика . При едната има само тремор . При другата има гърч и кашлица. При трета и болки в ставите и мускулите,който ги има.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ne na vaksinite
69
5
 
8
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 66"Четете последното инфо от АZ - много се извиняват, но отново ще има голямо забавяне на доставките за ЕС!"Ами ваксината на Астра Зенека се произвежда в Индия. С вода от Ганг и сипват съставките с черпаците, с които бъркат кашата.
68
2
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"И друг германски експерт изразява съмнение, че смъртният случай в Дания има пряка връзка с ваксинацията""Германски експерт" от германия на основание съобщението на медиите за смъртта преценил че смъртта няма връзка с ваксината на Астра Зенека.
67
2
 
5
 
! Отговори
до 63 преди 3 години
Какво разбиращ ти от ваксини бе, ***!
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше най-*** решение на Борисов за последните няколко години.