"АстраЗенека" спряна заради починала след ваксинация жена в Пловдив

Няма доказателства засега да показват връзка с ваксината
Обновена: 12 мар 2021 18:40 | 12 мар 2021 14:05, Елка Василева
349
"АстраЗенека" спряна заради починала след ваксинация жена в Пловдив
Снимка: архив, БГНЕС

Починала 57-годишна жена в Пловдив е причината да се спре имунизацията с "АстраЗенека".

Фаталният изход се случва в дома й тази сутрин в 3 часа. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа. Жената се прибира без оплаквания вкъщи, но получава остър задух, търсят екип на ЦСМП, който установява смъртта й .

Няма притеснения и официални данни, които да доказват причинно-следствена връзка с имунизацията за смъртта на жена в Пловдив, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Но ние сме длъжни, мислейки за живота и здравето на всички и сме взели мерки. Нека тези, които са записани в системата, да имат търпение, ще бъдат записани с дни напред служебно и ще получат съобщения.

Министърът подчерта, че взетото решение за спиране на ваксинацията с този препарат има за цел превенция.

Нежеланите реакции след имунизиране са 3 на 1000.

Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител "АстраЗенека". Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

Още по темата

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/, съобщи пресцентърът на здравното министерство.

Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа "АстраЗенека" - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на "АстраЗенека" да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. "Ние, държавите-членки, само сме ползватели", допълни Борисов.

Още по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
2
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
астра зенека струва 4,5 долара за доза Спутник 10 долара за доза
311
3
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Ама вие наистина ли вярвате, че ваксината е спряна заради починалата жена в Пловдивско. Просто алиби, за да оправдаят бездействието си след като цяла Европа я спря, а те продължаваха да ни я натрапват, докато Боко не се изказа неподготвен. И зроди безсрамни!
310
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината действа - биеш си я и повече никакви болести не те ловят. Амин.
309
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ! ,,Другари и да ви се иска вашия СПУТНИК ще мине покрай Европа защото комунистически ваксини нямат място в цивилизованият свят"Като те тръшне демократичния вирус, ще видиш дали нямат място
308
10
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
От обикновените ваксини умират много повече хора, отколкото от тези за Ковид. Лично аз си спомням за 3 случая през годините за умрели бебета, и по новините го говореха доста и разследване имаше. А не за 57 годишна бабичка. А на една поя позната здрави и право момче стана аутист и спря да говори и да осъзнава къде се намира след някаква поливалентна ваксина. Така че айде малко по-сериозно с фактите и статистиката
307
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е специално създадена за тези, които искат да не боледуват. Те напрао си умират. И така. Като гледам - много желаещи има. Супер, плана върви добре, ще се отървем от тези с ниски чела и промито сиво вещество. Те мислеха тревичка да пасат, ама ся ша ги боцнат и готово. Тва ако грета не го е измислила за да спаси тревата пък на. Че гoBeдата много станаха. Ай честито.
306
0
 
6
 
! Отговори
333 преди 3 години
Астра Зенека и Спутник V са много сходни. Направени са на един и същ принцип.Това го казва самият директор наинститута Гамалея/там е направена руската ваксина/ Александър Леонидович Гинцбург.
305
19
 
6
 
! Отговори
! преди 3 години
Поредният опит на комунистите да оплюят една добра ваксина. Другари и да ви се иска вашия СПУТНИК ще мине покрай Европа защото комунистически ваксини нямат място в цивилизованият свят.
304
1
 
18
 
! Отговори
Ами така преди 3 години
Противогрипните ваксини ги слагахме през септември, октомври. Поне един, два месеца преди епидемията и никога по време на пика.
303
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потрес! Как може да разрешат ниско ефективната ваксина Астра - 64% ефективност и много случаи на тежки странични ефекти и смърт, а руската Спутник V - НЕ !? с 92% ефективност и без смъртни случаи?!? Надявам се да дойде правителство, което да мисли за собствените си интереси повече, отколкото да се клани на Запада, на ЕС и Щатите! Унгария е един добър пример, браво!
302
4
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Леталният изход предвиден ли е бил в информираното съгласие за ваксиниране, което е подписала починалата?
301
0
 
11
 
! Отговори
Без коментар преди 3 години
Бизнес... Случва се...
300
4
 
18
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Прехвалени западни ваксини, а всъщност машини за печалба.
299
17
 
12
 
! Отговори
Варна е в шок!!! преди 3 години
Лекарите във Варна са в шок! Днес по обяд е починала жена в болницата. Странното във случая е, че жената не е била ваксинирана с Астра -Зенека. Дори и лекари със по 40 години стаж недоумяват как е възможно жена да почине без да е ваксинирана.
298
6
 
13
 
! Отговори
.... преди 3 години
Ахахах ама боцкайте се *** и това ви чака смърт или проблеми със здравето след време
297
6
 
7
 
! Отговори
Каква пандемия преди 3 години
бе тарикат всичко направено за трилиони. *** си колкото искате.
296
2
 
14
 
! Отговори
Извинете! преди 3 години
Ваксината на Астра Зенека е векторна и според мен е безопасна. За iRNK ваксините не съм сигурна какви ще са последствията след години. Абе ЕКСПЕРИМЕНТ по време на пандемия !!!
295
7
 
9
 
! Отговори
Кажете истината преди 3 години
колко народ избихте с тия ваксини. Докторите да не мълчат, ще ги налегне греха за убийствата. Или Европа ни пробутва фалшиви ваксини. Може и грипа да са го сипали щом се говореше за много чували и смъртни случей. Мафията вън.
294
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До До 308кисилини! Защо си бързал толкова?! *** ли си?! Или просто си седмак!
293
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж какво бе,това са ротавирусни ваксини за новородени,които нямат нищо общо с векторните,да не говорим с рнк.Все ми е тая.Правете каквото искате !Но не пречете на разумните хора да се ваксинират с глупостите си !!!