Докараха ли българите от Занзибар по-опасните щамове?

Проф. Христова: Вирусът в момента протича по-бързо
15 мар 2021 15:56, Анисия Иванова
143

Продължават тревогите от настъпването на новите щамове на COVID-19 в България. Четирима души, които са се завърнали от Занзибар с предпоследния полет, са дали положителни проби за коронавирус.

Тепърва се очаква се да им се направят PCR тестове, като те са дали положителните проби на летището при бърз антигенен тест. Ако PCR пробите са положителни, те ще бъдат секретирани, за да се установи дали са нигерийският или южноафриканският вариант на COVID-19, които са много по-опасни.

Още по темата

Голяма е вероятността те да са носители на точно един от тези два щама на COVID-19, смята проф. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести.

"Не толкова загубата на вкус и обоняние е водеща, колкото симптомите от горните и долните дихателни пътища. Вирусът протича по-бързо - започва с хрема, която бързо еволюира до задух и въобще до симптоми на вирусна пневмония. Той към момента може би изглежда най-опасен", обясни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според специалиста опасните щамове вече са в Европа.

От 13 март всички лица, които пристигат от африкански територии, когато се завърнат в България - подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-опасните щамове и те ли са невидими?
16
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен, тези които са заразени, да ги връщат з Занзибар. Нямат място в България.
15
5
 
27
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
То поначало в България нямаше и обикновен Ковид, и него докараха миналата зима-пролет от чужбина !Сега пък що да не ни донесат и новите щамове, да не сме демоде ?!
14
2
 
3
 
! Отговори
Коко Горилата преди 3 години
***а тоя Занзибар!
13
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ги контролира дали спазват карантината? Точно тия екскурзианти са" над нещата". За тях сега е важно да покажат снимки и селфита . Далече съм от мисълта, че ще стоят затворени вкъщи. Кой ще слуша за партитата и кой ще им види тена.
12
13
 
37
 
! Отговори
Катя преди 3 години
Заради стотина човека на които не трябва да се нарушават правата да пътуват накрая шест милиона ще си боледуваме с нов щам. Да ни е честито!
11
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз се тревожа кога ще падне по-бързо ГЕРБ най-зловредната туморна -ракова партия !
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Завивайте папаята и прибирайте козите. За хората няма страшно, тоя щам не ги закача.
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако са го пипнали там новия щам ще ги довърши много бързо. Не трябва да ги пускат да излизат от самолетите, да ги държат на отделена писта на безопасно разстояние
8
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължавайте да пътувате за удоволствие, за начесване на собственото его и въобще от гъзария. На нищо не ви е научила пандемията. А забравих - вие във вируси не вярвате. Е, като начало проблемът си е ваш.
7
8
 
15
 
! Отговори
истина преди 3 години
Наче саха си кра стата, докараха занзи барски вирус, и сега правителството им виновно.народна поговорка - ум умува, ум царува, ун занзи барси вирус носи.
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С номер 5 срещу мафията герб
5
11
 
28
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
със сигурност целия самолет е заразен от тях. на това се вика Пир по време на чума. Хукнаха да харчат излишните си пари в Занзибар чак защото тука няма къде а ги сърбат в джобовете. Сега тази карантина да я платят от джоба си не държавата да им плаща болнични.
4
0
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Кои "софиянци"....
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ходят, но да са отговорни към другите и да си я спазват. Като са решили да ходят, после да са си вкъщи.
2
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подлежат на карантина, но не я спазват. Докато им направят тестове на тези софиянци, тръгнали по екскурзии, ще заразят сумати народ.
1
4
 
30
 
! Отговори
Уууууу преди 3 години
Е стига де! Съсипвате бизнеса на някой роден пишман-бизнесмйен, който си е отворил хотел у Занзибарско и пращаше на аванта та да ги пише по медиите световни звезди като Мария Силистър