Безплатни чадъри на морето предлагат хотелиери

Те искат основна промяна при отдаване на концесия
23 мар 2021 07:20, Петя Славова
49
Безплатни чадъри на морето предлагат хотелиери
Снимка: БГНЕС

Принципът при отдаване на концесия трябва да се промени основно. Чадърите и шезлонгите по плажа трябва да са безплатни както е във всички развити дестинации по света. За това настояха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по време на среща с кандидат - депутати, съобщиха от пресцентъра на асоциацията.

Приходите за държавата от концесии са около 8 млн. лева годишно, докато преките и косвени приходи от туризма  са от порядъка на 4-5 млрд. евро. Основен проблем остава високото концесионно възнаграждение, което води до ръст на цените на плажните услуги.

"50 на сто от приходите, придобити в концесия, отиват в общините. Заради значителната разлика спрямо приходите от туризъм / около 0,1 % / гостите в курортите остават недоволни.". категорични са от БХРА. Като решение на проблема посочват премахването на концесионното възнаграждение срещу предоставяне от концесионера на безплатни чадъри и шезлонги. Също така той трябва да има задължение да се грижи за опазване на държавната собственост. Така стопанинът на плажа следва да се издържа и печели от продажбите на допълнителни услуги на плажа, а също и от експлоатацията на търговските обекти на брега.  При действащи концесии може да бъде подписан анекс, при който държавата се отказва от възнаграждението си срещу предоставяне от страна на концесионера на безплатни чадъри и шезлонги.

 Концесионер на плажа да бъде заинтересовано лице

"Не е нормално собствениците на инфраструктурата да използват предимство за получаване на концесии. За нас най-заинтересован от всички, които предлагат туристически продукт, е хотелиерът. ", гласи позицията на хотелиерите. Именно поради тази причина от БХРА предлагат предимство при възлагане на концесия или отдаване под наем на плаж да имат лица, които са направили дълготрайни инвестиции в дадения курорт, а с предимство да се ползват по-крупните вложители.

Още по темата

 Без търговски обекти на плажовете в националните курорти

От БХРА настояват и заложените 3% за търговски обекти да отпаднат, тъй като не отговарят на изискванията за качествено предлагане на продукта. Идеята им е на  200 метра разстояние по плажа да има единствено обособени обекти, в които да се предлагат само вода, безалкохолни напитки, кафе, сладолед и плажни коктейли. Предвидено е те да работят с работното време на плажовете (от 8.00 до 18.00 часа), но няма да разполагат с маси и столове за сядане.

Свободната зона на плажовете в националните курорти да е максимум 25 на сто от ивицата

Причината за предложението е, че легловата база в националните курорти е огромна и търсенето на чадъри и шезлонги от туристите нараства. При действащия норматив в момента норматив от 50% свободна зона не могат да бъдат предоставени необходимите плажни услуги на голяма част от желаещите.

Сред останалите предложения на организацията е да се акцентира върху изграждането на безплатни спортни съоръжения на плажа и да се премахнат изцяло търговските обекти, разположени на границата между плажната ивица и крайбрежната алея, тъй като те закриват изгледа към морето. От БХРА оферират още да се разграничат и поне 3 различни типа плажове – ивици в курортите, в градовете и в извънселищни зони.  От асоциацията смятат, че свободната зона трябва да бъде максимум 25 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без пари няма никъде по света .Тези времена отдавна отминаха.Или се образоваш,учиш се да работиш ефективно и ставаш по- умен за да изкараш повече пари и да не си беден или седиш и пишеш по форумите простотии.Дали съм беден защото съм *** или съм *** защото съм беден-вечната дилема,но май първото е по вярно.
24
0
 
23
 
! Отговори
морски преди 3 години
Мутрите изгониха опитните кадри.Избяга им добрия персонал.С трици маммунь не се лови.
23
0
 
9
 
! Отговори
Импотентна маймуна преди 3 години
Аз давам безплатни въжета
22
2
 
15
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Миналото Лято по едно време, данъчните бяха почти колкото туристите.Ясно е, кого и как проверяваха.
21
0
 
11
 
! Отговори
Заглавието куца преди 3 години
А безплатните чадъри на морето не предлагат ли и ресторантьори или предлагат само хотелиери??
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам безплатни чадъри, а да няма БЕТОН!!!
19
0
 
14
 
! Отговори
Ентусиаст преди 3 години
А аз съм им приготвил един голем напълно безплатен БАРБАРОН!
18
2
 
17
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Тия не разбраха ли , че няма връщане .........
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не искам безплатни чадъри, искам достатъчно свободна плажна ивица, човек да си се разположи и кеф му чадър, кеф му слънце. А не да идеш и да трябва да си плащаш автоматично! Някои хора нямаме зор да сме на хотел и подкрепяме местните наемодатели и квартирите им.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се напъвате не става, тая година пак Гърция, Албания... На море в Бг не. Свиквайте.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие Маджо не го мислете. Държавата ще го компенсира отново за ниските цени на чадъри те и шезлонгите. Всички обекти по плажовете, се преотдават от неговите хора на трети лица срещу космически наеми, но..... И това лято ще бъде провалени, като миналото. Нищо не може се направи за съжаление
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чадъра безплатен, но сянката е 30 лева!
13
6
 
26
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Мерси. Да го л пате сополив хотелиерите. Все ще ви се върже някой, който не му се дават пари за писиар лятото. Ходенето на бг море не е почивка, това е предизвикателство ,а нервната система. Аз и всички около мен ще сме пак в Гърция. Пари на мутрите няма да давам.
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...със задължителна консумация на шише чешмяна вода = 20лв.
11
2
 
19
 
! Отговори
До Турист преди 3 години
И от НАП ще те таксуват данък върху придобитата слънчева енергия....
10
0
 
28
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Безплатни чадъри и шезлонги!Такса слънце - 30лв.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем ги безплатните ви чадъри! Сигурно за сметка на това шазлонгите ще са по 20-30лв или нещо друго ще те накарат да плащаш. Те са решили че плажът до хотела им е техен и точка... Да видим обаче тая година някой ще влезе в хотелите им.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късно е либе за китка.
7
3
 
16
 
! Отговори
Асен преди 3 години
Безплатни хотели и тогава ще ходя.
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чадъри пред мръсните води? Мерси.В Гърция съм пак