Във Велико Търново мамят, за да получат ваксина

Прокуратурата в града започва проверка
24 мар 2021 11:19, Анисия Иванова
36
Във Велико Търново мамят, за да получат ваксина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Прокуратурата във Велико Търново проверява опит за измама с подправено картонче за имунизация. Случаят е от неделя във ваксинационния кабинет на Районната здравна инспекция във Велико Търново.

Според БНР жители на града опитват да им бъде поставена ваксина и да заблудят здравните власти, че са членове на избирателни комисии, за да получат доза извън ваксинационния план.

На 21 март около 10.30 часа във ваксинационния кабинет в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново идва жена на средна възраст, която показва картонче за поставяне на втората доза от ваксината на „АстраЗенека“. Датите в картончето усъмнили дежурната в кабинета д-р Светлана Моминска:

„Тя беше единствената за деня, която дойде за реваксинация. Беше настоятелна, че трябва да ѝ се направи за деня. Ние много добре познаваме кратките характеристики на ваксините и при поставена на 21 февруари първа доза „АстраЗенека“ по никакъв начин не излизаше реимунизация да се направи“.

Още по темата

В картончето, представено от пациентката, на д-р Моминска прави впечатление, че има дописвано по датата за реимунизация, която при проверка във ваксинационния регистър се оказва, че не е 21 март, а е 2 май:

„Петицата беше поправена на тройка и годината 21 се използваше като ден, според нея. В проверка в регистъра установих, че е направена първа игла на 21 февруари, което съвпадаше с това на картончето. Оттам нататък всичко е хипотеза и желанието на дамата да бъде имунизирана, защото ѝ предстояло пътуване и ѝ трябва сертификат. Установи се, че не подлежи на втора игла, не може да ѝ се направи реимунизация“.  

Картончето за ваксинация е официален документ и манипулациите по него са нарушение, заявиха от Районната прокуратура във Велико Търново.

Неспазването на срока между поставянето на двете ваксини компрометира самата имунизация и може да доведе до здравен риск, дпълни д-р Светлана Моминска от здравната инспекция.

„Няма да има необходимия титър на антитела, които да предпазват, и човек обезсмисля идването си, и се превръща в рисков контингент, ако той представи документ, че е ваксиниран, а това не е направено по правилата. Друг риск е, че ние не знаем в рамките на този срок между първа и втора игла, който не е допустим, как ще реагира организмът. Възможно е организмът да отговори атипично, не така, както е описано в кратката характеристика на ваксината, и затова трябва, както ние спазваме сроковете, дозите. Призоваваме всички граждани да спазват този срок. Датите, които се обявяват за втора игла – това е минималният срок. Имунолозите призовават да се прави дори след тази дата, за да бъде по-добър имунният отговор и да сме по-защитени“, обясни лекарят.

Подправеното картонче на гражданката с датата за реимунизация не е първото нарушение на гражданите, на което се натъкват лекарите от РЗИ Велико Търново, в опитите на хората да получат ваксина извън утвърдените фази и списъци, разказа д-р Светлана Моминска.

„Да се представят за членове на избирателни комисии. Начините, по които ние разбираме, че те не са, веднага излизат наяве. Няма начин да се направи имунизация на човек, който не е във фазата, на човек, който не е подаден. За да стигнат списъците до хората, които имунизират, те минават през няколко специалисти, отвсякъде се оглеждат. Така че това е невъзможно“, категорична е докторката.

Хората, представили се за членове на секционните комисии, без действително да са ангажирани с изборите, не са получили ваксина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Петко преди 3 години
До АнонименАбе хора, кой се подписва да гушне букета. Повтаряте като някаква матра да се проете листовката - ми прочети обикновеният аспирин колко нежелани рекации има.Да не говорим тоя Ремдисивир , че листовката има същото съдържание като на ваксината. Аман от от фейсбук специалисти....
31
0
 
2
 
! Отговори
Брейка преди 3 години
ще ви изтровят като мишки.
30
0
 
1
 
! Отговори
1-н преди 3 години
На маймуни ни направихтеИ да искаш не можеш да се ваксинирашТакова неможене и пълен хаос рядко се вижда
29
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
И да триете, и да не триете - ясно е, никой не иска да го бодат с Астра, защото е ясно, че не става и има странични ефекти, които съвсем не са безопасни.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф, Боже, и тези о фце сами икат да си подпишат че искат да гушнат букета. Оставам с впечатление, че някои хораизобщо не четат за страничните ефекти и са си въобразили, е ваксината ще ги предпази от нещо. Това и да го бях видял нямаше да повярвам, че има хора да се натискат за ваксина. Пълни д ебили.
27
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Астра е ***, а другото го няма. Правилно се отказват хората.Искаме РНК ваксини и ще ги имаме, като приключим с това не-ка-дърно управление след 10 дни!
26
3
 
7
 
! Отговори
Ваксър преди 3 години
Истината е:1. За самолети, дето не ни трябват платихме на американците 2 милиарда.2. Но нямаше пари за Пфайзер - ваксината била скъпа и ББ реши да икономисва.3. Заложи на *** на Астра, а те се издъниха и съкратиха доставките.4. Сега ваксини няма, вирусът вилнее, не стигат легла в болниците.5. Пред избори сме, хаосът е пълен, ами следва ШУТ на некадърното управление!
25
0
 
11
 
! Отговори
Джон преди 3 години
Ваксъри, сър!
24
8
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Изопачавате фактите единствена за деня за реваксинация. Иначе за тези, които много плюят по ваксините, по-голямата част от вас имат поставени поне 5-7 ваксини за различни болести.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мястото където трябва да напише годината пише датата, не не е т8по парче, просто ваксър.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да я вземат за рекламно лице на Астра Зенека!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност не се учудвам - хубавите ваксини са само за лакеите на политическата система като цяло - държавни плъхове, полицаи, военни, съд, прокуратура и т.н въобще целия апарат за организирано щавене на работещите хора за които се препоръчва астрата!
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз всички, които познават дори нямат никакви намерения да се ваксинират. Мисля, че тази статия е една огромна лъжа
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Както се вижда от този случай ваксърите не са от най умните щом едно картон че не могат да подправят.
18
0
 
14
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 3 години
Това някаква комедия или трагедия е !Единственият кандидат за ваксиниране и те го хванали че е фалшив ?
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Била единствената за деня, толкова по въпроса.
16
4
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Пич, не почвай повече с "Мисля че"... Очеизвадно не ти е във възможностите!Мисля, че твоите не са ползвали презерватив, понеже не им се е отваряла нова опаковка и хоп - ти....Бати логиката, честно...
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Определено ти не блестиш с особено познания на собствения си език, в това число не познаваш пунктуационните норми на родния си език (за феновете на Слави Трифонов и Румен Радев пояснявам - пред "за да" се слага запетайка.). Това сте антиваксърите.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля че истината е по друга. Нали в едно шишенце има 6 дози. Министъра е наредил - за един човек да не се отваря шишенце - другите 5 дози ще отидат зян. И за това са я върнали жената. Само на групи по 6 ще боцкат, ама не им стиска да го кажат, та си измислят причини
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе, вие какъв IQ имате?!Да я ваксинирали били?!Тя е отишла там, за да ѝ поставят втората доза!ПРЕДИ ОПРЕДЕЛЕНОТО ЗА ТОВА ВРЕМЕ!Тя, че явно няма акъл, освен за да диша - това си е проблем на дамата, но защо някой лекар после трябва да пише 100 тома обяснения, да го разнасят по телевизии и какво ли още не, понеже тя, а явно и вие, не разбирате, че ВТОРАТА ДОЗА се поставя след ОПРЕДЕЛЕН период.