Подновяват издирването на изчезналия сноубордист в Рила

34-годишният мъж изчезна в района на "Картала" в неделя
25 мар 2021 10:55, Ния Христова
19
Подновяват издирването на изчезналия сноубордист в Рила
Снимка: БГНЕС
Планински спасители от Благоевград и София днес отново ще се опитат да влязат в района на лавината и да продължат с издирването на 34-годишния сноубордист, съобщи БНР. Мъжът изчезна в неделя над ски зона "Картала".
 
Условията в планината и към този момент крият висока опасност и поставят под риск живота на спасителите. Това е и причината да не е сигурно, че акцията по издирването на мъжа ще бъде подновена: 
 
"Ще направим лавинен профил да преценим доколко е възможно да се влезе в този улей, защото условията се влошават доста. Вчера е паднал нов 25 см сняг, който от вятъра е натрупан на още по-големи преспи."
Още по темата
 
Периметърът от падналата лавина, в който е локализиран телефонът на фрирайдъра, също е много голям, обясни Георги Ботев, началник на отряда на планинските спасители в Благоевград:
 
"Този периметър е огромен, това е 80 до 100 на 100 метра. Днес е последното нещо, което можем да проверим, защото след затоплянето, което предстои в събота, вече става абсолютно невъзможно да се влезе там. Рискът става над 90 за влизащите в този район."
 
Ако и днес  издирването не даде резултат: "След това може би чак след 2-3 седмици ще има възможност да се влезе, защото след затопляне с толкова много сняг е абсолютно опасно за всеки, който влиза."
 

19
Още от Страната
Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Същия ден бях там и карах съвсем спокойно по пистата.Още първия път като се качвахме с кабинката се виждаше колко е опасно за лавини - много сняг и сравнително топло време.Но това си е част от тръпката май - не загинат ли поне 3-4 майстори на карането извън писта сезона им е провален.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки сам си носи кръста, същото е и с короната.
16
1
 
4
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
do 8
едно е да гледаш филми друго е на практика па било то и у немско
15
1
 
6
 
! Отговори
Познавам много преди 3 седмици
хора, от сорта на пострадалия. Чували сме истории за доста такива от тях които вече не са между живите. На всички тях казвам - хора, вие сте си обикновени ненужници. Защо ви е да се напиняте и да си рискувате живота и здравето - Ред Бул не ви е спонсор, няма и да ви стане. Радвайте се на живота и гледайте да сте разумни, да си намерите добра жена, да имате свестни деца. Това ви е съдбата. Но обикновено не слушат.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ГРОБ
Да, с хеликоптера щяха да го открият на небето!
13
8
 
4
 
! Отговори
ГРОБ преди 3 седмици
Ако бяха вдигнали хеликоптер първия ден сега щеше да е жив, ама Боко беше заел хеликоптера да се разхожда над ремонтите на ремонтите.
12
2
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 3 седмици
Жалко е .....човекът едва ли би оцелял, но защо тръгва без оборудване, с найвност и неблагоразумие, в тази ситуация за пари не се говори, но точно заради това е и случилото се може би, трябва да се каже тръгваш но условията са такива и такива, ако ли не плащааш толкова и толкова, да е ясно, и тогава нещата ще дръпнат напред. Така ще има и за хеликоптери, и за шейни , но най-интересното е че няма да има загубили се, с тези ПРАВИЛА! И все пак дано оцелее момчето !
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
да оставят неговите приятели с които е били да го изровят
10
1
 
4
 
! Отговори
Емо Чолаков преди 3 седмици
Прогнозата за времето в следващите дни е, че ще задуха южняка снегояд, а заедно с него като петакът едни реки
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спасителите са добри ,но има много баш планинари туристи скиори които се правят на лъвове ,адегс да духат таратора ,на три метра под снега
8
6
 
17
 
! Отговори
Христов преди 3 седмици
Това разбира се е голяма трагедия. Но гледам понякога един филм за планински спасители в Германия и наистина съжалявам нашите спасители, които въпреки, че нямат нищо общо с оборудването на колегите си по света, продължават да спасяват хора. Как е възможно планинска служба да няма хеликоптер. Уж сме туристическа държава и през зимния сезон се очакват трагични инциденти и много често времето на транспортиране до болница е от животоспасяващо значение. В Европа сме, но нищо общо с европейския живот.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Просто да изчакат 3-4 седмици. Трупа сам ще се покаже от топящия се сняг.
6
4
 
9
 
! Отговори
До Ски преди 3 седмици
хайде не на нас тези пробутванки!
Сам си е търсел адреналина и си е намерил майстора.
5
4
 
12
 
! Отговори
Ски преди 3 седмици
При снеговалеж и липса на табели,прегради и тн писта НЯМА! Изкючително лесно се губи човек в такива условия когато няма никакъв ориентир..на 1метър да излезнеш и то под наклон в 2метра "пудра" връщане няма...започва едно ровене едно гърчене,преумора и в случая предполагам откъсване на лавина и уви трагедия. Не бъдете лоши и зли - природата е по силна от нас...понякога просто е въпрос на късмет.
4
2
 
18
 
! Отговори
Обективно преди 3 седмици
Тук имаме:

Сноубордист сам без без GPS и авариен лавинен предавател

Лавина

Трети ден няма съобщение от него

Вече не търсят жив човек, а труп. Близките се надяват до последно, разбира се, но вече е ясно какво се е случило.
3
9
 
7
 
! Отговори
Ае преди 3 седмици
Остаяйте го тоя вече и без това са го изяли лисиците!
2
11
 
11
 
! Отговори
ФЕН преди 3 седмици
Търси се едно тяло на един неразумник !!
1
14
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 седмици
А какво ни интересува това нас npocтолюдието