Ваксинираните плащат за сертификат за имунизация

Практиката била масова
27 мар 2021 12:00, Петя Славова
79
Ваксинираните плащат за сертификат за имунизация
Снимка: БГНЕС

Медицински център в Поморие събира такса от 15 лв., за да издаде на ваксинираните сертификат за имунизация, съобщава на bTV. Оказва се, че практиката е масова.

Още по темата

Като член на СИК, Христина Славова има поставени две дози ваксина. В петък отива във ваксинационния център, за да получи сертификат. "Беше ни казано, че ваксините са безплатни, по пък удостоверенията се заплащат. Другият вариант, при който мога да си извадя въпросния сертификат за ваксинация, е чрез електронния портал. Но този електронен портал изисква квалифициран електронен подпис, а аз нямам такъв", обясни Христина Славова.

По думите й хората са реагирали бурно и са отказали да плащат въпросното удостоверение. Христина плаща таксата, но смята, че не е редно да се иска такава.

"Това е една глобална политика, че ваксинацията е безплатна... изведнъж се оказва, не знам дали на местно или на по-високо ниво, че този сертификат трябва да се заплати", добави Христина Славова.

На прозорчето на ваксинационния кабинет е залепен ценоразпис: "Издаване на сертификат за имунизация срещу COVID-19 - 15 лв".

Христина е подала жалба в здравната инспекция. Оттам отговориха, че събирането на такса за издаване на сертификат за ваксинация не е редно. От сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас обаче контрираха, че тази услуга не се заплаща от Здравната каса и като частници могат да сформират каквато цена преценят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
А труда на лелките зад гишето колко струва, едва ли в трудовата им характеристика пише, че трябва да регистрират и изваждат сертификати на хора, които нямат електронни подписи. Това е човешки ресурс. Твоя труд колко струв? Ако нямаш мнение, доброволческите кампании са еталон за добре развито общество, записваш се в неделя ( примерно) като доброволец на гише, за един ден и започваш да вадиш сертификатите на популацията без електронни подписи.
36
7
 
1
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
БЕСМЪРТИЕТО НЕ Е БЕЗ ПАРИ
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста нагло. Макс 2 лв струва тази хартийка.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля че е безплатен в ЕС ,ще се обадят на приятел в Белгия да питам
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
овчеглавите тепърва ще плащат!
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30Неграмотни,комунисти,бедни които нямат пари за интернет или компютър все тая. Това е част от населението ни. И ако имаш грам морал няма да зачеркнеш всички тези хора и да кажеш -не ми пука за тях,да се оправят. Защото това,че не могат да боравят с компютър не ги прави автоматично лоши хора. Но твоят начин на мислене те показва теб в светлина на лош човек. Същия като тези от статията които искат 15лв за нищо работа.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мародери.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се учудвайте ....както виждате зеления коридор е с Зенека )
29
1
 
2
 
! Отговори
До номер 30 преди 3 години
30 ми е любимото число, на късмет ми е. А и сега възстанових вярата ми, че не всички са неграмотни. Благодаря ти! ( жалко че сме анонимни, имаме общи отправни точки, макар и да си малко краен :D ) Приятен уикенд!
28
1
 
9
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Вече не може ли дс се пише пЛандемия? Защо се цезурира? Всъщност мега-заплахата е човешката история я борим на дребно и всеки спасител гледа да намаже, цивилизация та дрънка!
27
3
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Тоест - ако не си ваксиниран , можеш да си извадиш документ че си ваксиниран за 15 лева ?Мисля че това е Престъпление - трябва Министъра на Здравеопазването да се Самосезира и да синхронизира Закона със Законите на ЕС и Русия .Европа има База Данни за Ваксините - само ЕС и България НЯМАТ .
26
21
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
60-годишните закърнели *** слабо ме вълнуват! Моите родители са на 77 и на 73. И двамата плащат всичко онлайн, имат кредитни карти и плащат с NFC. За електронен подпис да не говорим- не само, че знаят какво е, а го използват от години. Но, да, това е една малка част от населението у нас. Останалото е комунистическа неграмотна овчарска пасмина. Толкоз.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси и банановата страна, бива ли такива обиржии да са. Не им стига, че им плащат по 10 лева на ваксиниран, ами сега и тази такса.Хубава работа, ама българска.
24
4
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Ама хората на 60 години са супер, баща ми има zoom конференции, пише таблици на Excel, има електронен подпис, а ако не можеше да работи с компютър, което ми е малко странно, нали ме има мен, нали го има брат ми. Отивам и му помагам за да го направи :)
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да вдигат заплати, не да раздават бонуси.
22
0
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
В България няма нищо безплатно .....дори и да идва безплатно от чужбина .....българите са отдавна един донор !
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нищо ново под слънцето. и преди измислената пандемия беше така. нявсякъде налепени листчета с ценоразписи.
20
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 години
Сертификат че си приел отровата.💉
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До. Ох... пак мрънкатеХоди обясни ти на 60 годишния чичо Гошо какво е електронен подпис. Или на 70 годишната баба Пена. И не ми обяснявай как разходите да напишат на една готова бланка на компютъра три имена,егн и дата,да я изпринтират и да сложат един печат е толкова трудоемко,че струва 15 лв.
18
0
 
3
 
! Отговори
хе хе преди 3 години
Винетка за ваксината